Ritmus és hang

be local think global

Karácsonyi muzsika
Szívemben várlak. A Vándor Vokál karácsonyi CD-je

Sokan leírták már a CD-t: vége virágzásának, nem kell senkinek, mindenki online hallgat zenét. Ennek ellenére nem hiszem, hogy jelentősen csökkent volna a kiadott hanghordozók száma, csak egy kissé módosult formában jelennek meg. Kevesebb anyagot tartalmaz egy-egy korong, még kevesebb kísérő szöveget találunk, inkább egy szál virághoz hasonlít.

A Vándor Vokál öt éve szép karácsonyi ajándékot adott az őket kedvelőknek. A borító maga egy üdvözlőlap, ki-ki azt ír rá amit akar, annak, akit szeret.

vv.jpg

A Vándor Vokál 1990-ben alakult Budapesten, tagjai népdalénekesek. A magyar népdalok mellett balkáni népek többszólamú énekeit is előadják: bolgár, makedón, horváth, szerb, görög, szlovák, korzikai, rutén dalokkal teljes a repertoárjuk. Előadásmódjuk hasonlít az eredetire, feldolgozásaik egyéniek és finom hangolásúak.

Mindössze 5 track ez a lemez, benne van mégis a teljes ünnepkör. Fantáziacímekkel látták el az egyébként közismert, sokak által kedvelt dallamokat.

A Látomás a kezdő dallam, a moldvai Én felkelék jó reggel hajnalba dallam Farkas Tünde és Szluka Judit énekével, kobozkísérettel, Keresztes Nagy Árpád jóvoltából. Gadulkán közbejátszik Szombathelyi Tünde.

Ezt követi a Könyörgés, ami a Bogoroditse Devo, azaz az Angyali üdvözlet szláv megjelenése, homofón többszólamúságban, lenyűgöző könnyedséggel.

A Szívemben vártalak a Szép violácska kezdetű dallam a Kájoni kódexből, a három énekesnő: Izsák Katalin, Farkas Tünde és Szluka Judit, valamint Keresztes Nagy Árpád előadásában, hangszerek kíséretével.

Mennyből hoztunk rézdudát címmel hallhatunk egy duda utánzást kedvelt magyar adventi - karácsonyi dudás dallamokkal. A duda hangolása pici pikantériát ad a számnak, lehet, hogy ez így jó igazán. Kevés hangból álló, de kedves és ideillő többszólamúsággal éneklik a dalokat az énekesek.

Ünnep a címe az utolsó összeállításnak. Ez egy bolgár koleda dallam. A bolgároknál a koledárok ünnepi viseletben járnak házról házra a szentestén, kucsmájukon speciális díszítéssel. Éjféltől reggelig tart ez a menet a házak előtt, és ha beengedik őket, bent is koledákat, köszöntő énekeket énekelnek, amelyekkel boldogságot és gazdaságot kívánnak. Az itt hallható 3+3+2-es lüktetésű dallam méltó befejezése a teljes csokornak. Hirdeti, amit mindannyiunknak illene tudni: az ünnep közös. Független vallástól, politikától, nemtől, kortól. Van, akinek Jézus született, van, akinek más hozta el a békét. Énekelni azonban jó, ezzel a lemezzel lehet is együtt. Ha ez nem megy, akkor csak hallgassuk, jót tesz az is.

 

rh_tamogatas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr9615363886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása