Ritmus és hang

be local think global

Népi észjátékmód
Első benyomások az Ifjú Szivek String Quartet debütalbumáról (Giorgos Moysidis ”Folk mind-games” című cikkének fordítása)

gp_1.jpeg

„Prelúdium”

Nagy öröm volt számomra hallgatni az Ifjú Szivek String Quartet 2020 novemberében megjelent  első lemezét, amelynek címe rejtélyes módon a sakk világára utal: az olasz eredetű kifejezés, a Giuoco Piano, azaz „csendes indítás” mögött a legrégibb és leghíresebb sakkjátszma-nyitások egyike áll, amelynek előzményei egészen a 16. századra vezethetők vissza. 

3a569d49a44b7ce62b452c21445cff9c.jpg

A vonósnégyes az Ifjú Szivek Táncszínház hivatalos zenekaraként működik, nevét innen „örökítette” tovább. A Táncszínház önmagát a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet, valamint a magyar népzenei-néptáncos revival egyik jelentős műhelyeként definiálja, mely Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásokon keresztül társadalmi értékként prezentálja bel- és külföldön egyaránt. 

„Ki és mit játszik?”

Az albumon nyolc darabot hallhatunk, amelyből négy Hegedűs Gergely Dávid szerzeménye (String Quartet No.1, Elegy, Rest, Encore), hármat Hegedűs Máté jegyez (Taunter, Scherzo, Imperativus), egy pedig tradicionális népzeneként van feltüntetve, amely Kuti Sándor cimbalmos közreműködésével a kvartettet „Romantikus Kvintetté” alakítja, ahogy erre maga a zeneszám címe is utal (”Romantic Quintet”) 

A Zenekar tagjai: 

Király Miklós – hegedű

Király Tamás – nagybőgő

Hegedűs Gergely Dávid – brácsa

Hegedűs Máté – hegedű

Kuti Sándor – cimbalom 

„Bemutatkozás”

Az együttes Pozsony régi városrészének egyik legszebb neoklasszicista stílusú épületében, a Prímási Palotában tartotta lemezbemutató koncertjét, amelyet 2021. január 13-án láthatott a közönség online közvetítés formájában. Habár a hallgató elsősorban magára, a zenére fókuszál, nem kevésbé fontos a látványt sem, amiként a muzsikusok létrehozzák a varázslatot: a zenészek színpadi jelenléte elsősorban koncentráltságot sugárzott, de attitűdjükből egyidejűleg jókedv is áradt, és ami a legfontosabb, és számomra különösen szimpatikus, az a szerénység és egyszerűség, mely szintén jellemezte őket. 

A darabok megszólaltatásához - általában a népzenei előadásmóddal ellentétben - kottát használtak, amit egyébként a tradicionális stílusban prezentált zeneszámnál, a Romantikus Kvintettnél nem is vettek igénybe.

(Ha valaki elszalasztotta volna a koncertet, rövid részleteket továbbra is meg tud tekinteni az előadásból az Ifjú Szivek Táncszínház közösségi oldalain.)

„A zenéről”

 A zenehallgatónak szembetűnő lehet, hogy amit hall, az klasszikus zene népzenei elemekkel átszőve, igaz, ezesetben nem egészen ennyi a forgatókönyv: a népzenei avatottság az együttes rendkívüli előnye, mely egyben legfőbb jellegzetességét is adja. Egy tehetséges vonós kvartettet hallunk, amelyet nagytudású népzenészek alkotnak, ennek köszönhetően

élvezhetjük a zenében azt a pluszt, amit nagyon nehéz körülírni vagy meghatározni, de annál könnyebb felismerni: a tradicionális ízt. 

A kvartett kompozícióiban a népzenei és a klasszikus zenei elemek művészi keveredését figyelhetjük meg, meggyőzően interpretálva. A virtuóz pillanatok számomra inkább a népzene irányába terelik a hangzást, mintsem a klasszikus stílus felé. Összetett, bonyolult motívumok építkeznek kifinomult harmóniai mozgásokkal, a témák sűrűn és többször váratlanul cserélődnek. „Rikító” tuttik, szigorú, „nyers” intonáció; disszonáns és harmonikus szólamok, élénk, vidám dallamok, fokozódó groove - mind arra várnak, hogy felfedezzük őket! Az együttes abszolút birtokában van a képességnek, amellyel a közönséget képes felemelni a székből. A brácsa-bőgő alkotta kiváló ritmusszekció és a dallamjátszó hegedűk gyakorlott párbeszéde mindenki számára élvezetes zenehallgatást garantál.

4bcf086a023edb2a525d77f67485208f.jpg

 „Ráadás”

Összegezve, a Giuoco Piano című lemezzel a zenekar bátor és innovatív zeneszerzői és előadói szellemiséget tükrözve mutatkozik be, lehetőségek gazdagságát magában rejtve - a magával ragadó debütálás után máris várjuk a következő, még „cselesebb” szerzeményeket.

A lemezt egyébként érdemes a lehető legjobb hangszórón meghallgatni, hogy egyetlenegy frekvenciát se veszítsünk el a zenéből.

in English

 

rh_tamogatas_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr1016400928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása