Ritmus és hang

be local think global

Híd

367487873_264530623122558_7807234546315121691_n_1.jpg

Augusztus eleje óta olvasható két cikksorozat a blogon, amelyekben mélyebben igyekszünk bemutatni a rebetikot és a sevdaht. Mindkettőben az a közös nevező, hogy számos Földközi-tenger menti zenei és kulturális hatás keveredik bennük. A görög, a török, az örmény hagyományok, az európai szórakoztató zene, a Kis-Ázsia és a Balkán zenéje egyaránt benne vannak a buliban.

Szerzőink Varga Veronika és Réti Benedek, akik a BudaPesme projekt koncertjein szerb, görög, bosnyák és makedón tematikus műsorokat játszanak.
Básits Branka - aki a Zűrös Banda szólistájaként, szólóban és saját zenekarával egyaránt a délszláv hagyományok egyik ismert hazai előadója   - írásai pedig később jönnek a Balkán zenéjéről.
(Veronika és Benedek cikkei és Brankával készült interjúk a CAFEAMANBUDAPEST rovatban érhetők el.)

A közelmúltban mindhárman felléptek/fellépnek Veszprémben, a Balkan: Most Festivalt felvezető koncertsorozaton. A BudaPesme két fellépéssel indított. Az elsőn Sofia Labropoulou kanounjátékossal a másodikon Ion Curteanu cimbalmossal és Kisgyörgy Ilka énekessel játszottak. 
Branka a Džumbus Trióval lesz látható és hallható szeptember 5-én szintén a Papírkutyában. A formációhoz csatlakozik Mirjana Raić Tepić énekes-etnomuzikológus, a szerb Rodjenice a-capella trió alapító tagja. 

Az ingyenes Balkan: Most Festival a térség 9 országának fiatal tehetségeit és nagy neveit mutatja be 30 koncerten, 3 szabadtéri színpadon, 3 napon át szeptember 7-9 között. Itt lesz majdnem mindenki, aki ma a kortárs balkáni zenében számít. Jó nem mindenki, de nagyon erős a merítés. Sokukkal találkozhattunk a World Music Charts Europa listáin. A Balkán zenéjére fókuszáló öt éve indult Balkan World Music Charton pedig szinte mindenki megfordult már. A fesztivál teret ad hagyománynak és a kortárs hangzásnak egyaránt. Aki nem hiszi, böngéssze át a fesztivál line-upját.

Az utolsó pillanatban került a fellépők közé Manu Chao, aki még ha nem is a félsziget szülötte, de mint tudjuk Chao mindenhol otthon van és nem kell bemutatni. Ezúttal nem a nagy koncertjein megszokott zúzdát vezeti fel, hanem egy kis akusztikus formációval érkezik. A koncerten Manu Chao külön kérése értelmében korlátozott létszámú látogató vehet részt és ez az egyetlen buli, ami nem ingyenes. Manu Chao kétségtelenül húzó név, de azt gondolom, hogy a fesztivál három napján rengeteg friss, izgalmas, új hangot megmutató, szívet érő és táncba kergető - sokak számára még most talán ismeretlen - zenész/zenekar lép fel, akik szintén megérdemlik a kiemelt figyelmet. Legyetek ott mindenhol, ha tudtok!

Most számos szláv nyelven hidat jelent. A projekt összekötő szerepet kíván betölteni a délkelet-európai és nyugat-európai zeneipar között. Ami még ennél is fontosabb azt Básits Branka fogalmazta meg a fellépése kapcsán írt posztjában: 

"Ez a fesztivál maga a híd. Összeköt olyan embereket, kultúrákat, melyek másképp nem tudtak volna találkozni. A találkozás pedig nem csak hogy szükségszerű emberi igény, de segít megfogalmazni a magunkról alkotott képet, helyünket a nagy egészben és lehetőséget ad az őszinte rácsodálkozásra, hogy a kulturális különbségek inkább izgalmasak, mint félelmetesek és ezek ellenére mégiscsak több az egymást összekötő közös vonás, mint a szétválasztó különbözőség. És ha van is szakadék, mindig találhatunk ennek átívelésére egy hidat...
Legyen az szimbolikus formában jelen Veszprémben vagy létezzen a valóságban. Ahogy a boszniai Visegrád városának hidja, mely a Nobel-díjas szerb író, Ivo Andric világhírű regényének főszereplője, amely négyszáz éves történelmén keresztül mutatja be a kultúrák találkozását, együttélését és az ezek közti szakadékot, melyen ez a keskeny, 11 lyukú híd az egyedüli valós és metaforikus átjáró.
"Ők ketten most is jól megértették egymást, habár egy szót sem szóltak. Nikola pópa tudta, milyen nehéz most Mula Ibrahimnak a szíve, de Mula Ibrahim is tudta, hogy a pópának sem könnyű. S úgy néztek egymásra, mint annyiszor az életben oly sok alkalommal: mint két ember, aki a lelkén viseli a kasába kétlábú lényeinek gondját, csak az egyik közülük keresztet vet, a másik pedig hajlong az Úr előtt." 
- részlet a Híd a Drinán c. regényből.

A híd eszmeisége köré épülő regényt és fesztivált is meleg szívvel ajánlom a balkáni kultúra szerelmeseinek!"

 A Balkan:MOST fellépőinek Spotify válogatása itt hallgatható. 
Török Ferenc

 

rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr6318207487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása