Ritmus és hang

be local think global

Saját történetek

Mi a különbség a fenti rövidfilmben barkácsolt hangszer (by Jack White) illetve a Pengetős Trió és  Debreczeni-Kis Helga hangszerei között?
Lényegében semmi, mert a rock gitáros és a fiatal népzenészek egyaránt arra törekedtek, amit Eredics Gábor a Pengetős Trió lemezének zenei rendezője, így fogalmazott meg: 
„Három rokonszenves fiatal arra vállalkozik, hogy mindannyiunk számára bebizonyítsa: a húros hangszerek megszólaltatásának ősi, pengetéssel megoldott módja ma is lehetőséget ad korszerű dallam és hangzásinvenció megfogalmazására." 
Ezt bizonygatja a Pengetős Trió és Debreczeni-Kis Helga is, a napokban megjelent debütáló albumaikon.

A Pengetős Trió öt éve alakult, mi is írtunk róluk. Akkor még nem volt teljesen kitalálva, hogy mi rejlik a citera, koboz, tambura felállásban. Ma már más a helyzet. Stabilizálódott a felállás,  (Berta Alexandra - citera, Csenki Zalán - koboz, Horváth Bálint - basszprím tambura, cselló tambura), a zenekar határozott alkotói irányt vett, amit az Este nálunk című, rendkívül erős lemez is bizonyít.  

2488.jpg
A Pengetős Triónak nem volt egyszerű dolga. Nincs tradíciója a koboz, citera, tambura felállásnak, tehát előkép nélkül kellett alkotni. A repertoár jól ismert autentikus anyagból indul, aztán mindezt úgy bontják ki, alakítják át, hogy végül egyfajta „saját népzenét” alkotnak. A dallamokat, a ritmust is átrendezik, újrafogalmazák és friss, görcsmentes zenei megoldások születnek. A hangszerelés érett stílus- és arányérzékre vall. Helyükön vannak a vendéghangszerek is. A saz, a doromb, a darbuka és a tangóharmonika nem csak "kis színesként" vanak jelen, hanem minden esetben fontos szerepet kapnak. Alexandra gyönyörűen énekel, a népdalok kilépnek a daloskönyvek oldalairól, saját történetekké válnak. 

(Közreműködők: Boros-Guessous Majda Mária "Mesi" – ének, saz, Boros Gerzson Dávid – doromb, darbuka, csörgő, Csasznyi Imre – basszprím tambura, ének, Réti Benedek – harmonika)

(Pengetős Trió: Este nálunk - Fonó Budai Zeneház, 2020)

Debreczeni-Kis Helga a ZitheRandom duó tagjaként indult. (A velük készült interjú  itt olvasható). Egyik legelkötelezetebb megszólaltatója és szerelmese a citerának, amely bár az egyik legismertebb népi hangszer, de amennyire ismert, annyira alulértékelt. Helga folyamatosan keresi a hangszer új megszólalási lehetőségeit, nincs olyan műfaj vagy stílus, amiben ne tudná elképzelni a citerát.
"Nagyon fontosnak tartom, és küldetésemnek érzem, hogy általam minél többen úgy tekintsenek a citerára, mint egy nagyon virtuóz hangszerre, aminek helye van a nagyszínpadokon, fesztiválokon, és amin nem csak népzene játszható, hanem a jazzen keresztül a komolyzenén át a bluesig, bármi! "- írja a lemez kisérőfüzetében. 

Helga a ZitheRandom mellett a Hopsza Bandával és az ÚjGerebenben is játszik, valamint szülővárosában Szentesen, barátaival moldvai táncházat és közösséget szervez. Sokan emlékezhetnek a Fölszállott a páva 2017-es döntőjére, ahol a televíziók képernyője szinte meggörbült a zenéjéből áradó energiától. 

85022841_2517489901902157_7088378531708665856_n.jpg

A napokban megjelent első lemezére tucatnyi dalt rögzített. Vagány és eklektikus album. Ezen az alkotójával önazonos  albumon az autentikus mélyfúrástól a kísérletezésig minden elfér. Helga a citera mellett kobzon, hegedűn, furulyán, tilinkón játszik, de itt vannak az ÚjGereben és a Hopsza Banda tagjai, egy régi barát a középiskolából és az elmaradhatatlan társ, Dömény Krisztián a ZitheRandomból.

Könnyed és szellős a hangzás, magabiztos és virtuóz előadás jellemzi a Korközlő című lemezt. Lehet érezni, hogy mire a stúdióba érkeztek kész volt az album koncepciója. Az átgondoltság nem csak a zenei anyagon érezhető, hanem a letisztult és modern borítón is. Helga az összes számhoz írt néhány gondolatot, amelyekből nem csak a dalok keletkezéséről tudhatunk meg fontos dolgokat, hanem róla is.

Abban pedig van valami sorsszerű, hogy szinte egy időben jelent meg Helga lemeze a Pengetős Trióéval, ahol az a Berta Alexandra játszik citerán, aki 2017-ben a Fölszállott a pávában felkészítő mestere volt.

(Közreműködők: Takács-Nagy Jázmin – ének, Bergics Andris – hegedű, furulya, buzuki, ének, Szlama László – koboz, ének, Dömény Krisztián – citera, ének, Nagy Zsolt – hegedűkontra, Túry Ferenc – citera, Farkas Zoltán "Batyu" – dob, ütőgardon, Aaron Ayyaz – ének, szintetizátor, Mazura János – tuba)

(Debreczeni-Kis Helga: Korközlő  - Szerzői kiadás, 2020)

(A cikk felütésében látható film szereplőjéről Jack White-ról itt tudhatsz meg többet, valamint itt nézheted meg a teljes filmet, amiben White, The Edge (U2) és Jimmy Page (Led Zeppelin) beszélget a zenéről, a gitározásról). 

Ha tetszett, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

rh_tamogatas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8115473598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása