Ritmus és hang

be local, think global

A Music Hungary Szövetség javaslatai a könnyűzenei szektor válságának enyhítésére
A Music Hungary Szövetség javaslatai a könnyűzenei szektor válságának enyhítésére

unnamed_1.png 

A Music Hungary Szövetség a  Zeneipari jelentés t is készítő Hétfa Kutatóintézettel közösen mérte fel a koronavírus-járvány lehetséges hatásait, és javaslatokat is megfogalmazott a magyar kormánynak benyújtott dokumentumban.  Ez teljes egészében itt érhető el .

...

Folkaranténban
Folkaranténban

  ilka.jpg

A járványhelyzet március közepe óta már nekünk sem csak egy távoli hír. Hazánkban az emberek jelentős része már hetek óta önkéntes karanténban él. Aki tud, otthonról dolgozik és otthonról is mulat.  A március 11-én kihirdetett vészhelyzet mindenkit, így a táncházmozgalom tagjait is, új helyzet elé állította.

...

A balkáni tízes
A balkáni tízes

bwmc-first-quarter-2020.jpg

Ma jelent meg a Balkan World Music Charts első negyedéves TOP 10-es listája. Nagyon erős a mezőny, kiváló lemezek uralják a listát.

Két magyar vonatkozású album is felkerült a TOP 10-be. Az egyik a Lakvar Sabotage and Tradition című munkája, amiről itt  írtunk,  valamint a Besh o droM új albuma a 20 .

A playlistet itt találod, amit küldj el a haveroknak, csajodnak és a nagyinak is és tekerd fel a hangerőt, hogy a szomszéd is érezze, hogy törődsz vele!
Mindenki ...

“Nem tudnak mellette kiállni azok, akiké, mi pedig azt hisszük, a miénk.”
“Nem tudnak mellette kiállni azok, akiké, mi pedig azt hisszük, a miénk.”

Trapp Dominika képzőművész munkáiból még januárban nyílt kiállítás Budapesten, a Trafó Galériában „ Ne tegyétek reám ” címmel, amely egyben a hungarofeminista mozgalom első eseménye is volt. Kiállításában – és a hozzá kapcsolódó kutatásban - a paraszti közösségek női szerepalternatíváit elsősorban a személyes élmények és traumák szintjén vizsgálja. 
Hogyan lehet mai szemmel érvényesen közelíteni a paraszti kultúrához? Mit tudunk mi, itt ...

„Travelling without moving” // Tamikrest: Tamotaït
„Travelling without moving” // Tamikrest: Tamotaït

tamikrest.jpgAlapesetben is fura fülhallgatón keresztül sivatagi bluest, mali musicot hallgatni, egészen különös távlatokat, kontextusokat nyit a négy fal, a fejre illesztett eszköz és a hatalmas terekben megálmodott és megszólaló zene között feszülő ellentét – hát még így járvány és valódi bezártság idején. Ha hozzáteszem, hogy ami a mali zenét illeti, a beavatásom is pont így történt (szoba, füles), persze akkor nem egy kötelező karantén idején, hanem egy téli ...

Népművészet, fenntarthatóság – a textil ezer arca
Népművészet, fenntarthatóság – a textil ezer arca

A Magyar Állami Népi Együttes elmúlt tizenöt évének jelmezeiből nyílt kiállítás Tradíció és reflexiók címmel a Hagyományok Házában. Mihályi Gábor, a táncegyüttes rendező-koreográfusa felkérésére két iparművész alakítja az előadások színpadi megjelenését. Furik Rita és Szűcs Edit egymástól függetlenül hozzák létre a jelmezeket, az együttes látványvilágát így izgalmas sokszínűség jellemzi: a tradicionális népművészeti elemek új ...

Az értelmiségiek beszélni sem akartak a lakodalmas rockról
Az értelmiségiek beszélni sem akartak a lakodalmas rockról

barbara_rose_lange.jpg

Az alábbi interjú a Recorder magazinban jelent meg először. Barbara Rose Lange látásmódja, véleménye  és kutatási területei - a lakodalmas rocktól a  "költői nacionalizmusig” - nagyon egyéni és izgalmas és számos tekintetben eltér a hazai gyakorlattól. Ezért azt gondoltuk, hogy mi is segítünk abban, hogy még többen megismerjék. Örömmel osztjuk meg olvasóinkkal a beszélgetést. Köszönjük a Recorder segítségét.

...

Zene a Fekete-tengertől a Rajnáig
Zene a Fekete-tengertől a Rajnáig

lakvargroup_foto_fati_baghaturia_kicsi.jpg

Kevés lemezről lehet egyértelműen állítani, hogy annyi rejtett réteggel bír, hogy bármikor felteszed képes ismét meglepni. A Lakvar, Sabotage and Tradition című debütáló albuma ilyen. Februárban hozta a posta Stuttgartból, mert Lakvar ott alakult. A Neckar partján vették fel ezt a zenét, de valódi forrás a Duna, a Tisza, a Tordas, a Szeret és az Iszker partja mellett van. Sok megközelítése lehet ennek az albumnak, de hogy nem konvencionális az hétszentség.

...

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő