Ritmus és hang

be local think global

Édesanyám, ki járt itt?

letoltes_3.jpg

 

Nemcsak Kodály mondta, hogy a legkisebbeknek csak a legjobb elég. Mert ők romlatlanok, hamar észreveszik a silányat, a rosszat, a hamisat és főleg azt, ami nem őszinte. És akkor nem figyelnek rá, nem mennek oda, nem érdekli őket. Mert ők a legőszintébbek, ezt tartják a legtermészetesebbnek és el is várják mindenkitől, hogy ilyen legyen.

Azt hiszem, tudja ezt Korpás Évi is, akinek nemrég jelent meg egy CD-je kifejezetten a legkisebbek számára. A címe Piripotty. Megtudjuk mi ez, vagyis ki ő: Piripotty nem más, mint Szabó Gyurka iskolás, akiről Gáti István költő írt verset. Gáti lírája pont ennek a korosztálynak szól, ő maga tízéves korában döntötte el, hogy verseket fog írni. Így is lett, több kötete is megjelent már és nemcsak ezen a zenés lemezen hallatja hangját, azaz mutatja verseit.

Korpás Évinek, a Felvidéken élő nagyon tehetséges énekesnőnek ez a nyolcadik lemeze, amelyek között nem ez az első, amely gyermekeknek szól.

Korpás Évi hangja könnyed, ám rendkívül sokoldalú és biztos, hangszíne szép, intonációja zavarba ejtően pontos. Zenésztársai olyan természetességgel kísérik, hogy az egész produkció egy egészként értelmezhető. Összefogja Gáti verse és a hozzá illesztett népdalok, szövegek.

A címben szereplő kérdésre a válasz: Korpás Évi járt ma itt, Elmondta a meséjét, Piripotty történetét.

A lemezen Korpás mellett Lakatos Lili énekel, a hangszeres közreműködők pedig Csernók Klára, Takács Ádám (hegedű, brácsa), Papp Endre (brácsa, dob), Kuti Sándor (cimbalom, gitár), Hanusz Zoltán (nagybőgő, koboz, doromb). Csatlakozik hozzájuk még egy női vokál is.

Van itt párosító, új stílusú csárdás dallam, mondóka, vásári kikiáltó szöveg, de cigány és szlovák nyelvű dal is. A Bolhák és a 2x2 c. számok például a számolásra hívják fel a figyelmet, észrevétlenül és rengeteg nevetéssel, humorral. Így tanulják meg a segítségével a szorzást az egészen kicsik. A nagyobbak meg csak simán gyakorolnak.

Igazi gyermeklemezt tartunk tehát a kezünkben. Nem rossz ez ilyenkor nyáron, bátran rá lehet bízni Korpás Évire a kicsiket, zenéjével magához láncolja őket. Ám felnőttként sem kell csalódnunk benne, bárkinek öröme telhet benne. Jó zene.

A puding próbája az evés, ezt tettem én is, azaz bedobtam ezt a muzsikát valódi közegébe. Nos, a család öt- és háromévese boldogan hallgatta, megtanulta, és azóta is teli torokból énekli a biciglis bácsit meg a többieket. Mert nekik csak a legjobb elég.

Korpás Éva - Piripotty (Fonó Budai Zeneház, 2023)

 

rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5818181181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása