Ritmus és hang

be local think global

Lakatos Sándor: „Célom, hogy a cigány kultúra gazdagságát bemutassam”

399d0869-099a-4783-bd44-dbde54aba83a-7d2fdbe5-7301-4d01-8d9d-1355886cd75d.JPG

Lakatos Sándor

A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, melyen egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek, köztük Lakatos Sándoré is, akivel a cigányság zenei hagyományait központba állító kompozíciójáról beszélgettünk röviden.

A pályázat célja, hogy a népzenét értő módon felhasználó minőségi, új zeneművek – önálló zeneművek, színházi kísérőzenék, zenés színdarabhoz készülő zeneművek, táncszínházi kísérőzenék –,  vagy népzene-, illetve népdalfeldolgozások szülessenek. A pályázatra népzenei, világzenei, jazz, komolyzenei és könnyűzenei alkotók egyaránt jelentkezhettek.

– Milyen zenei műfajokban mozogsz?

– Elsősorban klasszikus zenei végzettségem van, amit a Grazi Zeneakadémián szereztem. Szerencsére több műfajban is tevékenykedtem, közel áll hozzám a jazz, a pop, és a cigányzene is.

– Mit emelnél ki a közelmúltból?

– A pandémia előtt, 2019-ben a Roma Hungaricum zenekarral megnyertük a Muzsikáló Magyarország pályázatot, ezáltal Budapesten, a New York Kávéházban játszhattam, ami maradandó élményt jelentett számomra.

– Mi inspirált arra, hogy zeneművet írj a cigányság történetéről? Milyen szakmai segítséged van ennek a szerteágazó témának a hiteles rekonstruálásához?

– Egészen gyerekkorom óta foglalkoztam mindig is egy kicsit a cigányzenével. Emellett, mivel külföldön jártam főiskolára, alapvető volt számomra, hogy más népek kultúrájával is közelebbről megismerkedjek. Természetesen a származásomból kifolyólag is érdekel a cigány kultúra, melynek feltárásában nagy segítségemre van legjobb barátom, Nagy Béla hegedűművész, aki az Operaház tagja is volt. 1971. április 8-án fogadta el az ENSZ a cigányságot önálló nemzetiségként, erről szerintem sok roma származású ember nem is tud sajnos. Talán ez az elsődleges inspirációm abban, hogy egy olyan művet hozzak létre, amelyben a tradicionális cigányzenét ötvözöm a klasszikus zenével.

– Milyen zenei elemeket használsz fel, milyen műfajokból merítesz még? 

– Elsősorban, ahogy említettem, az autentikus cigányzenéből indulok ki, amit jazzes, etnós elemekkel is vegyítek. 

– Milyen fogadtatásra számítasz a közönség részéről? Hol szeretnéd bemutatni a kompozíciód?

– Remélem, hogy sikeres lesz a zeném, és ha ezzel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a cigány kultúra szépségét, gazdagságát bemutassam, akkor már elértem a célom. Először természetesen Magyarországon szeretném, ha megszólalna a darab, de Ausztriában és Németországban is folynak már egyeztetések ezügyben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5416568968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása