Ritmus és hang

be local think global

„Történt egy-két dolog az életemben, ami arra sarkalt, hogy ne várjunk tovább”
Varga Kornéllal beszélgettünk a Denagyvilágról

vargakornel_vermestibor.jpg

Elindult valami a szigeten...a Szentendrei-szigeten. Néhány kultúrához vonzódó helyi művész, zenész és egyéb alkotó elhatározta, hogy megtölti idén Szigetmonostort jó zenékkel, művészettel, irodalommal, gondolatokkal, tartalmas együttléttel. Varga Kornél volt az ötletgazda, az ötlet pedig nagyra nőt, már elsőre. Kornélt faggattuk a részletekről.

A Zűrös Bandával mindkét lemezetek nemzetközi toplistás lett, a Cimbalibanddel folyamatosan úton vagytok és a Babcsán projektben is aktívan zenélsz. Melyik zenekar foglal leginkább le zenészként és hogy jut idő ennyi zenekar mellett másra is?

Egyértelműen a Cimbalibanddel koncertezünk a legtöbbet, Unger Balázs kiváló szervező-zenekarvezető, rengeteg helyre utazunk, folyamatosan. A Zűrös bandával nagyon örültük, hogy a második lemezünk is nemzetközi toplisitás lett, ahogyan az első is (2015 és 2021 – a szerk.), de itt sok koncertet elvitt a covid-helyzet és a piac szerintem most is csak kb. 50%-ban áll helyre. Ezt érzem Szegeden, de itt Budapesten is.

A zenélés mellett számos közösségi eseményt szerveztél és szervezel, többek között a szegedi Fonó Klubok is a nevedhez kötődnek.

Igen, annak idején Török Feri hívta fel a figyelmemet egy pályázatra, amivel végül el tudott indulni a szegedi Fonó Klub – ennek nyomán aztán több Fonó klub indult el országosan, de úgy tudom, a miénk, a szegedi a legaktívabb. Visszatérő közönségünk van, koncerteket és táncházakat is szervezünk, most éppen nyári szünet van nálunk, de ősszel szeretnénk folytatni természetesen, remélem, elég támogatás is lesz rá.

 Most pedig a Szentendrei-szigeten indítasz el valami újat. Honnan jött az ötlet?

Most augusztusban lesz 5 éve, hogy a családommal Szigetmonostorra költöztünk. Úgy látszik, ennyi idő kellett, hogy belevessem magam egy ötletembe, amit már régóta szerettem volna megvalósítani. Csak persze nehezen veszi rá magát az ember, könnyen halogatok én is, de aztán történt egy-két dolog az életemben, ami arra sarkalt, hogy ne várjunk tovább, vágjunk bele. Fontos volt az is, hogy találtam egy segítséget magamnak Kövesdiné Zákány Szandrát, aki ismeri a helyi viszonyokat és volt kedve társulni hozzám szervezőként, hogy létrehozzuk a Denagyvilágot.

borbely_muhely.jpg

 Mi a célotok a Denagyvilággal?

Nem terveztem akkorára ezt a fesztivált, amekkora végül is lett, de már az eredeti cél is az volt, hogy fellendítsük a Szentendrei-sziget életét, ahol amúgy is sok művész, alkotó él. Többek között ők álltak mellém és még számos művész-barát, aki az első hívásra jött. A Halmos Béla Program támogat bennünket, amiből fizetjük a technikai költségeket, de egyébként minden művész ingyen jön nekünk segíteni elindítani ezt a fesztivált. Ami egyrészt jól esik, hogy a hívásomra jönnek, másrészt azt is mutatja, hogy jó az ötlet, kell egy ilyen fesztivál ezen a helyen. Egyébként a grafikustól a webdizájnerig mindenki ingyen adta a munkáját.

Mire számítson, aki kilátogat a Denagyvilagra?

Szigetmonostor nem nagy település, de az egészet birtokba vesszük a fesztivál idejére. Több helyszín lesz, így nagyszínpad, irodalmi udvar, jazz udvar, gyerekliget, folkkocsma, gasztroudvar és templomkoncertek. Ezek közül a folk-kocsma, a gyerekliget és a templomban levő koncertek ingyenesek lesznek, a többi helyszínre kell belépőt váltani, amiből szeretnénk a következő évre félretenni. A Régi-Módi Jazz Udvar – Szandi presszójának az udvarán - ad helyet a jazznek, így érkezik a Borbély Műhely, Várallyay Petráék és a Kodály Spicy Jazz is többek között. Lőrinczy Gyuri (a Szentendrei Teátrum igazgatója – a szerk.) portáján lesz az irodalmi udvar, amit a szép a kilátás miatt Panoráma Színháznak neveztünk el, ezt az udvart Szirtes Edina Mókus töltötte meg programokkal, akit a jazzudvarban a színpadon is láthatnak majd. Az irodalmi színpadra érkezik Lackfi János is többek között. A Nagyszínpad a faluház udvarán lesz felállítva és a Cimbalibandtől Szabó Balázs Bandájáig remek fellépők váltják majd egymást itt is. A Gyerekligetben – aminek a látogatása ingyenes – olyan, családoknak szóló programok lesznek, mint a Ringató, Bibliaóra, Kincskeresés, vagy kézműves programok és gyerek-családi táncház és érkeznek olyan remek előadók, mint a Klárisok, a Kiskalász zenekar, vagy a Csürrentő.

szabobalazsbandaja.jpg

Kiket vártok első sorban?

Mindenkit, aki a lelassulásban szeretne jó művészettel találkozni. Ez egy kis település, itt nem pörög az élet, de éppen ebben a lassulásban tudnak igazi értékek megszületni, illetve ilyen környezetben tudjuk ezeket valóban befogadni. Persze az együtt töltött idő is nagyon fontos, hiszen ez egy közösségi esemény.

img_5145.JPG

Hegedűs Anna

Részletek: denagyvilag.hu

 rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr918157692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása