Ritmus és hang

be local think global

 FolkEmbassy 10 - koncertfilm 

folkembassy_andrejszki.JPG

Az autentikus népzene mellett egyik elkötelezett együttese, a FolkEmbassy tavaly év végén ünnepelte megalapításának tízedik évfordulóját.

A civilben lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított zenekar kétrészes ünnepi koncertet adott a Fonó Bzdai Zeneházban, olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak. Fellépet mások mellett Lakatos Mónika Womex Artist-díjas énekes, a Romengo szólistája, amelynek Rosonczy-Kovács Mihály is tagja. A koncert másik vendége a Musica Profana régizenei együttes és a FolkEmbassy állandó közreműködői voltak: Andrejszki Judit, Kubinyi Júlia, Bede Péter és ifj. Szerényi Béla. A FolkEmbassy neve is meglepő, nem a szokásos népzenei "útónévkönyvből" választották. Mindezt megmagyarázza, hogy a zenekar olyan hiánypótló vállalásaival és kultúrdiplomácia-fókuszú tevékenységével vívta ki magának a figyelmet itthon és külföldön, mint például a „Felsütött a nap” az égre című népzenei karaoke DVD. A  koncert új, magyar–lengyel tematikájú lemezük bemutatása mellett ezekbe a művészi vállalásokba adtak betekintést az est első felében. A Collegium Hungaricum Bécs, a Fonó és a Philidor Intézet partnerségében, a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Kollégiumának támogatásával a Magyar Kultúra Napja alkalmával bemutatja:

 FolkEmbassy 10 - koncertfilm 

  • Magyar és román muzsika bonchidáról és erdőszombattelkéről
  • „El kell menni, nincs mit tenni” – a Nagy Háború versek és népdalok alulnézetéből
  • Közép-európai szvit
  • Europa in Hungaria
  • „Náisz – Köszönjük” – a cigányság a magyar kultúráért 

Fellépnek: 
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, próza
Könczei Bálint – brácsák
Jobbágy Bence – cimbalom
Lakatos Dávid – bőgő 

Állandó közreműködők:
Andrejszki Judit – csembaló, ének
Kubinyi Júlia – ének
Bede Péter – szaxofon
ifj. Szerényi Béla – tekerő, furulya, tánc,

Vendégek:
Musica Profana; Lakatos Mónika és a Romengo zenekar, Nyitrai Tamás – hegedű, Zrinyi Gál Vince – vers, próza

FolkEmbassy

A tíz éve, 2011-ben Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima-díjas népzenész prímás (civil hivatásában lengyel–olasz politikai elemző) által alapított FolkEmbassy életrehívásának elsődleges célja az volt, hogy a magyar diplomácia sarkalatos üzeneteit a népzene segítségével közvetítse. „Úgy véljük, a művészi élmény hozzájárul a konferenciákon, sajtótájékoztatókon, közleményekben hangsúlyozott gondolatok elfogadtatásához, közkinccsé tételéhez.” Az együttes mottója Kodály Zoltántól származik: „Aki nem tartozik egy nemzethez, az nem tartozhat az emberiséghez.” Hivatásuk fő pillérei a következők: a közép-európai nemzetek közös kulturális vonásainak, valamint a magyar kultúra európai beágyazottságának felmutatása, továbbá a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepének aláhúzása. Emellett a zenekar törekszik arra, hogy részt vállaljon a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítésében. Minden hónap utolsó szerdáján tartanak klubestet a Fonóban.

Az utóbbi években három kontinens tizenkét országában koncerteztek, köztük a milánói Expo megnyitóján, Hongkongban, Taipeiben, Ottawában, Indonéziában. A szintén Junior Prima Díjas Kubinyi Júlia énekessel 2013 óta dolgoznak együtt. A zenekar harmadik lemezét, „Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár – népzenével és régi zenével a magyar–lengyel barátságról” címmel idén októberben a Varsói Rádióban mutatta be.

  

collegium_hungaricum.jpg

fono.png philidor.png

 

 

 

rh_tamogatas_1_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5516820540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása