Ritmus és hang

be local think global

Ahogy a Zoord látta Feröer-szigeteket

zoord-1.jpg

A moldvai zene a hazai táncházas szcénában egy külön sziget. Jó, inkább félsziget, hisz a moldvai táncházba is jónéhány lenéznek azok közül, akik a vonós muzsikát szeretik és visszafelé is van átjárás. Ettől függetlenül egy sajátos világ, legalább annyira, mint maga a zene. Kissé alul értékeltnek tűnik, pedig nagyon sokszínű és izgalmas. A mai és a jövő heti poszttal a moldvai zene, két hazai szereplőjét mutatjuk be.

A kecskeméti Zoordról (Almási Krisztián, dob, Drabant Béla, hegedű, ének, Szilágyi Áron, dorombmár többször írtunk. (ITT, ITT és ITT). Két oka is van, hogy ismét velük foglalkozunk. Az egyik, hogy zenekar jövőre lesz 10 éves.  A másik, hogy 2022-ben a Zoord egy négyállomásos turnén vett részt a Feröer-szigeteken. Többek között játszottak az ország legnagyobb fesztiválján, a G! Festen és a legnagyobb koncerttermében, a Nordic House-ban is. Néhány napja került fel a netre új videóklipjük, ami a Feröer-szigeteken forgatott anyagból készült.

A videó az utolsó lemezükön, az Aural Recordsnál két éve megjelent Sailors Of The Intergalactic Steppe című albumukon ("Zsigeri ethno, moldvai csángó gyökerekkel, virtuóz pszichedelikus dorombbal"hallható Planetary Caravan című dal remixéhez készült. A ködös, szemlélődő hangulatú videóban a végtelen óceán közepén lévő nagyon is véges szigetet fedezi fel a zenekar. Mintha a saját bolygója lenne, mely ég és víz között lebeg, és amiről valamilyen megmagyarázhatatlan ok miatt eltűntek az emberek. A természet megrendítő szépsége és letaglózó ereje mindenhol körülöleli a nézőt. A szél, a felhők, a tenger és a sziklák látványa mélyen beivódik az emberi tudat legmélyebb rétegeibe. A lassú, szinte mozdulatlan képeket a visszafogottan menetelő zene viszi egy irányba. A ködből a napsütés felé, a földről az ég felé, a vándorlásból az otthon felé. Végül mindenki egyedül van a saját bolygóján, ami felfedezésre vár. A remixet a zenekar dorombjátékosa, Szilágyi Áron készítette. 

A Zoord legközelebb 2023. november 25-én Prágában lép fel, ezt követően december 30-án Kecskeméten, a Global Vibes fesztiválon játszanak. Jövőre a zenekar a 10. évforduló alkalmából két új album megjelentetésével és több nemzetközi turnéval készül.

rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr2418266531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása