Ritmus és hang

be local think global

A világzene szembefordul korunk nacionalista fellángolásával.

a_dunanal.JPG

Cserepes Károly a Vizöntő tagjaként vált ismerté, majd a zenekar megszűnését követően számos koncept-albumot (Jeles napok, Szerelmes lemez, Kivándorlás), illetve filmzenét (Shambhala, Ikonosztáz, Vakvagányok, Handmade) és szerzői lemezt (Helyből távol, Danubian Trances, Ipomea, Flaschback) készített. A napokban jelent meg az egyéni hangú és látásmódú alkotó Blacklake című munkája. Ennek kapcsán készült az alábbi interjú. Kérdéseimre írásban válaszolt.

Az új album címe Blacklake. A feketetói vásárra utal a cím, amely nem csak egy kereskedelmi közeg, hanem a sok nemzetiségű Kárpát-medence kulturális csomópontja is.
Itt Feketetó szimbóluma egy letűnőben lévő világnak, amely valaha létező volt, ma már csak virtuálisan jelenik meg ebben az ambient montázsban. Milyen minőségű ez a változás?

Két éve jártam ott, már nyoma sincs a régi hangulatnak, csak használt ruha turkálók végtelen mennyiségben. A lemezcímet a 80-as évekbeli élmények alapján adtam.

                                             

A Blacklake egyfajta folytatása a 13 évvel korábbi Danubian Trancesnek, hisz ez is a Kárpát-medence kultúrájának legkülönbözőbb zenei mozzanatait sűríti. Mi kapcsolja össze és választja el a két album anyagát?

Az eljárás ugyanaz: archív felvételeket érintetlenül, „talált tárgy”-ként használom és beágyazom egy mai hangzásvilágba. A szándékom, hogy a folklór gyöngyszemeit egy olyan közönséghez eljuttassam, amelyik azokat nem nagyon hallgatná meg. Míg korábban csak szólóénekek voltak a kiindulás, itt most hangszeres zenékkel próbálkozom. Ez annyival nehezebb, hogy a zenekari hangzások tömörek, nehéz hozzájuk tenni bármit is. De kiderült, hogy úgy is tud egy „történet” kikerekedni, hogy az anyagok egymással folytatnak párbeszédet, inkább csak egymással kerülnek összefüggésbe. Így persze a dolog műfajilag a „remix” felé tolódik.

Mennyi ideig készült a lemez? Hogy kell elképzelni az alkotási folyamatot?

Legalább egy évig. Elég aprólékos munka, és már csak mellékesen csinálok ilyesmit. Első az anyaggyűjtés, a szereplők megtalálása, egymáshoz hangolása tempóban, hangmagasságban. Aztán ezekkel felépítek egy „történetet”, dramaturgiát.

Érzésem szerint eddigi munkáihoz képest (pl. Danubian Trances, Ipomea), a Blacklake egy szikárabb album. Ezúttal a zenei idézetek, a montázsok kerültek előtérbe, az elektronika sokkal visszafogottabb, inkább zenei kötőanyagként van jelen. Miért váltak fontosabbá a múlt hangjai?

Azt tapasztaltam, hogy az elektronika túlzott használata elnyomja az anyagokat. Hagyom őket jobban érvényesülni, a hallgatók is jobban szeretik, ha a folklórt folklórral dolgozom fel. A hangszeres, zenekari számok tömörsége a másik ok, amiért kevesebb plusz elemet használhattam.

                     

A lemez borítóján Marc Chagall Magány című festményének részletei láthatóak. Miért ezt a festményt választotta és miért csak részleteiben használja a borítón?

Véletlen, gyors - talán hibás - választás volt. Hiszen a kép ismert, és persze másról szól, mint a lemez. A teljes kép konkrét jelentésű, leszűkítené a lemez jelentéseit. A lemezen egyetlen zsidó anyag van (Doina), főszereplő egy klezmer archív hegedű. A teljes kép tartalmaihoz képest ez egy egyszerű lemez és csak érinti a klezmer zenét.

Lemezeihez szinte sosem írt szöveget, hanem az egymás mellé, alá szerkesztett népzenei darabkák, részletek szöveges részei jelennek meg a zenében. Ezek felfoghatóak üzenettel bíró dalszövegeknek?

A népdalszövegek szerintem nem aktuálisak, túl általánosak, nyelvezetük sem mai. Viszont szépek, költőiek vannak közöttük. Ritka kivétel, ha szólnak is a mához. Szerkeszteni kell őket, több variánsból egy érvényeset gyúrni. Ez történik a valóságban is, a népdal szabadon variálódik.

                            

Mennyire naprakész az elektronikus zene fejlődésével, irányaival?

Nem vagyok naprakész, fiatalkorom még magnószalagok vagdicsálásával telt. A lehetőségek fantasztikusak, már egy kis szelettel is csodákat lehet csinálni. Az igazi elektronikus zenéhez azért több tudás kell. Szerencsére az én választott műfajom nem igényel többet.

Hogy jellemezné a választott műfaját és hogy talált rá?

Ma világzenének hívják. Ezalatt azokat a tradicionális zenéket ért, melyek kimozdultak az eredeti szövegkörnyezetükből (már majdnem mind). Nem csak földrajzilag. Utazásuk” során új, idegen elemeket vesznek föl. Megújulnak, de közben megtartják kulturális összekötő szerepüket. Máshonnan nézve, a világzene szembefordul korunk nacionalista fellángolásával. Rámutat, hogy nem te vagy a világon egyedül szép és okos. A magyar népzene fiatalkori szerelem. Hamarosan elvezetett szomszédos, majd távolabbi folklórkincsekhez. Egyszer csak kezemben volt rengeteg anyag, amiből dolgozni lehetett. 

                                  

Milyen zenéket hallgat? Mennyire találja izgalmasnak a kortárs könnyűzenei alkotásokat? 

Mostanában world music videókra vadászok. Amit a 80-as években bakeliton összegyűjtöttem, az most képpel is fönt van, vagy még több is. A diverzitás, ami mindig is megragadott, a kultúrák végtelen gazdagsága. World music-ban kedvenceim pl. a tuareg, a qawwali (sufi), sard és grúz polifónia, a kurd dengbej, vietnámi gongzenék, Afrikából minden, és sorolhatnám. Korábban meghatározó alkotók voltak Jon Hassel, Loop Guru, Saafi Brothers, Eno. A popzene is végtelen. Mostanában FKA Twigs. Az igényes popzenét kortárs zenének gondolom. 

                           

Számos film zenéjét szerezte. Szereti a mozit? Gondolt már saját film készítésre?

Szeretem a filmet, főleg moziban, de én még nem készítettem, már nem is fogok. Másik szakma. Elsősorban a filmdráma érdekel és a dokumentumfilm. Végtelen a termés.

Tíz esztendeje a Novus Művészeti Iskola felkérésére egy nagyon izgalmas és egyéni látásmódú zeneesztétikai tematikát dolgozott ki és oktatott nem-zenész, érettségizett fiatalok számára. A honlapján a tematika címszavakban olvasható. Nem gondolt arra, hogy ezt könyv formájában megjelenteti? 

Sajnos már nem tanítok, egy rövid epizód volt a Novus. Gondoltam én is a könyvre, de ahhoz még jó pár év csiszolás kellett volna és persze tanulás, kutatás. Eredetileg magyar- és énektanár vagyok, de mindössze 2 évet tanítottam. A zenekar (Vízöntő) mellett nem mehettem állásba. 

                                 

Lemezeinek montázsai nemcsak felelevenítik a kultúrák zenei alakzatait, hanem újra is teremtik ezek eltűnőben lévő világát. Mi a véleménye a körülöttünk kialakuló világról? 

Ezt sok szempontból vizsgálhatnánk. Általában azt látom, hogy rossz szakaszban van az emberiség, a „fejlődés” nem fenntartható. A sokasodó nehézségek az emberek sötét oldalát hívják elő. Sajnálom a gyerekeinket, félek, hogy a mi generációnk élt utoljára békében. Rosszra számítok.

Mennyire mozog otthonosan a virtuális térben? Mikor írt utoljára kézzel levelet?

Levelet nem, de jegyzeteket természetesen kézzel írok. A virtuális térrel elvagyok, kicsit küzdelmes, mint általában az öregembereknek. 

                               

A kiadójától tudom, hogy nem akart semmilyen sajtókampányt a lemez megjelenése kapcsán.
Ez alkati kérdés Önnél vagy más oka volt?

A marketingnek már nem látom értelmét. A CD már nem működik, az online érvényesülést még tanulnom kellene. Egy új világ van kialakulóban, a fiatalok ebben versenyképesebbek lesznek.

A lemez csak angol nyelvű szövegeket tartalmaz, a címtől, a kompozíciók címén át a kísérőszövegig.
Ez azt jelenti, hogy elsősorban a nemzetközi piacra szánja?

Nem szánom egyáltalán piacra. De valakikhez mindig eljut. Angolul érdemes egy lemezt feliratozni, mert azt mindenki érti. Ma már minálunk is. És ezek egyszerű szövegek. A terjesztést a Fonó vállalta, elég sok helyre eljut majd, állítólag.

Szervez zenekart a lemez élő bemutatására?

Nem. A lemez pont azokról az egyedi ízekről szól, melyeket nem lehet rekonstruálni. 

                                               

 

 

 

nka_csak_logo_cmyk_1.jpg

 





A cikk megjelenését az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium támogatta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr2512065859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.12.23. 09:37:56

A népzene is elég gáz - a 300 évvel ezelőtti magyar paraszthoz a mai embernek kb. annyi köze van, mint az egyiptomi fáraókhoz - de a világzene aztán végképp. mert hogy a 300 évvel ezelőtti különféle nyam-nyamokhoz aztán végképp semmi közünk.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása