Ritmus és hang

be local think global

Egy népzenén túlmutató világ

img_20190915_074431.jpg

Lassan öt éve van együtt az az öt lány, akik a Tindia zenakart alkotja. A tagok nagy része hivatásszerűen foglalkozik a népzenével, néhányan a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói. A közelmúltban két felvételt publikáltak a YouTube csatornájukon, ami azt sejteti, hogy a közeljövőben több is várható a moldvai zenét játszó quintett-től. Ennek kapcsán kérdeztük őket. 

 

Anna (Apró Anna - koboz) egy riportban azt nyilatkozta, hogy a moldvai a népzene heavy metalja. Mit jelent ez?

Természetesen nem szabad szó szerint értelmezni ezt a humornak szánt megjegyzést! A lendületességet és az erőteljes hangzásvilágot hoztam ezzel a kifejezéssel párhuzamba. Többek között azt értem ezalatt, hogy a zene és a tánc dinamikája együttesen, egy népzenén túlmutató világba röpíti át nem csak a befogadó közönséget, de bennünket, zenészeket is. A körtáncok és ezek a motivikus dallamok könnyedén magával ragadnak és elsodornak, ha átengeded magad a zenének. Olyan ez, mint például egy jó koncerten, amikor a közönség együtt lélegzik és ugyanazt az élményt, vagy nagyon hasonlót él át minden jelenlévő.

Szerintetek mi az oka, hogy a moldvai és a gyimesi zene, a népzenén belül a mai napig rétegműfajnak számít?

Elsőként szeretnénk megjegyezni, hogy a moldvai és a gyimesi népzenét nem lehet egy kalap alá venni. Zenekarunk leginkább a moldvai népzenében jártas, ezért szívesebben nyilatkoznánk erről. Moldva a többi magyar népzenei dialektusterülethez képest területileg is elszeparált. Ebből adódóan máshogyan fejlődött. A középkorból eredeztethető kör- és lánctáncok fentmaradása mellett, egyéb népek zenéje is hatást gyakorolt tánczenéjére, többek között román, cigány és balkáni népzenei jellegzetességek is fellelhetők. Annak következtében, hogy a városi újhullám kismértékben hatott rá, sokkal régiesebbnek tűnik. Ugyanez érzékelhető az énekes repertoárban, a sorismétlő szövegekben. A táncok egyszerűbbek, inkább a közösségi élményen alapul, így a laikusok számára is könnyen tanulható. 
Talán a budapesti táncházmozgalomban ugyanezen okból kifolyólag kerülhetett perifériára. A vonós táncokhoz képest a legtöbb tánc nem igényel előzetes technikai tánctudást. Emellett a mozgalomban sajnos sok minden nem kerül felszínre a moldvai kultúra mélységeiből. Legtöbben 5-6 moldvai tánc és dallam ismeretével meg is elégszenek. Zenekarunkkal igyekszünk minél inkább bővíteni ismereteinket, dallamrepertoárunkat, majd ezt táncházak valamint koncertek formájában átadni a közönségnek.

Hangszerjátékban törekszünk a stílushű játékmódra, azonban nem vetjük meg a hagyománytól eltérő hangszerelést sem.

Hosszú ideig a régi Gólyába volt rendszeres táncházatok. Az új Gólyában is számítanak rátok?

Igen, az első Gólyás táncházunkat novemberben meg is tartottuk. Szerencsére a hangulat hasonlóan fergeteges volt, mint a régi helyen. Reméljük ez a későbbiekben is így marad. Újdonság azonban, hogy a tánctér jelentősen nagyobb, így még több táncolni vágyót képes befogadni. Egyelőre havonta egy alkalommal muzsikálunk, de ez még változhat, sűrűsödhet. 

Három számot fogtok publikálni a YouTube-on. A napokban került fel kettő: a Lucáé és a Senki társa.  Lesz ebből  egyszer nagylemez is?

Igen. Ha minden a tervek szerint halad, februárban kezdünk ismét stúdió felvételeket készíteni. A meglévő felvételeinken kívül még öt számot szeretnénk felvenni. Mivel jövőre lesz öt éves a zenekar és a lemez is akkorra készül el, ezért április végére egy nagyobb szabású lemezbemutató koncerttel készülünk, amit természetesen egy táncház követ majd.

 A dalok autentikus gyűjtések vagy átdolgozások?

A dallamainkat gyűjtésekről tanuljuk, de ezeket saját elképzeléseink szerint formáljuk és dolgozzuk át. Hangszerjátékban törekszünk a stílushű játékmódra, azonban nem vetjük meg a hagyománytól eltérő hangszerelést sem. A dallamok hangzásvilágába is nekünk jóleső újításokat illesztünk. Ilyen például két dallam egymás fölé játszása, közös többszólamú éneklés, egyes motívumok kiragadása és annak ismételgetése, melyek rítusként szólítanak meg. Összeállításainkban mind az ötünk ízlésvilága egyaránt érvényesül.

 

A zenekar tagjai:

Apró Anna - koboz

Cseke Gyöngyvér – hegedű
Méry Rebeka – ének
Szentimrey Panni – furulya, kaval
Szepesi Lilla – furulya, kaval

Itt tudod követni őket a Facebookon.

Ha tetszett, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

rh_tamogatas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr7815333722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása