Ritmus és hang

be local think global

Egymást inspirálva

32924140708015358_kobuci_kert.jpg

Elindul a Kobuciban a II. Világzenei hét. Senki ne aggódjon, az első nem a múlt héten volt, hanem tavaly augusztusban. Nézzük, hogy mit kínál az idén 10 éves Kobuci Kert a nép-és világzene iránt érdeklődöknek és azoknak is, akik most szeretnének megismerkedni ezekkel a műfajokkal. A szervezők szerint "a különböző műfajok és stílusok nem pusztán egymás mellet, hanem egymástól elválaszthatatlanul, egymást inspirálva léteznek. A közös zenei világnak ezek a finom különbségei tettek nyitottá bennünket olyan világzenei harmóniarendek irányába, amelyek a kortárs közérzetek individuálisabb kifejezésére törekszenek, ugyanakkor a tradíciók megtartó erejétől sem tudnak, vagy akarnak elszakadni."

A fesztivál a Romano Drom lemezbemutató koncertjével indul június 16-án. a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője. 1999-es alapítása óta Kovács Antal vezetésével a zenekar bejárta a világot az óceánon innen és túl egyaránt.  Néha melankolikus, érzelmes, máskor roppant energikus tánczenéjük eddig hat lemezt eredményezett. A koncerten - ahol számos vendégművész és táncos is fellép a zenekarral - már az új, a Give me wine  című album számai lesznek a fókuszban.  

Arra problémára, hogy a hétfő miért nem a hétvége része brit tudósok próbálnak megoldást találni. Amíg nem érkezik meg a hivatalos állásfoglalás, addig a Kobuci Kert válasza tűnik a legjobbnak erre az égető problémára. A szervezők azt találták ki, hogy a hétfő kínjait két jó zenekar koncertjével ellensúlyozzák. A Maszkura és a Tücsökraj frontembere, "Báró Maszkura" alapította Putripop a könnyed és irónikus szövegvilágú, hegedű- és énekcentrikus zenéje az erdélyi román és cigány hagyományokból építkezik. Utánuk a Taraf de Akácafa az erdélyi népdaloktól,  bolgár dallamokon és a szerb kolón át az őrült macedón csocsekig rajzol izgalmas és mozgalmas zenei ívet. Az estét afterparty zárja. 

Június 18-án a hét év szünet után visszatérő Chalga lép először színpadra. A Chalga utoljára 2010-ben jelentkezett lemezzel, majd 2012-ben felfüggesztette tevékenységét. Amilyen váratlanul tűntek el, olyan váratlanul kerültek elő ismét. Zenéjükben megfér egymás mellett - sokszor egy kompozíción belül is - a moldvai, a csángó, a magyar, a bolgár, a makedón és a görög szigetek népzenéi, a szúfi zenei parafrázisok egyaránt. Az új Chalga kevésbé törekszik az autentikus megszólalásra, ehelyett másféle zenei hatások, mint pl. a pop, a funk vagy az angolszász folkzene is nagyobb hangsúlyt kap. Utánuk a Dresch Húros Quartet következik. Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe, ezáltal alkotott egyéni, a Kárpát-medence archaikus zenei mélységeit a modernitásig örökítő stílust, egy kizárólag hozzá tartozó hangszerrel, a fuhunnal egyetemben. 

(A Chalgáról írt korábbi cikkünk itt, valamint a Dresch Mihály Vonós Quartet lemezkritika pedig itt olvasható)

A fesztivál negyedik, szerdai napja egyúttal a Kobuci Kert óbudai megnyitásának pontosan 10. évfordulója is. A születésnapot Jótékonysági esttel ünnepli, amin a Szalonna és Bandája és Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák lép fel. Mindkét zenekar sorsa része lett a kert történetének és mindkét formáció a népzenei és világzenei szcéna állócsillaga. Az este teljes jegybevételét az óbudai Szent Margit Kórház javára ajánlják fel.
Ezen az estén mutatják be a kert történetéről készült fotóalbumot is. Beliczai László Gábor fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a kert mikrotársadalmáról, muzsikusok, stábtagok és a közönség együttműködéséről szól. (Az album példányainak eladásából származó összeg szintén a felajánlott jegybevételt erősíti majd.) A fotográfussal délután öt órától egy kerekasztalbeszélgetés keretében mutatják be a könyvet. 

agoston_bela_zuboly_700x.jpg

Ágoston Béla Zuboly, Fotó: Belicza László Gábor

Csütörtökön moldvai- és vonós táncháznak ad ismét otthont a Kert. Sem a fesztivál, sem a születésnapi ünnepség nem lehet teljes a főváros legnagyobb szabadtéri táncházának megismételhetetlen hangulata nélkül. A Fanafara Complexa szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal előadott moldvai csángó, román és cigány dallamaira,  illetve a Tükrös Zenekar vonós táncházára lehet mulatni péntek hajnalig. 

(A Tükrös Zenekarról készült korábbi interjúnk itt található)

 A fesztivált Básits Branka Triója és Lajkó Félix és zenekara zárja. Básits Branka, a Junior Prima díjas énekesnő 2018-ban alapította meg saját Trio formációját. Branka hatalmas szenvedéllyel és erővel énekel, ugyanakkor képes olyan lágy és finom hangokra, melyek a legkeményebb szívig is elérnek. Triójának zenéje a tradíciónális szerb és a magyar népzenéből merítkezik. A Trió további tagjai: Wertetics Szlobodán harmonikás és Czirják Csaba jazz-gitáros. 

Lajkó Féix ezúttal azzal a zenekarával lép fel, amelyikel tavaly novemberben mutatkozott be a BOK Csarnokban. A Kobuci Kert II. Világzenei hetének zárókoncertjének mottója: új zenei szövet, új zenésztársak, új hangulatok. 

(Básits Branka interjút itt, a Lajkó Félixszel készült beszélgetést pedig itt olvashatjátok). 

A II. Világzenei Hét teljes programja itt böngészhető.

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr6014897156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása