Ritmus és hang

be local think global

Makám 40

416393557-1606279359905090-5126988301686452700-n.jpg

Az 1984-ben alakut Makám ma is aktív. A 40 éves zenekart volt amikor a kortárs, volt mikor az etno-avantgard, volt mikor a világzene kategóriájába igyekeztek begyömöszölni. Részben illenek is rájuk ezek a jelzők, de kilógnak mindegyikből. Igazából ezekből a hatásokból csak inspirálódtak, igazi újító, kísérletező, instrumentális és improvizatív alkotóműhelynek számítottak. Talán az új tradíció elnevezés az, ami az akkori és mai Makámra is megáll.


Érdemes felvázolni, - a teljesség igénye nélkül - hogy azokban az években milyen alkotóműhelyek és alkotók léteztek, kapcsolódtak és inspirálták egymást, valamint milyen kulturális miliő létezett és mozgott a tiltott, a tűrt és a támogatott kultúrpolitikai halmazok határán. A 25. Színház, ahol többek között Cseh Tamás bemutatkozott, a Syrius együttes, a Kex, a Kaláka, a Vízöntő, Sebő Ferenc, a Calcutta Trió, a 180-as Csoport, az Amadinda, a Balázs Béla Stúdió, a Fiatal Művészek Klubja, Pilinszky János és Petri György versei, Szabados György, Zolnay Pál filmrendező (Zolnay filmet forgatott a Makámról és néhány filmjéhez a zenekar szolgáltatott zenét). Ott volt az Akácfa utca 32. Itt működött a Makám klub, ahol a zenekar koncertjein többször kortárs, fiatal zenészek is megmutathatták magukat. Ugyanezen a hetedik kerületi címen találta meg a helyét a Stúdió K. a Bihari Táncegyüttes vagy a Rockszínház is.
Sok más mellett hatással volt rájuk a kortárs zeneszerzők közül Steve Reich, Frederic Rzewski, a népzene és a progresszív rock egyaránt. Külföldön többek között párhuzamba állították őket az Oregonnal vagy Penguin Café Orchestrával. 

 A 40 éves jubileumot a Magyar Zene Házában ünneplik, ahol a zenekar első időszakát idézi meg, az 1988-1998 során megjelent első négy, instrumentális nagylemez anyagának megszólaltatásával. A Makám 1988-ban a Közelítések című albummal mutatkozott be, aztán jöttek az első 10 év további munkái: Divertimento (1994), Café Bábel (1997), A Part (1998). 
Ezeken a lemezeken változó felállásban a következő zenészek játszottak: Baló István, Bencze László, Borlai Gergő, Czakó Péter, Fekete István, Grencsó István, Ittzés Gergely, Juhász Endre, Krulik Zoltán, Szalai Péter, Szőke Szabolcs, Thurnay Balázs. Ma már csak Krulik Zoltán - az egyik alapító - játszik a folyamatosan változó felállású együttesben. 

A koncerten az alapzenekart Krulik Zoltán, Boros Attila, Eredics Dávid, Keönch László Farkas és Rácz Gabriella alkotja. régi tagok közül Krulik Zoltán mellett, Szőke Szabolcs, Juhász Endre és Borlai Gergely lép fel. Színpadon lesz még Magyar Bori, Lantos Zoltán és Borbély Mihály is.

A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége az ősi egység és harmónia keresése. A Makám előzménye, a C. S. Ö. (Creatív Stúdió Öt) 1975 és 1980 között működött, aztán négy éven át létezett a Makám és Kolinda formáció, amiből 1984-ben jött létre Krulik vezetésével a Makám. Kezdetben az etno-avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, és ezt a kezdeti korszakot – a hagyományos európai hangszereket: oboa, gitár, bőgő, zongora – finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek (tabla, gatham, sarangi Indiából), a balkáni (gadulka, kaval) és afrikai hatások (sansa, marimba, udu), valamint a kortárs zene repetitív elemei. 

A Makám később, ez után a hangszeres korszak után a magyar népdalok felé fordult, később gyereklemezeket is készítettek, továbbá versmegzenésítéseket. Krulik Zoltán és a Makám 2022-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. Az egyik legelső Makám-kompozíció, a lemezre akkoriban nem került Kaleidoszkóp a 2019-es Ady-megzenésítéseket tartalmazó Budapest éjszakája szól című albumon kelt életre, Magyar Bori énekével. Az első nagy Makám-korszakot megidéző koncerten stílszerűen ez a – zenekar életén átnyúló – kompozíció is elhangzik majd, így végül mégsem lesz teljesen instrumentális az este. 

Fotó: Krulik Zoltán

rh_tamogatas_1_1_1_1_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr2918328461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása