Ritmus és hang

be local think global

Nyitottabbá és frissebbé - Babra klippremier

 

Sokáig úgy tünt, hogy nincs komolyabb utánpotlása a magyarországi délszláv nemzetiségek népzenei hagyományait ápoló zenekaroknak, hisz a Vujicsics, a Kolo vagy a Söndörgő mellett alig-alig lehetett találkozni más szereplővel a szintéren. Aztán néhány éve elkezdtek mozgolódni a fiatalok és jöttek az új együttesek, mint pl többek között a mohácsi Poklade vagy a budapesti Babra. Az utóbbinak a közeljövőben jelenik meg első albuma. A Babra, a lemez felvezetéseként készített egy a szcénában szokatlan képi világot hordozó klipet. Hogy "mire gondolt a költő", azt  már ők mondják el.

"Népzenészként tudni szerettük volna, hogy egy, a folk- és világzenei szcénától teljesen idegen, más szubkultúrákban otthonos alkotói közeg milyen asszociációkat talál a hagyományos zenére, és milyen módon értelmezi, hogyan helyezi el azt saját jelképrendszerében. 
Ez a kis elrugaszkodás újfajta megfogalmazásokra adott lehetőséget. Az eredmény egy, a tradícionális kultúra és a revival által általánosan használt és elvárt képi világtól eltérő ábrázolás, amelynek jelenkorisága viszont mégsem válik el a népzene örökérvényű tartalmaitól.

A klippben a zenekar tagjai tudatosan tűnnek fel csupán háttérelemként; a rövid történet a zene szövegére reflektál és megkísérli leképezni a tartalmát egy modern közegében.A cél tehát nem a zenekar tagjainak vagy hangszereinek bemutatása, hanem egy újfajta megközelítés lehetőségének felvillantása, amely túlmutat a megszokásokon, szabad értelmezést és befogadást tesz lehetővé az autentikus hagyományban nem jártas nézőknek is, akik így – akaratlanul is – kapcsolatot teremthetnek a néphagyománnyal. 

A zenei és kulturális közeget, amelynek szerves részeinek érezzük magunkat – annak gondolatiságával, egyedi stílusjegyeivel együtt – nem elhagyni vagy leegyszerűsíteni, hanem nyitottabbá és frissebbé szeretnénk tenni. 

Az a véleményünk, hogy a fentebb leírt megközelítés a világ számos helyén – esetünkben leginkább a balkáni országokat példaként említve – hatalmas népszerűségnek örvend, és a kontinuitás egy újfajta módját teszi lehetővé."

Rendező: Vereckei Zsolt, Operatőr: Tajti Krisztián 
Főszereplők: Zsíros Anna, Tóth Barnabás

 

A Dráva menti dal (Dél-Dunántúl) szövege:

Lepi Ivo krešu kreše,

Na Ivansko na večer.

Krešu kreše ljubu zove,

Na Ivansko na večer.

Ajde ljubo večerati,

Na Ivansko na večer.

Ja sam Ivo večerala,

Na Ivansko na večer.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5914594348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása