Ritmus és hang

be local think global

Nyisd ki a füled!
Ismét Budapest Ritmo

budapest_ritmo_2019-800x445.jpg

A showcase koncertekkel indul ma este a negyedik Budapest Ritmo fesztivál. Az ingyenes rendezvény a Szimplában lesz, ahol a nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekarok lépnek fel. A Babra, a ¡Nosnach és a Le Rom Magyarországról érkezik, míg a brit-török-szerb-bolgár tagokból álló She’Koyokh Londonból, a Naked Szerbiából, a Kazan pedig Horvátországból.

A fesztivál az Akvárium Klubban lesz október 4 és 6 között, ahol ezúttal is gazdag és izgalmas programot kínál, köztük számos fellépőt először láthatunk Budapesten. Ilyen például a pénteken fellépő Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbuktu, akik azért különlegesek, mert a gnaua kultúrában a női zenészek hagyományosan nem szerepelnek közönség előtt, ők azonban a világot járva mutatják be, milyen izgalmas a marokkói zene. Ennek az estének, a második női fellépője nem ilyen szigorú tradíciók közül érkezett, sőt a fado énekesnők Portugáliában nagy megbecsülésnek örvendenek. Gisela João, a fiatal énekesnő 2013-ban hívta fel magára a figyelmet és azóta is az egyik legfontosabb tradicionális fado énekesnő hazájában.

asmaabykhalilmounji6-e1563615496578-1140x450.jpg
Három oka is van ünnepelni a Romano Dromnak. Először azért, mert az idén megjelent lemezük, a Give me wine a nyári megjelenést követően hónapokon át stabilan tartotta magát a rangos World Music Charts Europe világzenei lista legjobb húsz albuma között. Másodszor azért, mert a zenekar - egyedüliként a magyarok közül - ott lesz az idei finnországi WOMEX showcase-n. Végül és nem utolsó sorban most ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ez a különleges születésnap egyben lemezbemutató koncert is, ahol a zenekar régi tagjai és vendégei is ott lesznek, valamint egy rendhagyó videó-installáció összegzi a Romano Drom egész pályafutására.

A pénteket a karizmatikus norvég harmonikás, Gabriel Fliflet és az ütőhangszeres Ole Hamre duója, illetve spanyol, olasz, francia és belga tagokból álló Rumbaristas zárja. A Rumbaritas zenéje elegye a rumbának, a tarantellának, a kumbiának és a jamaikai skanak. Tagjai olyan zenekarokban játszottak korábban, mint Manu Chao zenekara, a Think of One, az Orchestre International du Vetex és az Amparanoia.

Szombaton a cádizi flamenco énekes, Javier Ruibal áll színpadra, de itt lesz Közép-Európa legjobb cumbia-zenekara is, a magyar-ecuadori-perui tagokból álló Los Orangutanes. A szerb fúvósoktól megszokott kirobbanó energiákat és koncerthangulatot garantálja Boban Marković fia, Marko Marković a zenekara is, akik már nem először járnak hazánkban. Egyszerre elsöprő és intim az olasz énekesnő Maria Mazzotta és az albán csellista Redi Hasa formabontó duója is, ahol a délolasz és a balkáni dallamok kapaszkodnak össze. A szombati napon találkozhatunk a műfaj egyik legendájával.  Girma Béyéne-t, az etióp Quincy Jonesként is emlegetik, aki a hatvanas-hetvenes években igazi sztárja volt az afrikai ország zenei életének. Az etióp zenész a fiatal francia muzsikusokból álló Akalé Wubé társaságában lép fel.

A Zöld-foki szigetek leghíresebb énekesnője, a „mezítlábas díva”, Cesaria Évora előtt tiszteleg a halála után létrejött Cesaria Évora Tribute zenekar. Az énekesnőt még a legnagyobb mornaénekesek is a műfaj királynőjének tartották. A mornát úgy képzelhetjük el, mint a portugál fado és a brazil bossa nova dallamok táncát, melyek a sodada érzés megfogalmazásaként, leginkább a hiányérzet lelkiállapotaként csapódik le. Évora dalait, melyek szintén az elvágyódásról, a hazaérkezésről és a szülőföld szeretetéről szóltak, most a főként az énekesnő zenészeiből álló formáció tolmácsolásában hallhatják. 

A Budapest Ritmo idei diszvendége Lengyelország. Míg a korábbi években Lajkó Félix és a Vołosi, a Muzsikás és a Muzikancy adtak közös koncertet, ebben az évben négy lengyel zenekar is fellép a fesztivál lengyel tematikájú zárónapján. A legendás, korábban Nigel Kennedyvel és Natacha Atlas-al is közös lemezt készítő KROKE ezúttal Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal ad koncertetl, a kecskeméti Szilágyi Áron és a Zoord pedig a Warsaw Village Band vezetőjével, Maciej Szajkowskival és a fiatal hegedűs tehetséggel, Weronika Monkával játszik majd. De itt lesz a kasubföldi rezesbanda, a Bubliczki és a szenegáli–-lengyel koprodukció, a Mamadou & Sama Yoon is, akik az afrobeat és a reggae és Mamadou személyes szövegei által képviselik a szenegáli kultúrát Lengyelországban.

A Budapest Ritmo fellépőiről részletesen itt, a programról pedig itt olvashatsz.

Ha tetszett, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

rh_tamogatas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr1415190602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása