Ritmus és hang

be local think global

Sodrás

 23561315_1135781643225064_6029755414353012321_n-670x300.jpg

Nincs könnyű dolga annak aki a jövő héten, a kultúrális éhségét a "népzenevilágzenejazzkisérletiundergroundszabadzenék" felhozatal mentén kívánja csillapítani.  
A MÜPA Dupla W sorozat új koncertjét, a Get Closer Gaby Morenot és Dee Dee Bridgewatert, Opus Jazz Club az olasz Nuova Generazione Jazz 2019 fellépőit kínálja, a Hagyományok Háza Papp István "Gázsa" 60. születésnapját ünnepli, a Fonóban a Magyar Tekerőzenekar jubileumi koncertet ad. Az UH Fest, a Budapest Ritmo, és a szigetmonostori Piros Lábos pedig a fesztiválozókat várja. Ez csak egy felszínes merítés, de már így is zavarba ejtően gazdag a program. Ebben a posztban a Dupla W, Úzgin Űver -  Dirtmusic  páros koncertjére koncentrálunk, aztán majd máskor a többiről is írunk.

Dupla W című világzenei sorozat tavaly novemberben indult a MÜPA-ban. Minden alkalommal egy külföldi és egy hazai együttes alkot párost szellemiségük, zenei stílusuk rokon jegyei alapján. A sorozat eddigi párosai  Gaye Su Akyol/Meszecsinka, Čači Vorba/Csángálló szerintem jól működtek, még annak ellenére is, hogy a helyszín decens "csendesülős" nézőtere finoman fogalmazva is nem a legalkalmassabb az efféle zenék befogadásra. 

A közös nevező a Dirtmusic és az Úzgin Űver zenéjében, hogy mindkét zenekar nyitott a rock és a különböző népzenék felé. A közelítés ezúttal azért is szerencsés, mert mindkét együttes legutolsó albumát erőteljes közel-keleti hatás jellemzi. 
Az Úzgin Űver tavalyi Patak című lemeze nyolc évvel az utolsó sorlemez, a Bucka után jött ki. (Közte volt egy remix és a 1999-es második album újrakiadása). Tehát a lassan mindenki lemondott a zenekarról, erre kiadtak egy kiváló albumot, ami a megjelenés után a rangos World Music Charts Europe hetedik helyére került. A lemez sikere mozgásba hozta az elmúlt években csak elvétve koncertező együttest. (A lemezről itt írtunk.).
Az 1991-ben Kecskeméten alakult Úzgin Űver zenéjére egyaránt hatott a Kárpát-medencei, a balkáni, a török, a perzsa és az örmény népzenei hatások, valamint a jazz, a rock és az elektronikus tánczenék. Az Úzgin Úver a kezdetektől instrumentális zenét játszik, náluk az emberi hang is zenei elemként, hangszerként jelenik meg. A Patakon kivételesen szerepel egy szöveges dal is, a Shirat HaYam, amin Polnauer Flóra, művésznevén Pollyflow közreműködik. A zenekar október elsejei koncerten ebben a felállásban lép színpadra: 

Farkas Marcsi - hegedű, ének
Homoki Péter - elektromos gitár, billentyű, sampler, ének
Majoros Gyula - klarinét, fuvola, kaval, zurna, gaida, duduk, ének
Vellai Tamás - dobok
Mogyoró Győző - ütőhangszerek
Háry Péter - bassszusgitár, Warr-gitár
Közreműködik: PollyFlow

A Dirtmusic-ot 2007-ben az amerikai Chris Eckman és az ausztrál Hugo Race, valamint Chris Brokaw alapította. (Brokaw csak az első két lemezen szerepelt, ettől kezdve a Dirtmusic gyakorlatilag Eckman és Race projektje)  Még a megalakulás évében kijött az első album, majd három év múlva a BKO, amin a sivatagi bluest játszó Tamikresttel vettek fel. 
A Dirtmusic nekem ekkor jött képbe, Eckman addig a Walkaboutsból, Race pedig a Nick Cave and the Bad Seeds-ből volt ismerős. A BKO sikere többek között azt eredményezte, hogy Eckman létrehozta a Glitterbeat Records labelt, ami az elmúlt évek legjobb világzenei kiadója lett, olyan kiadványokkal, mint Tamikrest, Bassekou Kouyate, Aziza Brahim, Bixiga 70, Samba Touré, Gaye Su Akyol albumai. A BKO-t követő Troubles (2013) és a Lion City (2014) albumok is a mali zenei színtér hatásait hordozzák. (már amennyi maradt belőle a Mali északi részét uraló radikálisok uralma után. Erről itt olvashatsz bővebben.)
Tavaly januárban jelent meg a pszichedelikus Bu Bir Ruya című album, amit a török Baba Zula együttes alapítójával Murat Ertellel közössen készítettek. Erős, kisérletező, politikai üzeneteket tartalmazó, bátor és megrendítő lemez született Ertel isztambuli stúdiójában. A MÜPA-ban a Dirtmusic műsora erre a lemezre épül. 

Hugo Race - baritongitár, elektronika, ének
Chris Eckman - elektromos gitár, kalimba, ének
Murat Ertel - elektromos saz, ének
Milan Cimfe - dobok, elektronika

rh_tamogatas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8615173574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása