Ritmus és hang

be local think global

Kis kerti zene

A Halmos Béla Programiroda sorsa az elmúlt években legalább olyan változatos volt, mint egy Jo Nesbo regény cselekménye.

Jelenleg néhány régi, de annál hasznosabb (Folk Klub Hálózat, Benczúr kerti esték, a népzene és világzene hazai, határon túli és nemzetközi hírnevének építése. Utóbbiban nincsnek egyedül, hisz a Hagyományok Háza és közvetetten a Budapest Ritmo és a Fonó is jelen van ezen a pályán) és néhány új tevékenységgel (Ethno Camp Hungary, Single Program, Mentor program) foglalkoznak. A Programiroda az eddigieknél szélesebb körű kommunikációba kezd az Instagramon. Az újabb irányok hatékonyságáról, eredményeiről talán jövőre lehet majd többet látni. Mindezekről itt lehet bővebben olvasni. 

Ezúttal a Benczúr kertben hamarosan megrendezésre kerülő koncerteket ajánljuk. A következő másfél hónapban három izmos buli helyszíne lesz a fővárosi helyszín. Miközben a nyáron minden sarkon legalább három "fesztivál" van, igazán üdítő ez a csendesebb, emberléptékűbb tér.

Július 20-án 
Herczku Ági és a Banda lép fel. A zenekar motorjai Herczku Ági, akit nem nagyon kell bemutatni, már mindenki szívébe beénekelte magát és Nikola Parov. Ő sem ismeretlen (Zsarátnok, Riverdance Orchestra, Naplegenda), egyike volt a világzene hazai megteremtőinek. A formációnak eddig kér lemeze jelent meg, a Bandázom és a Kamara. A Bandázom két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-n, valamint két rangos nemzetközi szaklap, a Songlines és fRoots nagyon jókat írt róla. A zenekarban ott találjuk Fekete Márton "Kis Pumát", Hegedűs Mátét, Pálházi Bencét, Molnár Pétert és Herédi Zsombort. Ez az igazán erős felállás, szerda este azoknak játszik majd világszinten, akik benéznek a Benczúrba. 

maxresdefault_7.jpg

Augusztus 24-én az Erdőfű Népi Kamarazenekar mutatja meg magát. A zenekar magja az Erdőfű volt, amit három egykori Buda Folk Band tag, Salamon Soma, Éri Márton, Maruzsenszki Andor, valamint a Góbé egykori prímása Kiss B. Ádám és Éri Kati alapított.
Hozzájuk csatlakozott Halmos Attila (Tükrös), Kalász Máté (Kalász Banda) és Kerékgyártó Gergely (Tündök, Ifjú Szívek),Kaszap Attila (Bivaly, Nana Vortex, Kalász Banda), Bede Péter (Fanfara Complexa, Zűrös Banda, Nigun), Salamon Soma (Buda Folk Band, Magos), Zimber Ferenc (Dresch Vonós Quartet, Rustico). Szóval a fiatal népzenész generáció krémje jelen van az együttesben. Két éve debütáltak első lemezükkel, ami az elmúlt évek egyik legérdekesebb, legváltozatosabb népzenei albuma, ami mentes lett a szcéna lemezeire helyenként jellemző közhelyektől és megközelítéstől. A zenekar magáról igy vall: "Erdőfű Népi Kamarazenekar a Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. A Erdőfű tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményes célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt."

erdofu-nepi-kamarazenekar-original-192563_1.jpg

A nyár és a Benczúr kert augusztus 31-én a Babcsán Projekttel búcsúzik.  

A Babcsán Projekt friss és kreatív formáció. A sokoldalú fúvós, Babcsán Bence régóta érlelődő, izgalmasan szerteágazó zeneisége köré épülő csapat, műfajokon átívelő muzsikát játszik, magyar költők verseivel és népzenei hatásokkal gazdagon fűszerezett saját kompozíciókkal. Organikus és vibráló zeneiségüket a magyar és balkáni népzenék dinamizmusa, ritmikai összetettsége és akusztikus hangzásvilága határozza meg. 
A zenekarban a jazzben is otthonosan mozgó Bolyki Sára (Jazzation, Bacchus Consort) énekel. A Varga Kornél a Zűrös Banda tagjaként is jól ismert. Egykor a Söndörgő bőgőse volt Buzás Attila, aki itt tamburán és arab lanton játszik. Őt váltotta a Söndörgőben Dénes Ábel, aki Babcsán Projektben bőgőzik, valamint nem csak a népzenében, hanem a jazz és a szabad zenei színtéren is aktív (Taraf de Akácfa, Nagy Emma Quintet). Az együttesben két ütőhangszeres tolja a ritmust: Clemente Gábor (Eszter-lánc mesezenekar, Szűkített Kvartett) és Gyulai Csaba (Arasinda, Kolinda, Makám, Chanbanda, Bognár Szilvia együttese). A zenekar névadójának és alapítójának a nyughatatlan és kísérletező, Babcsán Bencének a Babrára és a Times New Romanra is van energiája.
A koncertsorozatról és a zenekarokról még több info itt érhető el. 
 280624841_4909206592510932_3375009840571759844_n.jpg

rh_tamogatas_1_1_1.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr3717885971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása