Ritmus és hang

be local think global

Kicsi és értékes
5. Salföldi Dalföld

 346805_640_dalfold.png

Néhányan úgy gondolták, hogy a Balaton-felvidéki Salföldön lesz a legjobb helye annak a rendezvénynek, amit "Salföldi Dalföldre" kereszteltek el. Úgy tűnik jól gondolták, mert július 5-7. között már az ötödiket rendezik.

Kezdetben a Pajta Galéria volt a fesztivál központja, ami Török László World Press-, Kodak és Balázs Béla-díjas fotóművész tulajdona. Itt jó a konyha, másrészt ha mázlid van együtt ebédelhetsz pl. Dresch Misivel, aki nyaranta sűrűn megfordul itt. Harmadészt és nem utolsó sorban eredetiben láthatod a hazai progresszív fotográfia egyik ikonikus fotóját, a Családot, amit a házigazda készített 1972-ben. A fénykép 1973-ban elnyerte a World Press Photo pályázat első díját.  A fotó izgalmas történetéről itt olvashatsz. 
A fesztivál annyiban nem változott az elmúlt öt esztendőben, hogy a szervezők továbbra is kicsi, emberléptékű és határozott művészeti karaktert hordozó rendezvénynek képzelik el a Dalföldet. 

toeroek-laszlo-a-csalad-1972.jpg
A salföldi fesztivál időközben kinőtte a Pajta Galériát, az idén a Faluháztól, az ábrahámhegyi strandon át, a salföldi Pálos Kolostorromig, több helyszínen kerül megrendezésre.
A képzőmüvészeti felhozatal is erősnek igérkezik, festők, szobrászok és fotósok kiállítás kínálatát itt lehet megtekinteni. 

A fő profil a zene, amin belül az idén a jazz kapott erősebb hangsúlyt, de a népzene és a komolyzene kedvelői is találnak majd kedvükre valót. 
A zenei programokat pénteken „A magyar jazz története”  című könyv bemutatója vezeti fel. 

Majd a Fekete-Kovács Kvintett, a Gyémánt Bálint Trio, a ZEEG zenekar (Zrubka, Eichinger, Eged, Gavallér), a Párniczky Quartet, Tóth Viktor & Gyárfás István Duó, az Indigó, Barabás Lőrinc lemezbemutatója, a Dresch Quartet, a Trio á la Kodály és a Isac and Isac formáció mutatja be, hogy a jazz továbbra is mennyire gazdag, sokszínű és izgalmas műfaj.

A Kárpát-medencei népzenéért lelkesedők a Magyarhang és a Hungarian FolkEmbassy táncházában mulathatnak. A Hungarian FolkEmbassy koncertet is ad Bognár Szilviával, továbbá a fesztivál ad helyet az I. Balaton-felvidéki Néptáncosok Találkozójának. 

A Capella Silentium, illetve Kelemen Barnabás szólókoncertjére készülhetnek azok, akik a komolyzene iránt (is) nyitottak és szeretik az izgalmas koncerthelyszíneket. 
A részletes, napra, órára lebontott a fentinél jóval részltesebb programot itt lehet böngészni. 

 Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr1914924652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása