Ritmus és hang

be local think global

Zene kolera idején

13191-womex.png

Az októberi budapesti WOMEX (World Music Expo) showcase fellépőit publikálta az esemény szervezője, a Hangvető. Ugyanők hozták tető alá 2015-ös első budapesti WOMEXet is, tehát van már rutin, jó izlés és energia egyaránt. Az idei fesztivál tervezet időpontja 2020. október 21 – 25. A tervezett szót szívesen kihagytam volna a mondatból, de köztudomású, hogy annyi minden ment már az idén a levesbe.

Az októberi időpont azért optimizmusra ad okot, hisz a koronavírus járvány második hullámát – ha lesz ilyen - a szakemberek inkább a nyár végére, szeptember elejére jósolják. A szervezők úgy dolgoznak, hogy nem foglalkoznak a jóslatokkal, minden energiájukat a második budapesti WOMEX megrendezésébe teszik, miközben érzékenyen figyelnek a járvánnyal összefüggő hírekre, információkra. Ennyit az esetleges armageddonról.

Az attidűdjüket pontosan kifejezi mindaz, amit Weyer Balázs nyilatkozott a Recordernek. (Balázs egyike volt a hét szamurájnak, vagyis a kiválasztásban dolgozó szakmai zsűrinek és a Hangvető munkatársaként szervezi is a fesztivált):  „Általában az a dolgunk, hogy őrjítően színes és lenyűgözően magas színvonalú zenéket és előadókat kínáljunk a világ színpadaira. Most azonban ennél több is: egy ilyen esemény most nem csak élményt és lehetőséget, hanem reményt is ad. Nehézkes a nemzetközi utazás, különösen oda kell majd figyelni a biztonságra, sok a megválaszolatlan kérdés. De épp ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy az idei WOMEX megtörténjen, és szolgálni tudja a világzenei közösség minden tagját. Ezt már a zsűrizés alatt is intenzíven éreztük, sokat beszéltünk róla, hogy rossz időkben van igazán szükség a zene szépségére és energiájára.”  
A Hangvető stratégiai partnere, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a tervezett helyszínek ugyanazok, mint öt esztendeje: a Müpa, a Bálna Budapest és az A38 Hajó.

Ők kerültek be a 2020-as WOMEX showcase programjába:

Alogte Oho & His Sounds of Joy (Ghana); Ana Carla Maza (Cuba/Spain); Coşkun Karademir Quartet (Turkey); Dalinda (Hungary);
Djazia Satour (Algeria/France); Dongyang Gozupa (South Korea); El Khat (Yemen/Israel); Erol Josue (Haiti/USA); Fanfara Station (Tunisia/USA/Italy);
Fokn Bois (Ghana/Romania/Hungary/UK); Fulu Miziki (DR Congo/Uganda); Guedra Guedra (Morocco); Hugar (Iceland);
Justin Adams & Mauro Durante (UK/Italy); La Perla (Colombia); Madalitso Band (Malawi); Nickodemus (USA); Širom (Slovenia); Son Rompe Pera (Mexico); Studio Bros (São Tomé and Principe/Portugal); Yorkston/Thorne/Khan (India/UK) Bővebben róluk a WOMEX oldalán

Egy magyar fellépő van a listában, a Dalinda. Lemezükről és a lemezbemutató koncertjükről itt írtunk. A trióról ma is csak csupa jókat mondhatunk, a színvonal mit sem változott, volt egy tagcsere, ez a jelenlegi felállás:
Tímár Sára – ének, Paár Júlia – ének, Nádasdy Fanni – ének.
A Dalinda teljes joggal van a showcase programban, az lenne meglepő, ha nem lennének ott. Ütős repertoár, ami bárki számára átjön, függetlenül attól, hogy melyik földrészen hallja, stenk, profi előadás jellemzi őket. Szóval jó lenne, ha lenne koncert. Magában a show case esetleges sikerével még nincs meg a tuti jegyük a világzenei nirvánába, mert a munka dandárja csak ezután következik, ami a meghívások teljesítését (levelezés, rendes pénz, még több fotó és videó, egyeztetés ezer dologban, és források keresése, pályázatok, stb.) és megannyi mást illeti.

A WOMEX mellett nézzünk szét egy kicsit a klubbok környékén, hogy a kik maradtak állva és mit kínálnak a nép-és világzene rajongóinak.

Rácskert teljes gőzzel megy, aki népzenére akar táncolni, ismerkedni vagy csak üldögélni buli negyed közepén, az jó irányt választott.

A Kobuci sem bízott semmit a véletlenre, nagyon erős line-upot állított össze a nyárra, amibe a táncház is belefér.

A Fonóban szó szerint kiverték a falakat, mivel a Pajta mögé felhúztak egy pofás nyitott színpadot, ahol szinte az egész héten szól a zene. Lesz koncert, táncház és a Palinta kávézó ételei, italai első osztályúak.

A népzene kedvelőknek Pontoonon első sorban a keddi nap a nyerő, mert akkor van CigányKeddV, ahol hétről-hétre kiváló roma folk zenekarok nyomják. Az egésznek a Romengo adott egy erős lökést, akik a sorozat első fellépői voltak. Olyan buli csaptak, hogy a Duna is visszafelé folyt, de az őket követő zenekarok is ezen a színvonalon működtek.

A Hagyományok Háza kivonult a márványból a térre. Nagyon jól tette, mert a szabadtéri Nagyvárosi FolkUdvar nagyon erős programot pakoltak össze. Az esték koncerttel és este 10-ig táncházzal kezdődnek, majd behúzódnak az Átriumba, ahol feltekerik a volumét és táncolnak hajnalig.

A Benczúr Kert a Halmos Béla programiroda szervezésében egyrészt a fiatal népzenész generációnak kínál lehetőséget, másrész itt is fellépnek a nevesebb együttesek is, mint pl. a Dalinda. 

Vigyázzatok magatokra és egymásra, de ne hagyjátok ki az élő zene, a személyes találkozások élményét!

rh_tamogatas_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8116084690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása