Ritmus és hang

be local think global

Utolsó kommentek:

Kolta Péter 2021.11.04. 16:22:45

Számomra ez kiváltképp érdekes írás, mert jómagam színhallással bíró jazzgitáros vagyok. Lemezemet is egy kiállítás képeiről írtam és játszottam triómmal (Trio Kolta), szinesztézia segítségével. Bár képzőművésznek készültem, végül nem az lettem, de ily módon használom zenében a színeket, színhallást.

Bejegyzés: Egy kiállítás hangjai

fonaktamas75 2021.07.02. 13:42:21

Kiváló zene és Bruno Garcia kivételes ember! Éljen a szabadság, szolidaritás! Éljen az anarchia!

Bejegyzés: Sergent Garcia, az újnomád zenei felfedező

szánmonoxid 2020.09.17. 21:42:31

@Ritmus és hang:
Szívesen.
Ti magatok egyébként nem érzitek elképesztően cikinek az ilyen szintű irományok megjelentetését?

Bejegyzés: Kevesen, de még beszélik a romungró cigány nyelvet

szánmonoxid 2020.09.17. 13:51:58

@Csada Gergely:
"Én magam nem vagyok nyelvész"
Látszik. Nulla helyesírás, iszonyatos magyarság, pocsék nyelvtan. Nem tudom, ezek fényében miért akarsz mindenáron írni. Vagy miért nem tanulsz meg rendesen magyarul ÉS írni is.

Bejegyzés: Kevesen, de még beszélik a romungró cigány nyelvet

Csada Gergely 2020.09.17. 08:48:34

@szánmonoxid: köszönöm, hogy elolvasta. Én magam nem vagyok nyelvész, de mind Zuzana Bodnarova, mind a többi tanulmány, amit találtam elég egyértelműen fogalmaz azokban a kérdésekben, amit a hozzászólásában említett. De ha igazán érdekli a téma érdemes a táblázat alatt linkelt Szalai Andrea tanulmányt elolvasni, abban nagyon alaposan végig veszi a cigány nyelvet és a különböző nyelvjárásokat.

Bejegyzés: Kevesen, de még beszélik a romungró cigány nyelvet

szánmonoxid 2020.09.16. 21:55:57

A csaj és a csávó (sávo) szavakat nem a romungró, hanem a lovári cigány nyelvből vette át a magyar. Annyira, hogy ezek más országok cigány nyelveiben is megtalálhatók, és azért egy jugoszláv cigányt és nyelvét elég nevetséges lenne romungrónak nevezni.

Győzike meg cigány szavakkal bővített nógrádi magyart (palóc) beszél, nem romungrót.

Igazából cigány nyelv nincs, egy nagyon szűk alapszókincset kivéve nem érti meg egymást egy magyar, egy orosz, egy spanyol és egy jugoszláv cigány, illetve amit megért, az nem a cigány, hanem mondjuk a szláv nyelv miatt van. A cigányok ugyanis a szűk cigány alapszókincs mellé felvették az adott nép szavait, és azokat a szavakat ragozzák cigányul.

A vendek pedig nem cigányok, hanem szlávok.

"szárnyba szökő"
Szárba, baszd meg. Tanuld meg legalább az anyanyelvedet minimum alapfokon.

Ja, nem kéne keverni a cigány és a roma szavakat. Minden roma cigány, de nem minden cigány roma. A két népnév nem egyenértékű. A romák kizárólag az oláh cigányok. A többi nem.

Ahogy magyarcigány sincs. Magyar cigány van.

Az orra előtt legfeljebb a részeg embernek hever valami, aki már nem bír talpra állni. A többinek legfeljebb a lába előtt hever. Esetleg az orra előtt van.

De hát mit várhatunk nyelvészeti tekintetben attól, aki a saját anyanyelvén is csak egy félanalfabéta szintjén képes írni és mondatokat fogalmazni?

Nagyon ciki ez az iromány. Leginkább a szerzőjére nézve.

Bejegyzés: Kevesen, de még beszélik a romungró cigány nyelvet

szánmonoxid 2020.09.16. 21:37:35

Nincs romungró cigány nyelv.
A romungrók ugyanis magyarul beszélő cigányok. Maga a szó is azt jelenti: magyar(osodott) cigány.

Bejegyzés: Kevesen, de még beszélik a romungró cigány nyelvet

Void Bunkoid 2020.08.07. 11:25:52

Tyűha, micsoda teóriák jönnek itt elő.

Várom, mikor jön a szíriuszi származás, meg a mindenféle indoeurópai/latin/sumér eredetű szavak magyar eredetének belemagyarázása :)

Bejegyzés: Mióta Óperenciás a tenger?

HaCS 2020.07.22. 19:40:38

Tisztelt Barna Emília!

Mindenki főként a saját tapasztalataiból meríti a tudását, de nem mindenki képez belőle analógiákat az egész világ működésével kapcsolatban.
Az látható, hogy van kapcsolata a hazai zenei élettel, de az is teljesen nyilvánvaló, hogy a hangosítási, hangtechnikai szakmával kapcsolatban maximum homályos illúziók keringenek az Ön fejében.
Kezdeném azzal, hogy hála istennek igenis vannak hölgyek a szakmában, és becsülettel helyt is állnak. Számuk tényleg csekély, de biztosíthatom, hogy a férfiak részéről ami támogatást csak lehet megkapnak, hiszen jelenlétük minden esetben üde színfoltot visz az egyébként hosszú, és nehéz napokba. A technikus vagy "hand" munkakörben képviselt elenyésző számuk mögött jóval prózaibb okok rejtőznek.
Egy koncert, konferencia, rendezvény alkalmával, mint a világ más területein is mindenkinek megvan a maga szerepe. Mindenki azt csinálja, amiben jó. Mint el is hangzott a rendezvények szervezési területein (gondolom az empatikus képességek miatt) a hölgyek felülreprezentáltak. A technikusi szinten (ami az utasítási láncban bizony jóval lejjebb helyezkedik el) kevesen helyezkednek el. Ennek oka azonban nem a nők szakmai, vagy technikai felkészültsége, hanem a munka fizikai és időbeli körülményei. Egy hangtechnikus feladata sajnos nem áll meg az erősítők összekötésénél, vagy a potméterek csavargatásánál, de főleg nem ott kezdődik. Ha el is tekintünk attól az általános gyakorlattól, hogy a hangtechnikus sokszor a többi technikai munkatárssal együtt közösen építi a színpadot, a színpadfedést (tetőt), a tartószerkezeteket, és kizárólag a hangosítási szegmens feladatait vesszük figyelembe, még akkor is kijelenthető, hogy a munka kb. 50 %-a nehéz fizikai munka. Hangfalakat, állványokat, függesztő motorokat, elektromos szekrényeket, nehéz kábeleket kell mozgatni, emelni. Mindezt a rendezvény napjának hajnalán kezdve, hiszen a próbák idejére ezeknek a berendezéseknek már üzembiztosan kell működniük. A próbák, majd az előadás után pedig mindezen felszereléseket szakszerűen el is kell bontani. csomagolni, és legtöbbször a technikus órákkal a közönség után távozik, és általában egy raktár irányába. Reggel 6-tól dolgozik reggel hatig. Aki azt állítja, hogy ebben a szakmában a koncert utáni haverkodásból lehet elismertséget kivívni, annak sajnos lövése nincs a szakma működéséről. Azok a hangtechnikusok, akikkel az ember az éjszakai klubéletben sűrűbben találkozhat a zenekarok körül, és valóban (otthontól 100-200 km-re kényszerből) jelen vannak a zenekar koncert utáni esetleges hepaján (bár ez a bulizás zenekarok jó részére sem igaz), azok egyrészt a szakma általában már (többé-kevésbé) elismertebb képviselői és a zenekari élet másféle árnyoldalaival kénytelenek küzdeni, másrészt szinte kivétel nélkül az előbb leírt utat járták be a karrierjük első 5-10 évében. Kérdezze meg bármelyiket(!) mi a helyzet a derekával?

Aki azt hiszi, hogy a hangtechnikai szakma egy leányálom, ahol csak jópofizni, meg bulizni kell, az inkább tényleg ne gondolkodjon az ilyen irányú karrieren! Akkor sem ha nő, akkor sem, ha férfi az illető!

Ui: "Hogy ha nőként bemész egy hangszerboltba..."

A hangszerboltban mindenkit tesztelnek kedves hölgyem. A férfiakat is. Szakmai ártalom. A hölgyeken esetleg mosolyognak, a férfiaknak viszont simán az arcukba is mondják...

Bejegyzés: Láttál már női hangtechnikust? 

kocsmagomba 2020.07.22. 15:28:07

Női hangtechnikust még nem láttam. Női igazgatót se. Női főorvost se. Ezzel szemben láttam hangtechnikusnőt, igazgatónőt és főorvosnőt.
Furcsa ez a magyar nyelv, logikája van. Az első kör mást jelent, mint a második. Evvan.

Bejegyzés: Láttál már női hangtechnikust? 

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.07.22. 15:01:09

Bocsánat, fél tonnás hangfalhoz, elírtam.

Bejegyzés: Láttál már női hangtechnikust? 

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.07.22. 15:00:17

Ezt a tömény baromságot. Miért kellett idekeverni a hangtechnikust? Főleg ha lövésed nincs arról, mit csinál.
Segítek, amikor ki kell pakolni a kamiont fél óra alatt, akkor az nem 40 kilós nők feladata. Amikor fel kell akasztani a lámpákat a hídra, az nem 40 kilós nők feladata. Amikor a félmázsás hangfalhoz csak hatan fértek hozzá, de fel kell vinni 18 lépcsőn, akkor nem a 40 kilós nők viszik.
De, hogy a nagyon ostoba címre is válaszoljak, igen, láttam már női hangtechnikust, ismerek is. Hőskorában volt talán 40 kiló, oszt mégis ezerrel vezette a megpakolt kisbuszt. De ott volt mellette a férfi társa aki a nehezét intézte.

Zsenike, a hangtechnika nem csak a potik tologatásából áll.

Bejegyzés: Láttál már női hangtechnikust? 

2020.05.20. 12:49:43

@midnightcoder2: értem, miről beszélsz, nekem is sokminden jött ki a könyökemen a suliban (nemritkán a népzene is), viszont a (népzenei is) gyökerek megmutatása nélkül nem lenne bölcs dolog kortárs-, rock-,vagy klasszikus zenét tanítani/bemutatni. Az arányokról lehet vitázni. Néha én is úgy érzem, hogy túltolják (pl állami ünnepeken), és egy idő után egyhangúvá válik.

Bejegyzés: „A népzenéhez ma a kreatív energiákon keresztül vezet az út”

midnightcoder2 2020.05.20. 12:40:32

@a szürkebarát ötven árnyalata: Én csak a saját gyerekkoromra emlékszem (na jó, az nem ma volt :-)) de nekünk a fülünkön is ez folyt ki az ének-zene órákon. Akkor gyűlöltem meg a népzenét egy életre. Amúgy is, lehet hogy ez az egész még vagy 100 éve élt Romániában, de kis hazánkban már akkor is erősen a ciki kategóriában volt. Van ennek a kornak is saját élete, saját zenéje, szerintem sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, mint azzal hogy mit hallgatott a nép 300 évvel ezelőtt.

Bejegyzés: „A népzenéhez ma a kreatív energiákon keresztül vezet az út”

2020.05.20. 11:49:53

@midnightcoder2: Ki erölteti? Aki akarja, leélheti egész életét úgy, hogy tudomást sem vesz az egészről.

Ami a mai európai embert illeti: a blues és a rock ugyancsak népzenében gyökereznek.

Bejegyzés: „A népzenéhez ma a kreatív energiákon keresztül vezet az út”

midnightcoder2 2020.05.20. 09:52:46

Nem tudom mi a fenének kell ma még erőltetni ezt a szart ? A mai európai embernek szerencsére semmi köze már ehhez az egészhez.

Bejegyzés: „A népzenéhez ma a kreatív energiákon keresztül vezet az út”

2020.05.20. 08:12:21

A népzenétől két perc alatt sikítófrászt kapok.

Bejegyzés: „A népzenéhez ma a kreatív energiákon keresztül vezet az út”

Facebook oldaldoboz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása