Ritmus és hang

be local think global

A szenvedély arcai

fb_img_1613588699518.jpg

Giogos Moysidis albumkritikáit fordítva ismét szöget ütött a fejemben, hogy valóban, milyen kicsi ez a világ – de most talán kisebb is a kelleténél, aminek azért egy pozitív hozadéka biztosan van: egyes részletekre több idő, nagyobb hangsúly kerülhet. Az alábbiakban három görögországi művész új, a műfajban kiemelkedően albumával ismerkedhetünk meg: Thanos Stavridis, Sophia Labropoulou és Sokratis Sinopoulos azon kevés zenészek közé tartoznak, akik Magyarországon is ismertek már a világzene és népzenerajongók egy szűk körében.

Az pedig, hogy egyetlen kis országnak mennyire különböző hangjai, zenei energiái és kifejezései vannak, azt a gondolatot támasztja alá, miszerint a tradicionális kultúráknak és benne a zene áramlásának a mesterségesen megrajzolt területi határok nem szabhatnak gátat, és ilyen formában értelmüket is vesztik, ez pedig tudat alatt valamiért felszabadítóan hat ránk.

Thanos Stavridis - Spicy Margarita

Fogyassza felelősséggel!

A 2016-os, nagy sikert aratott Suitcase full of Dreams című lemeze után Thanos Stavridis 2020-ban jelentette meg legújabb instrumentális albumát, a Spicy Margaritát, amely, habár a világjárvány miatti lezárások időszakában készült, nagyon vibráló tartalommal – és borítóval – bír (a lemez néhány darabját a kijárási tilalom időszakában komponálták, több viszont Stavridis egyik formációja, a dRom repertoárjának részeként már ismert). Thanos Stavridis megragadta a lehetőséget, hogy 13 önálló zenei történeten keresztül

fekete világunkat színesbe konvertálja.

Saját bevallása szerint célja az volt, hogy egy fényes, derűs alkotással tegye boldogabbá, vidámabbá az embereket. 

140838412_4977292508978799_2050250670573346832_o.jpg

Mivel az albumon sokan, sokféle hangszerrel közreműködnek, egyértelműen változatos hangszerelést tapasztalhatunk, ezzel együtt a hangzások, hanghatások is nagyon különfélék a teljesen akusztikustól egészen az elektronikusig. Egyelőre az algoritmusok szerint az album legtöbbet játszott dala a Stella’s Eyes, ahol a vonószenekar által játszott kellemes zenei folyamatba Thanos érzékenyen lép be a harmonikával, ezzel csak még több harmóniát, mintsem kontrasztot teremtve a stílusok között. Természetesen számos olyan darab van a lemezen, amelyekben

Stavridis szenvedélyes temperamentuma előtör. 

A Spicy Margarita zenei koktél hozzávalói:

  • modern kompozíciók
  • balkáni folk elemek
  • érzéki vonószenekari témák
  • latinos groovok
  • rockos hangzás
  • egy gondolatnyi flamenco
  • egy csipetnyi az indiai zenei hagyományokból

Elkészítés:

  1. Rázd össze az összes hozzávalót 4/4-es, 7/8-os és 11/8-os ritmusképletekkel!
  2. Adj hozzá sokat Thanos Stavridis jellegzetes játékstílusából, amely gazdagon díszített és mindig energikus!

Stavridis olyan, összesen 29 (!)  művésszel kollaborál az albumon, akik ugyanazt a zenei világot, gondolkodásmódot képviselik, mint ő, amelyben a népzenei anyag kortárs módon való kezelése áll a központban.  

„Sok harmonikás van a Balkánon, de csak kevés olyan, akinek tehetsége van ahhoz, hogy a balkáni dallamokat a klasszikus zenével, a jazzel, poppal, rockkal ötvözze, és egy kreatív fúziót hozzon létre belőlük. Thanos Stavridis kétségtelenül egy közülük…” (Vlatko Stefanovski)

A Havana Nights című dalhoz készült klipet Thessaloniki legkedveltebb pontján rögzítették:

Még több információ az album weboldalán.

Sophia Labropoulou: Sisyphus

Kanoun, Camus, Sex Pistols, stb...

Sophia Labropoulou Sisyphus című új albuma 2020 decemberében jelent meg, és azóta is napról napra nő népszerűsége a világzene közönségének körében. A műfaj minden fontos toplistájának élére felkerült a lemez, úgy mint a Transglobal World Music Chart, a World Music Charts Europe vagy a Balkan World Music Chart, amelynek 71 legjobb albuma között az 5. legkiemelkedőbbként értékelték rögtön a megjelenése után.

A Sisyphus egy sajátos koncepció-album, a rajta szereplő darabok pedig mind egy nagy történet részeiként jelennek meg. Sophia Labropoulou zenéje gazdag és sokszínű ihletforrás jelenlétére vall: nagy mennyiségű és sokféle anyag inspirálta konnotációkkal teli darabjait:

„Szeretnék köszönetet mondani Albert Camus-nek az inspirációért, a görög mitológiának a szimbolizmusért, az antik görög tragédiáknak a struktúrák, az erkölcsi világkép és az intellektus szempontjából; a népi bölcsességnek az ő kifejezésmódjaiért, Nina Simonnak transzcendens elhagyatottságáért, Renos Apostolidisnek a tanításáért; a Sex Pistolsnak a „zajáért”, Hector Berlioznak a Fantasztikus szimfóniáért, Federico García Lorcának a Canción del naranjo secóért; végül Kostis Palamasnak mindezen elemek egyesítéséért.”

Az album intertextuális jellege a keresés és felfedezés kalandját nyújtja a hallgatónak, és egy izgalmas intellektuális bújócska felé tereli. A Sisyphus kísérőfüzete, amely görög, angol és francia nyelven is olvasható, szó szerint az album evangéliuma: megőrzi az alkotó gondolatainak fejlődési folyamatát, ahogy megállapításait és leírásait is a darabokkal, és azoknak az összesen 7 részt felvonultató kompozícióban betöltött szerepével kapcsolatban.

Sophia nagyon nagy hangsúlyt fektetett a hangzásra, a kompozíciók egyensúlyára, összességében a zenei eredményességre, emellett elegendő teret biztosított partnerei számára a művészi önkifejezésre. A dús hangszerelésű darabokban Sophia játéka harmonikusan elegyül a többiekével,

szólóiban pedig egyfajta szerénység, tisztaság és érzékenység mutatkozik meg,

mindez nagyon kellemes érzést keltve. Különféle hangszeres formációk jelennek meg az albumon belül, melyek mindannyiszor másmilyenek. Sophia szerkesztése a szóló kanountól kezdve a teljes zenekari felállásig bejárja az adott lehetőségeket. A történetek számos ismert zenész együttműködésében kelnek életre - többek között Sebestyén Márta énekét is hallhatjuk. 

Derya Türkan & Sokratis Sinopoulos: Soundplaces

Tisztelet és öröm

Soundplaces című album 2020 októberében jelent meg, és a Balkan World Music Charton az év albumaként debütált, emellett pedig még az utóbbi időkben is a világzenei toplisták élén találkozhatunk vele. Derya Türkan és Sokratis Sinopoulos magasan képzett, prominens zenészek, mindketten ugyanannak a hangszernek a mesterei: a törökül Istanbul kemençe, görögül politiki lyra ugyanazt az instrumentumot takarja, és ekképp az elnevezés is megegyezik a két nyelven (egy kis segítség: a görög város, ”poli” szót Isztambul, avagy Konstantinápoly görög nevében, a ”Konstantinoupoli”-ban találjuk – Wereniki). A hangszer maga, amelynek technikáját igen nehéz elsajátítani, nem mindennapi hangzással rendelkezik: introvertált, meleg és közvetlen; csak néhány tényező, mely különlegessé teszi a lírán játszott zenét. 

„Ennek az albumnak a létrehozása egy élet álma volt. Sok év barátsága és együttműködése után végre felvehettük duólemezünket, ami egy vallomásos, kreatív dialógus, melyben tulajdonképpen felfedezzük annak a zenei tradíciónak a hangzásait, amelyért mindketten rajongunk, és azoknak a helyeknek a hangját is, amelyeket felkerestünk (a zene kapcsán, minden bizonnyal – Wereniki).”

A kétfős együttes biztos, hogy nem átlagos formáció, mindazonáltal a hangzás dús és a teljesség érzését nyújtja a maga egyszerűségével együtt. Az albumon 8 darab hallható, többségében hagyományos dallamok, amelyeket a két zenész saját zenei témákkal és úgynevezett taksimokkal (hangszeres improvizáció, melynek szabályait a makám elnevezésű zenei (skála)rendszer adja – Wereniki) egészít ki, melynek eredményeként kiterjedt zenei formákat hoznak létre. 

cover_derya_tu_rkan_sokratis_sinopoulos_soundplaces_square.jpg

Az albumon Sinopoulos és Türkan meghitt és tiszteletteljes beszélgetést folytat, van köztük egy természetes áramlás. Egymást követve és egymást kísérve is játszanak, sokszor kiegészítve a másik zenei mondatait. A tavernák ünnepi lakomájának hangulata jelen van, melyből főképp az odaadás érzése szűrődik át, amely megállítja az időt és teljesen magára vonja a hallgató figyelmét. A dallamok lazán fejlődnek, miközben a szüneteknek is legalább olyan nagy jelentőségük van, mint a zenei hangoknak.

in english

rh_tamogatas_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr3716439324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása