Ritmus és hang

be local think global

Mese kicsiknek és nagyoknak
Lemezkritika: Balogh Melinda, Bősze Tamás Jean-Pierre - Tündér Ilona és Árgyélus

cd-1489.jpg

 „Nekem is van egy aranyszelencém, mint Árgyélusnak…, s abban mindenféle dolgot gyűjtögetek, például emlékeket, dalokat, meséket és még sorolhatnám. Sok-sok ideje már, hogy Tündér Ilona és Árgyélus is beköltöztek az aranyszelencémbe és évről-évre egyre jobban megismertük egymást” – kezdi a mesét Balogh Melinda, a fáradhatatlan, mindig jókedvű és kedvvel segítő énekes mesélő legújabb lemezén.

Balogh Melinda alkotótársa Bősze Tamás Jean-Pierre, aki nemcsak meggyőzően énekel, de kobzán, dobon, gardonyon, darbukán és kannán is játszik. Rajtuk kívül színesíti az anyagot muzsikájával Szilágyi Tóni (hegedű, harmonika), Sára Csobán (furulyák, szaxofon), Ifj.  Csoóri Sándor (brácsa) valamint Éri Katalin (nagybőgő).

A felvételek a Csend Stúdióban készültek. Hangmérnök Mazán Attila. A jól sikerült zenei rendezés Ifj. Csoóri Sándor, Bősze Tamás Jean-Pierre és Balogh Melinda munkája. Dramaturg: Novák Péter. Megszokhattuk, hogy a nyilvánosságra kerülő CD-k hangi megjelenése jóideje nem hagy sok kívánni valót maga mögött. Mégis vannak különbségek. Ki hogyan játszik a hangi térrel, milyen effektet használ – netán hagyja ezt az egészet és természetes terében mutatja meg az anyagot. Itt leginkább erről van szó, a zene puszta közegében szólal meg, úgy, ahogyan azt tartalma megérdemli.

Szót érdemel a CD borítója is, amelynek rajza Kiss Dóra alkotása, grafika: Szentimrey Zsófi. Balogh Melinda már előző lemezén is nagy hangsúlyt fektetett az ízlésesen szép, sokatmondó, figyelemfelkeltő és a zenét segítő vizuális megjelenésre. Így van ez most is, a színek a tartalmat egészítik ki. Az erőteljes türkiz Melinda névjegyévé vált, előző lemezén is dominált, akkor az előadó ruhájának színeként.

A lemezt a Fonó adta ki, szerencsére nem az egyébként náluk megszokott szűkszavúsággal, itt szerepelnek a szövegek is és megfelelő magyarázatot kapunk az Árgyélus mesevilág történetéről is.

Lassan megszokjuk, hogy a kézzelfogható kivitelben megjelenő zenei anyagokról annyit tudunk meg, amennyit meghallgatásukkor észreveszünk. Pedig gyakran több van bennük, illetve érdemes többet keresni. Ezért hasznos, vagy inkább elengedhetetlen a szövegek megjelenítése a lemezhez tartozó füzetben. Újabb gondolatokat csalnak ezek elő, és nem utolsó sorban több információt tartalmaznak, amik akár más utakra, gondolatokra, azaz tovább is vezethetik a hallgatót.

A lemezen hallható szövegek részben népi alkotások, másrészt Balogh Melinda és Horváth Sára alkotásai. Ám megjelenik egy Ady vers is (Nem hagyom abban), ami a Nyugat 1913-as egyik számában jelent meg, alcíme: Küldöm, valakinek, ha akarja. A lemezen Jean-Pierre adja elő, igazán szépen és szívhez szólóan. Álljon most itt a vers vége is:

És most csináljuk a csodált csodákat:

Utánad viszem aranyalma-fámat

S utánad viszem minden ébredésem

És mégsem és mégsem,

Alvó királyfi nem leszek én mégsem:

Nem hagyom abban utánad-menésem.

Adyn kívül hallunk itt egy Weöres Sándor verset is a hétfejű sárkányról.

Van-e egyáltalán jelene, nemhogy jövője a kézbe vehető hanghordozónak? Vagy ez csak egy bizonyos kor felett érdekes már? Nem tudom. Az az egy bizonyos, hogy más a hangulata, mint a csak a fülünkhöz érő, valamilyen kézben elférő kütyün megszólaló zenének – szövegnek: hangzásnak. Hiányozhat az a rituálé, amikor az ember elhelyezi a megfelelő helyre a kis korongot, kinyitja a tokját és leül mellé. Én őszintén remélem, egy ideig tehetem ezt…

Balogh Melinda hangja hajlékony, mégis erős, a magyar és a cigány dallamok egyaránt anyanyelvi szinten jelennek meg tolmácsolásában. Kísérői pedig méltóak hozzá, így remek összhatást kapunk. Melinda mesél is, a zeneszámok mintegy kiegészítői, illusztrációi meséjének. Jean-Pierre férfias, kissé karcos, ám tiszta és megkapó intonációja pedig remek kiegészítője Melinda könnyed, légies, mégis határozott hangi megjelenésének.

A mesének, ami nem riasztó, nem vérmes, gyermekek is által könnyen befogadható. Nem ijesztgetős mint az eredeti népmesék. Erre volna szükség minél gyakrabban, hiszen változik a világ, más a mai gyermek, mint az ötven – száz évvel ezelőtti társaik voltak. Ez a lemezanyag tartalmában és zenei világában is sokoldalú, izgalmas, meghallgatásra hívó. Mert ahogyan Melinda fogalmaz: „Az aranyalmát termő fa mindenkinek virágzik, csak hinni kell benne, mint ahogyan a mesékben is, mert attól lesz igazán valóságos.” Gyermekek, nagyra nőtt gyermekek és azok, akik azt hiszik, már nem gyermekek, bátran hallgathatják. Nem lesz kárba veszett az ezzel töltött idő! Azt hiszem hihetünk Balogh Melindának és Bősze Tamás Jean-Pierre-nek, akik jólsikerült lemezük végén ezt mondják: Tündér és Árgyélus bárkiből lehet, csak hinni kell benne…. Hozzáteszem: és meghallgatni ezt a remek muzsikát.

 

rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr1218186269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása