Ritmus és hang

be local think global

HÁROMNEGYED - NÉGYNEGYED
Varsó retúr #2

odpoczno_1.jpg

Maciej Szajkowski (Warsaw Village Band) szerint: „Amikor azt hiszed, már mindent láttál, ami népzene, szembejön veled egy olyan zenekar, mint az Odpoczno.”
Mindez azonban megtörténhet fordítva is: amikor semmit nem tudsz a lengyel népzenéről, szembejön veled egy olyan zenekar, mint az Odpoczno. És elkezdődik…

Tavasszal volt szerencsém meghallgatni a zenekar koncertjét Wrocław-ban, a Jazz nad Odrą fesztiválon. Egy neves lengyelországi jazz fesztiválon, ahol a közönség néhány tagja hagyományos táncokat táncolt a zenétekre. Hogy találkozik a jazz és a népzene a zenekar hangzásában? Hogyan határoznátok meg a zenéteket?

Bármilyen viccesen hangzik, nem tudnánk meghatározni, milyen zenét is játszunk pontosan. Nemrégiben hallottunk egy kifejezést avant-folk talán ez közelíti meg leginkább azt, amit  csinálunk. Mindegyikünk más-más zenei környezetből jön: Marek (gitár) kivételes jazz-zenész, gyakorlott improvizőr. Piotr (dobok) alternatív rock, illetve kortárs improvizációs zene területén mozog, Asia (ének és cselló) és Marcin (hegedű) pedig már jó ideje kutatják a hagyományos zene gyökereit, eredeti, nyers formáját. Ezeket az összetevőket mind felhasználjuk a zenénkben, ugyanakkor a legfontosabb, hogy megtartsuk a hagyományos zene eredeti erejét, ahogyan azt az idős mesterektől tanuljuk. Éppen ezért ez az első, „nyers” változat az, amelyre a zenénket építjük. Döntően fontosnak tartjuk megtartani az oberek (lengyel tánc) háromnegyedes ritmusát ez teszi lehetővé, hogy a zenénkre táncolhatók a hagyományos táncok, még a legelvetemültebb improvizációk alatt is. Ez az, ami miatt a zene megtartja játékos karakterét, azt a karaktert, amit megtalálunk az évszázados népzenei dallamokban. Ez az az út, ahogy próbáljuk összekötni a régit az újjal, vagy a múltat a jelennel… Gyakran magunk is meglepődünk azon, hogy ez a kombináció milyen jól működik. Ez határtalan elégedettséget tud okozni.

Amikor rákerestem a zenekar nevére (Odpoczno), a kereső megpróbált kijavítani: Opoczno egy város Dél-Közép Lengyelországban. Milyen kapcsolat fűz a városhoz, illetve a régióhoz?

A zenekar neve valóban kapcsolódik a közép-lengyelországi Opoczno városához, ahonnan Marek, a gitárosunk származik. Marek hatására kezdtük el felfedezni kifejezetten ennek a régiónak a tradicionális zenéjét. Ugyanakkor az „Odpoczno” név egy lengyel szójáték, utalva az „odpoczywać” szóra, ami azt jelenti: „pihenni”. Ennél fogva a zenekar neve kétértelmű, egy vicces játék a jelentésekkel és asszociációkkal.

Ha jól tudom, a legegyszerűbb tradicionális lengyel zenekari felállás hegedűből, kisbőgőből illetve dobból áll. Úgy tűnhet, hogy ehhez csupán hozzáadtatok egy elektromos gitárt, egy pergődobot meg egy lábcint. Megtartottátok a hagyományos énekek és a zene puritán hangzását, mégis kortárs, friss zenévé formáltátok. Mi volt hangszerelési koncepció?

Mindenekelőtt különös figyelmet fordítunk arra, hogy megtartsuk a hagyományos zene erejét. Hiszünk benne, hogy a hagyományos zene éppen úgy érdekes, ahogy van, mindenféle változtatás nélkül. Ha figyelmesen hallgatjuk, felfedi egyedülálló karakterét, ami egészen hasonlatos tud lenni a kortárs zenéhez. Elég általános, hogy zenészek csak kiragadnak valamit a hagyományból, csak néhány részletet, mondjuk például egy dallamszakaszt. Ezt aztán átdolgozzák, hozzáadnak valamilyen orientális ritmust vagy improvizálnak rá. Ez éppen az ellenkezője annak, ahogy mi közelítünk a zenéhez. A mi módszerünk, hogy először megtanuljuk a dallamot úgy, ahogy van, az eredeti nyers változatot, a hangzását, a hangkészletét és persze a ritmikáját. Csak ezután kezdünk el hozzáadni új elemeket, és kezdjük el összerakni a saját kompozíciókat - olyan kompozíciókat, amelyek nem homályosítják el az eredeti üzenetet. A legnehezebb dolgunk a gitárral volt. A gitár idegen a lengyel népzenétől, emiatt amikor improvizálni kezdtünk, egy új zenei nyelvet kellett megfogalmaznunk. A ritmushangszerek viszont már a hatvanas években széles körben elfogadottá váltak a falusi zenében, amikor nagyon egyszerű dobfelszerelések – hasonlóak ahhoz, amelyet korai lengyel jazz-zenekarokban használtak, ezért így is nevezték ezeket: „dżaz” – elterjedtek a lengyel falvakban.

odpoczno_2.jpg

Marek Kądziela a dániai Carl Nielsen Zeneakadémián diplomázott jazzgitár és zeneszerzés szakon. A legkiemelkedőbb lengyel jazz zenésznek között tartják számon, számos hazai díjat tudhat magáénak. Nemzetközi zenei környezetben is kooperál, olyan kiváló zenészekkel működik együtt, mint: Kasper Tranberg, Steven Bernstein, Adam Bałdych, Michał Urbaniak, Piotr Wojtasik, Leszek Możdzer, Piotr Baron, Maciej Obara...
web: www.marekkadziela.com

Joanna Gancarczyk és Marcin Lorenc a Kapela Kożuch tagjaként Łódź környéki hagyományos zenét játszanak. Idős mesterektől gyűjtenek és tanulnak, illetve archív felvételekből merítenek. A zenekar eredeti: hegedű, kisbőgő és dob felállásban, illetve ehhez társul még a trombita, amely az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb a régióban. A 2016-os Nowa Tradycja Fesztivál első helyezettje, emellett számos hazai fesztivál díjazottja.
web: www.facebook.com/kapelakozuch

Piotr Gwadera dobos és improvizőr ismert szereplője a łódź-i zenei szcénának. Számos zenekarban játszik, olyan neves zenészekkel működött együtt, mint Steven Bernstein, Marcin Masecki, Eugeniusz Rebzda, Jerzy Mazzoll, Tymon Tymański and Antoni Gralak. Számos jazz, rock kísérleti, zenei-, illetve kortárs tánc projekt résztvevője. A legfontosabb lengyelországi fesztiválok fellépője és díjazottja, számos külföldi fesztivál résztvevője.
web: www.piotrgwadera.com

A 2015-ös Nowa Tradycja fesztiválon harmadik díjat nyertetek, ez fontos mérföldkő volt a zenekar számára. Mit gondoltok az „új tradíció” kifejezésről?

Az „Új Tradíció” Fesztivál a lengyelországi folk szcéna egyik legfontosabb fesztiválja. A harmadik díj, amit nyertünk valóban fontos mérföldkő volt a zenekar pályafutásának szempontjából, hiszen ez volt az első hivatalos szereplésünk. Bár az új tradíció kifejezés talán oximoronnak hat, mégis elég nagy pontossággal ábrázolja azt a helyzetet, amelyben találjuk magunkat. Próbáljuk megmenteni a hagyományt, amely lassan elmúlik, ezt pedig úgy tesszük, hogy teremtünk egy új hagyományt, ami különbözik az eddigiektől, ugyanakkor a múltban gyökerezik.

Azóta lengyelország-szerte koncerteztek. Milyen volt a fogadtatás? Magyarországon a jazz és a népzene közönsége viszonylag elkülönül egymástól. Mi a helyzet Lengyelországban?

A jazz és a népzene közönsége Lengyelországban is elválik, bár vannak olyanok, akik mindkét műfaj iránt érdeklődnek. A jazz zenészek számára szintén népszerű merítési lehetőség a hagyományos zene. Az Odpoczno-ban szerencsére szabadon lépjük át ezen területek határait.

Forgattatok videóklipet, rögzítettek egy kislemezt 2017 őszén, 2018 márciusában kijött az első albumotok, most pedig egy újabb hatalmas mérföldkőhöz érkeztek: a WOMEX Showcase-en szerepeltek idén októberben.

Valóban nagyon sűrű volt számunkra az elmúlt év. Az Odpoczno mellett számos elfoglaltságunk van, egyéb zenei projektekben is részt veszünk, illetve van, akinek állandó munkahelye is van a zenekar mellett. Ráadásul jó volna, ha a családra, barátokra is jutna időnk. Mindezzel néha elég nehéz megbirkózni. Így vagy úgy, örülünk mindannak, amit az élet hoz.

És hogyan tovább? A WOMEX kétségkívül megnyitja előttetek a kapukat. Mit vártok az eseménytől, és mik a terveitek a jövőre nézve?

Jelenleg arra koncentrálunk, hogy a jól szerepeljünk a WOMEX-en, és reméljük, hogy a jövőben gyakrabban lesz lehetőségünk külföldön is megmutatni a zenénket. Tervezzük, hogy télen elkezdünk összerakni egy új anyagot a következő albumhoz, amelyet 2019 végén szeretnénk kiadni. Most itt tartunk. És folytatjuk...

odpoczno_3.jpg

fotók forrása: facebook

Még több Varsó retúr itt

Lázár Zsófi

in english →

web: www.odpoczno.pl
social media: soundcloud | facebook

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5014324399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása