Ritmus és hang

be local think global

Mezőség All Stars

00536493.jpeg

Ördöngösfüzesi magyar és román népzenét, valamint melegföldvári és mezőkeszüi dallamokat hallgathatunk újra két frissen megjelent autentikus lemezen, az Ördöngölő együttes és a műfajban régi motoros Eszterlánc zenekar feldolgozásában - mezőségi népzene a köbön, aminek mindig is nagy ereje és nagy rajongótábora volt a táncházmozgalom kezdete óta: füstös, karcos játékstílus, erőteljes ritmika, karakteres énekhangok, dúr akkord-felhők, szép-szomorú dallamfordulatok, a régi és új stílus kontinuitása, jól odacsapós férfitáncok, nőiesen pálinkagőzös rikoltozás, dalok, amelyeket jó énekelni az asztalnál és tánc közben is...hajnali ötkor, a falusi lakodalom végén és belvárosi házibuliban is.


25627368_10208211243237895_302213218_n.jpg

Az Ördöngölő a konzervatívabb népzenei stílust erősíti, a lemez lényegében 2 in 1, egy magyar és egy román zenei anyagot tartalmaz. Az Eszterlánc a már jól ismert szolid kikacsintásokat hozza Dresch Mihály fuhun- és szaxofonjátékával. A zenekar régóta erős bástyája az autentikus megszólalásnak - a lemezeik mind remek lenyomatai a mezőségi zenének, ráadásul Dresch Mihállyal egy természetesen és jól illeszkedő új színt is kapnak a dalok.

Több, korábban már sokat hallott „slágert” újra felelevenítenek a lemezek az adott mezőségi területekről, amire tulajdonképpen nem is kellene kitérnem, hiszen autentikus népzenei felvételeknél szinte evidánciának vesszük, de legalábbis nem lepődünk meg, hogy mindenki nagyjából ugyanazokkal a dallamokkal és hagyományos megoldásokkal dolgozik. Azonban ez a gyakorlat, amely ténylegesen nem látszik sokat variálódni - lehet, hogy nem is ez a dolga -, újabb perspektívát, újabb kérdéseket villant fel a népzenei lemezek mai életével kapcsolatosan: mi a felvétel készítés és lemezkiadás célja, valamint mi lehet ma az autentikus népzene művészi célkitűzése?

25593336_10208211243277896_626756356_n.jpg

Az Ördöngölő és az Eszterlánc is meghívta lemezére a táncházmozgalom egyik kedvenc adatközlőjét, az 1936-os születésű ördöngösfüzesi énekes asszonyt, Hideg Annát, akinek zenei jelenléte és zenei teljesítő képessége mindkét esetben kettős érzéseket indított el bennem - gondolatban annak a bizonyos művészi célnak a lehetséges definíciói felé haladva.

Hogy a 81 esztendős Hideg Anna néni éneklésében valós zenei élményt és értéket vagy inkább dokumentációs jellegű eszmei értéket fedezünk-e fel magunknak, az leginkább ízlés és meggyőződés dolga lehet, azonban semmiképp sem érzem teljes mértékben esztétikus zenei produktumnak az éneklését, beismerve persze annak az autentikus népzene szempontjai szerinti értékeit, az ízességet, az élettel teliséget, stb. Nem a tudásról, egyéniségről vagy zenei érzékről kell beszélnünk esetében, inkább arról az esztétikailag és stilisztikailag zavaró, túlzásokkal tarkított, gyakran karikatúraszerű megformálásról, mely azoknak a „műértőknek" adhat csak élményt, akik e zene kulturális bázisára is nyitottak és másképp hallgatják a dalokat. Ráadásként pedig egészen új vizekre evezhetnék azzal a problémával, amely a nem adatközlő énekesek stílusosra tervezett, de nem ritkán zavaró előadásmódját érinti.

Hogy minden dallam pont ugyanaz lenne ezen az Eszterlánc vagy Ördöngölő lemezen is, mint az összes korábbin, azt persze nem állítom - egyértelműen nem is igaz -, de ahogy hallgatom a rendkívül hangulatos és otthonosság érzetet keltő Keszü című Eszterlánc lemezt, ez a kérdés jár a fejemben: miért tűnik úgy, hogy ismétli önmagát a mezőségi lemeztörténelem? Miért van, hogy a létező legszebb dallamokkal ragad magával, de emellett tökéletesen kiszámítható módon talál ránk a melegföldvári-mezőkeszűi Eszterlánc-muzsika?

A cél tehát elkészíteni egy új lemezt, hogy a zenekarok létezésben és a köztudatban maradhassanak, vagy van új zenei mondanivalójuk, vannak szándékos vagy véletlenszerű fejlesztéseik és fejlődéseik, amelyeket érdemes megörökíteni? Vagy szeretjük annyira az állandóságot és a jól bevált receptet, hogy ne akarjunk új utakra lépni, hiszen egyébként is sok korláttal kellene szembenéznünk, habár, talán már mi is érezzük, hogy kicsit kezd kifutni a fazékból, amit főztünk?

 

Eszterlánc Zenekar: Keszű (szerzői kiadás, 2017),
Ördöngölő: Magyar és román népzene Ördöngösfüzesről (szerzői kiadás, 2017)

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5213517505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása