Ritmus és hang

be local think global

Vissza a Forráshoz

gobe_forras_3000px.jpg

A Góbé meglepetésként jelentkezett a Forrás című albumukkal, amire akár azt is mondhatnánk, hogy ez egy újdonság és kihívás lehetett a zenekar életében, de ez mégsem így van.

A zenekar visszatért az alapokhoz, amint a lemez címe is jelzi. A Forrás egy új lemezsorozat kezdete, amely kizárólag az autentikus népzenére összpontosít, ez pedig egyértelműen része az együttes repertoárjának, hiszen rendszeresen csinálnak táncházakat is. A lemezsorozat koncepciója, hogy a populárisabb, világzenei dalaikban megszólaló népdalokat, népi táncdallamokat autentikus formában is eljuttassák a közönségükhöz és bemutassák azt a forrásanyagot, amely a zenéik alapját képezik.

A zenekar sok kockázatot nem vállalt a lemez összeállításánál, a legnépszerűbb népzenei dallamokból és területekről állították össze az albumot. Egyből egy magyarpalatkai menettel indítanak, amivel mellé lőni nem lehet és meg is adja az alaphangulatát az egésznek. A hangulatot két kalotaszegi prímás muzsikájának a bemutatásával fokozzák, ezt a részt a Magyarlónai Banda prímásának Kovács Simon „Burálónak” a legényesével indítják, majd egy másik legendás prímás Nonika Miklós „Hitler” játékával folytatják, aki Magyargyerővásárhelyhez köthető. A lemez összesen 6 összeállítást tartalmaz, további olyan nagy hagyományokkal bíró területek zenéit mutatják be, mint a széki népzene, amit a népzene rock and rolljának is tartanak, és amely nagyon komoly tánc- és zenehagyománnyal rendelkezik. A palatkai és a kaloteszegi rész mellett, a széki összeállítás is nagyon ismert és erős dallamokkal kezdődik, ebben az esetben széki magyarról van szó, amely nem is enged továbblépni egyhamar a következő részre. Ezután a Mezőségtől eltávolodva Szászcsávásra kalauzolják a hallgatóikat, amely az előzőekhez képest ritkábban játszott muzsika, viszont annál népszerűbb. Ezeken kívül még bácskai tamburamuzsika és bogyiszlói ugrós, csárdás és friss hallható a lemezen. A bogyiszlói zene lett a lemez záróösszeállítása, ezek a könnyedebb, énekes bogyiszlói dallamok nagyon jól működnek az album végén.

Az album összeállítása tökéletes abból a szempontból, amilyen céllal készült: az ismeretterjesztő jelleg és az alapok bemutatása egyértelműen működik, hiszen ehhez a legjobb alapanyagokat szedték elő. Egy hardcore népzene rajongónak nem akartak újat mutatni, nem bonyolították túl, inkább a saját közönségükre koncentráltak és rájuk voltak figyelemmel a forrásanyag kiválasztásánál. (A Ritmus és Hang által készített Góbé interjúban is szóba kerülnek ezzel kapcsolatos gondolatok, az interjú itt olvasható.)
Éppen Várai Áron a zenekar egyik új tagja emelte ki a Góbé zenei világával kapcsolatban, hogy a zenekar által játszott stílussal még több emberhez eljuthat a magyar népzene, akiknek ezután lehetőségük lesz megismerni annak az eredijét. A Góbé a Forrás című lemezzel még tovább lépett ezen a szinten és még 2019-ben felvállalta, hogy útjának indítja ezt a lemezsorozatot, amivel még mélyebbre viszik a magyar népzenébe a rajongóikat. Vizeli Máté is kiemelte a lemezzel kapcsolatban, hogy rengeteg olyan ember van, aki a koncertjeik után kezdtek el érdeklődni az autentikus népzene iránt, és ezután mentek el először táncházba.
A Forrásban, nem csak a feldolgozott, átalakított verziót tudják megismerni az emberek, hanem az eredeti forrásanyagot kapják a szeretett együttesüktől. Az még a jövő kérdése, hogy a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola diákjaiból alakult zenekar, hogyan képzeli el a sorozat további részét, de az biztos, hogy a magyar népzene még népszerűbbé válását fogja szolgálni.

A lemezen muzsikáló zenészek:

Rigó Márton - hegedű, ének
Csasznyi Imre - basszprímtambura, ének
Egervári Mátyás - tamburabrácsa, ének
Vizeli Máté - brácsa, ének
Timár Márton - bőgő, ének
Czupi Áron - ének

Közreműködnek:
Vizeli Bálint - hegedű (1)
Kerékgyártó Gergely - brácsa (1)
Varga Gergely - prímtambura (3)

(Online magánkiadás, 2019)

 

rh_tamogatas_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8816171210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása