Ritmus és hang

be local think global

Közösségi transz a Dorota új klipjében - itt a Solar The Monk II.

dorota_1_medium.jpg

Elkészült a Dorota negyedik és egyben utolsó videóklipje a tavaly ősszel megjelent Solar The Monk című lemezhez.

A korábbi klippekkel együtt (Solar The Monk I., Neméreztem, Vacsorázin) a Solar The Monk II. egy videósorozat része, amely az album inspirációinak vizuális vetületeit foglalja magában. A Solar The Monk II. alapját egy román népzenében elterjedt gyors, 7/8-ados ritmus adja, amit a fiúk próbatermi kisérletezgetés során formáltak saját képükre. A dal szövege is a Solar The Monk I. folytatása, az ott megjelenő szerzetes-kép tovább bontogatása.

“A lemez felvételeit egy 10 napos elvonulás során készítettük. A tényleges rögzítés csak az utolsó négy napban történt meg, a többit próbára, inspirálódásra, elmélyülésre használtuk. Van olyan szám, ami teljes egészében itt született meg. Ezután mindenki ment a dolgára, külföld-belföld, egyéb projektek, zenekarok, satöbbi. Közben Sándor Dani, aki Kolosi Péterrel együtt vezette a lemezfelvételt, elkezdett Londonban foglalkozni a nyersanyaggal, és sorra küldte a friss mixeket. Egy idő után összeállt, mely felvételek jutnak el az albumig, ám úgy éreztük, még hiányzik pár “erővonal” a lemezből, illetve néhány szál nem lett eléggé kibontva. Így hát augusztusban újra bevetettük magunkat a mikrofonok közé, ekkor formálódott meg a Solar The Monk II. is.” - meséli Porteleki Áron a szám születésének részleteit.

Az album egyik legfontosabb inspirációja Tehching Hsieh performanszművész egyik munkájáról készült  experimentális dokumentumfilm volt. A művész egy éven keresztül nem ment zárt helyiségbe ("He never goes in..."), úgy élt New York utcáin, mint egy hajléktalan, csak épp pénztartalékkal. Az ő napi rutinjaiból és a film hangulatából indult ki a Solar The Monk I. szövege. Az első részhez hasonlóan a Solar The Monk II. is a remete- vagy szerzetes-karaktert viszi tovább, ám időközben beérkezett mellé egy másik nagyon fontos film is, mint újabb inspiráció: Parviz Kimiavi iráni rendező “The Stone Garden” című műve. Ennek a filmnek a jelenetein alapszik a szöveg. Sokféleképpen kísérleteztünk ezzel a számmal, a végső verzióban mindhárman gitározunk: én játszom az alapot, Dávid különböző hangszíneken beúszva hol alátámasztja, hol ellene megy a groove-nak, Dani pedig egy nagyon izgalmas monoton cammogó basszusszólamot írt rá. Két részre bomlott a szám, az első felét meghagytuk a gitároknak, a második felére csoportosítottuk a zúzdát klasszikus dob-gitár-basszus kiosztásban, amihez a lemez első tételének, a Solar The Monk I.-nek a lüktetését, harmóniáit használtuk.” Így valamiféle keretet ad a lemeznek ez a két szám.

A zenekar a korábbi háromhoz hasonlóan az új klipen is Kőrösi Máté dokumentumfilm-rendezővel és operatőrrel dolgozott együtt. A mozgást Vadas Tamara Zsófia kortárstánc-művésszel közösen találta ki a zenekar, egy szúfi tradicionális tánc, a zikr lépéseit szabadon felhasználva.

rh_tamogatas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr7915590986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása