Ritmus és hang

be local think global

A név pedig máris adott volt

23314217_10155822393752418_521489363_o.jpg

Lisztes Jenő és Unger Balázs eredetileg duóban képzelték el az együttműködésüket, aztán mégis továbbgondolták a dolgot. Nem bonyolították túl a zenekar szervezését, mindketten fivéreiket hívták az új együttesbe, a Cimbalom Brothersbe. A közelmúltban adták első koncertjüket, ebből az alkalomból beszélgetem Unger Balázzsal.   

Alig hogy újjáalakult Cimbaliband, máris egy új formációval mutatkoztál be. Honnan jött az ötlet?

Négy éve rendeztem egy cimbalmos találkozót, ahová meghívtam Lisztes Jenőt, Roby Lakatos zenekarának cimbalmosát. Összebarátkoztunk, és amikor először játszottunk közösen két cimbalommal, kitaláltuk, hogy ebből egy nagyon ütős produkciót lehetne összehozni. Rá egy évre a Fonóban megszerveztem a Cimbalmos Napot, ahol szintén játszott Jenő, én ekkor találkoztam először testvérével, Lisztes Lászlóval. Ekkor fogant meg bennünk először a gondolat, hogy miért ne hozzuk a testvéreinket is a tervezgetett duó produkciónkba, talán így az még izgalmasabb lesz! Öcsémet Gerit is beavattuk a tervbe, nagyon tetszett neki, hiszen a Cimbalom Brothersben csak instrumentális zenét játszunk, ellentétben a Cimbalibanddel, ahol javarészt az ének dominál. A név pedig máris adott volt: Cimbalom Brothers.

Hol találkozott a Jenő által képviselt kávéházi cigányzene és az általad képviselt stílus?

Hamar kiderült, hogy Jenő és az én játékstílusom között a kapocs a Balkán zenei világának szeretete. Ő is egészen kis kora óta már ennek a műfajnak a megszállottja, ahogy én is. Ő hozza a produkcióba a cimbalom klasszikus és cigányzenei elemeit, én pedig az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalmos zenéjével közelítek a produkció egységéhez. Szerencsére mindenki tudja a helyét. Jenő öccse, Laci basszusgitárosként ismert, de mindemellett nagyszerű nagybőgős is, öcsém pedig a gitáron kívül kobzán és tamburabrácsán is játszik a produkcióban, ami még különlegesebbé teszi a zenekar hangzását!



Szerencsés, hogy a zenekar két cimbalmosának testvére is zenész és fivéreikkel azonos zenekarban játszanak. 

Igen, hiszen ez adja a produkció savát-borsát! Adott két cimbalmos, akik hozták testvéreiket a bandába. Logisztikai szempontból is szerencsés, hiszen így nem ütközik egy időpont sem a tagok másik zenekarával!

A Cimbaliband mellett milyen terveid vannak a Cimbalom Brotherssel vagy ez csak egy egyszeri alkalom volt?

Általában a projektjeimben hosszú távon gondolkodom, ez alól sem lesz kivétel a Cimbalom Brothers. Jenővel és a testvérekkel szeretnénk hamarosan közös lemezt, és évente 25 koncertet, lehetőleg nagyobb helyszíneken, mert ez egy igazi különlegesség, egy prémium koncert, hiszen a két cimbalmot együtt igen ritkán hallani, főleg két testvérrel a háttérben! 

 Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr9913187580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása