Ritmus és hang

be local think global

Folkvakáció a régióban - Közép - európai világzenei fesztiválok
Recorder.hu reblog

piran.jpg

Az alábbi összefoglaló, ami először Recorderen jelent meg májustól, szeptemberig ad ötleteket azoknak, akik  az idén nyáron minőségi világzenei fesztiválokon szeretnének szórakozni. Weyer Balázs írása.

Közép-Európa az utóbbi években szép lassan felnőtt az európai fesztiválpiachoz. Mennyiségben feltétlenül, de a – sokszor indokolt – fanyalgás mellett feltűnően fejlődik minőségben is. Magyarország ebben szinte elkényeztetett, de aki unja a hazai felhozatalt, az autótávolságra minőségi világzenei fesztiválokat találhat a környező országokban. Ezúttal nem a hazai eseményekről lesz szó, hanem Közép-Európa kirándulással összeköthető világzenei programjairól. A közelgő szezon legjobb tizenkét eseményét mutatjuk be, a legutóbbi Recorder magazin Világrecorder rovatában megjelent cikk alapján.

druga-godba-2018-600x350-px-600x350.jpg

# Druga Godba

Időpont: május 24. (Piran), május 25-26. (Ljubljana)

Helyszín: Ljubljana és Piran, Szlovénia

Jegyár: a teljes bérlet 50 euro (ez tartalmazza a pirani oda-vissza buszút árát)

A világzenei fesztiválok legöregebbje és egyben a szezonnyitó is a térségben a mindig május végén megrendezett ljubljanai Druga Godba. A Druga Godba (jelentése: Másik Zene) 1984-ben, tehát még a világzene megjelenése és Jugoszlávia szétesése előtt indult, így nem is teljesen világzenei a profil, hanem mindenféle meglepő vagy kísérletező dologé. A helyszín szinte az egész város: benne van Ljubljana nagy koncertterme, a Cankarjev Dom, a moziból koncerthellyé alakított Kino Siska és a rekultivált ipari negyedből kialakult kreatív- és bulinegyed is. A fesztivál idén a tengerparti Piranba is kitelepül (nyitóképen), ami szintén nincs messze. Az idei felhozatal: Ibeyi, Alsarah And The Nubatones, James Holden, Les Filles de Illighadad, Dirtmusic és még sokan mások, köztük mindig sok helyi, azaz szlovén zenekar is.

7f543bd6eb.jpg

# Ethno Port Poznan

Időpont: június 7-10.

Helyszín: Poznan, Lengyelország

Jegyár: a bérlet 150 zloty (kb. 35 euro)

Ide kicsit combosabb levezetni (illetve fel), de az egykori német város (Posen) belvárosi kastélyában és annak parkjában tartott fesztivál hangulata megéri. Ez kimondottan világzenei fókuszú fesztivál és sok előadót hívnak a térségből is – szerepelt már itt Lajkó Félix, a Söndörgő, a Buda Folk Band is korábban. Nyilvánvalóan sok lengyel zenekar is fellép minden évben, de sosincs olyan, hogy ne lenne néhány, a térségen kívüli világsztár, mint Bassekou Kouyate, Noura Mint Seymali, Celso Pina, Habib Koite, Justin Adams és Juldeh Camara – csak néhány nevet említve a múltból. A múlt azért is fontos, mert az idén a fesztivál szakít azzal a hagyománnyal, sohasem hív vissza korábbi fellépőt. Az évfordulós tizedik kiadásra az első kilenc év fellépőiből válogatnak, de hogy kiket, azt egyelőre nem tudjuk. Annyi biztos, hogy június 7-én a korzikai A Filettával nyit az Ethno Port Poznan.

respect-festival-2018-480x270.jpg


# Respect

Időpont: június 16-17.

Helyszín: Prága, Csehország

Jegyár: 18 euro a bérlet

A prágai Respect fesztivál nem nagy, bensőséges hangulatú és mindössze két napos rendezvény. Az idei fellépők között van Dudu Tassa & The Kuwaitis, Alireza Ghorbani, a brazil Metá Metá, Yossi Fine & Ben Aylon és a Chouk Bwa.

share-2018.png

# Pohoda

Időpont: július 5-7.

Helyszín: Trencsén, Szlovákia

Jegyár: 99 euro az elővételes bérlet

A Pohoda nem kimondottan világzenei fesztivál, sőt, ma már gyakorlatilag A-ligás európai fesztiválnak számít. A felhozatalt az alapító Michal Kaščák személyes ízlése-választása határozza meg, aki egymaga tárgyal a zenekarokkal, vezeti a céget, és a legcsábítóbb vételi ajánlatokra sem mondott még soha igent. A Trencsén egykori szovjet katonai repülőterén megrendezett esemény kivételes hangulatú és a programja is kivételes. Az alig három óra autóútra lévő fesztiválon idén lesz Ziggy Marley, Jamie Cullum, Rodriguez, Kronos Quartet, Calexico, Pussy Riot, Yasmine Hamdan, Bukahara, Lucidvox, Soja, Ifriqiyya Électric, rengeteg popzenei koncert (például St. Vincent, Ride) mellett.

05_etnokkr.jpg
# EtnoKraków 

Időpont: még nem ismert, általában július 4-7.

Helyszín: Krakkó, Lengyelország

Jegyár: még nem ismert

A Pohodával egyidőben, Krakkóban az Etnokraków zajlik. A népzenész Slowinski házaspár fesztiváljának line-upja kicsit kevésbé kiszámítható, de szinte mindig jó. Ezt azért fontos tudni, mert az idei program lapzártakor még nem ismert. Tavaly a szokásosnál nagyobb volt a lengyel előadók aránya (ők is nagyon jók egyébként), de volt a zöld-foki szigeteki Elida Almeida, az indiai Debashish Bhattacharya, az izraeli Gulaza, az örmény Gurjdjieff Ensemble, a görög Jorgos & Antonis Skolias, a perzsa szufi Homayoon, az iráni Kayhan Kalhor. Előnye, hogy Krakkó nagyon szép város, a koncertek pedig ingyenesek.


06_crossr.jpg

# Colours Of Ostrava

Időpont: július 18-21. (a Crossroads előtte, július 16-17-én van ugyanott)

Helyszín: Ostrava, Csehország

Jegyár: 122 euro a bérlet (ebben nincs benne a Crossroads két napja, ami + 15 euro)

Az ostravai Colours az egykori vitkovicei acélmű területén az egyik leglenyűgözőbb ipari műemlék-környezet, ahol fesztivált rendeznek. A dél-sziléziai morva nagyváros fesztiválja is A-ligás line-upot tud minden évben 2002 óta. Az alapító Zlata Holusova ízlése itt is meghatározó és néhány éve a fesztivált megelőzi a Crossroads nevű kísérőrendezvény, ami a visegrádi országok világzenei produkcióinak nagy találkozója. Itt minden évben legalább három magyar fellépő is szerepel és a V4 idén Szerbiával egészül ki. A Colours azonban szintén nem csak világzenéről szól, de a nagy programban idén is lesznek olyan – nagyrészt nyugat-afrikai – világzenei sztárok, mint Cheikh Lo, Oumou Sangare, a Daara J, Omar Sosa & Seckou Keita, Dobet Gnahore, a Trio da Kali, a Dirtmusic, a Radio Cos, plusz a Pohoda után itt is fellépő Calexico, illetve Ziggy Marley. Sátrazni is lehet! Az út autóval öt óra, de közvetlen vonat is megy a Keletiből és úgy sem sokkal hosszabb.


172.jpg

# Glatt Und Verkehrt

Időpont: július 13-29.

Helyszín: Krems, Ausztria

Jegyár: mindenféle konstrukcióban kapható: a napijegy 47 euro, az általunk javasolt öt napra 183 euro.

A gyönyörű helyen, Kremsben megrendezett fesztivál kicsit különbözik a többitől. Nem sokszínpados, tömény élmény, nincs vurstliba oltott armageddon mint kísérőjelenség. Itt naponta csak néhány koncert van, viszont jóval inkább széthúzzák a programot. Az idei év különleges, mert a fesztivált több mint húsz évig irányító Joseph Aichinger után most először Albert Hosp a program főnöke. Az idei fő headliner egyébként (legalábbis részben) a mi fiunk: a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band közös lemezének megjelenését követő egy nyárra szóló turnéja itt is megáll. Rajtuk kívül lesz La Banda Morisca, Boubacar Traore, Mohamed és Abdallah Abozekry, a Voxtra, a Frigg, a Las Hermanas Caronni, a Volosi, a Boi Akih, a Trio da Kali. Bár a fesztivál már július 13-án elkezdődik, a legérdekesebb rész július 25-29. között lesz.

Vajdasági fesztiválok

A Vajdaságban, a határ közelében három világzenei fesztivál is van. Ezeken a fellépők jelentős része magyar, de nem kizárólag. A csak részben magyarokat felléptető Etnofest Palicson június közepe táján, a nagyobb részt magyarokat bemutató Dombos Fest Kishegyesen általában egy héttel később szokott lenni. Az oromi Malom Fesztivál már meghirdette idei programját: Csizmadia Anna és Brasnyó Antal, a szlovák Longital, a szerb Stereo Banana, a sepsiszentgyörgyi sZempöl, Lovasi András és a Bohemian Betyars lép fel augusztus 16-18. között.

08_okarina.jpg
# Okarina

Időpont: a korábbiak alapján tippeljük, hogy július 26 - augusztus 5.

Helyszín: Bled, Szlovénia

Jegyár: a tavalyi alapján tippeljük, hogy a koncertek egy része ingyenes, a várban lévő koncertekre a belépő naponta kb. 10 euro

Az Okarina fesztivál otthona a magyar turisták körében egyébként is népszerű, Budapesttől nagyjából öt óra autózásra lévő Bled. Sajnos az idei programról még semmit sem tudunk, sőt, még a dátumot sem hirdették meg, de eleget tudunk az előző kiadásokról ahhoz, hogy merjük ajánlani. Tavaly a dél-koreai Duo Bud, a bosnyák Amira Medunjanin, Omar Sosa, Seckou Keita és Gustavo Ovalles triója, a flamencós Juan Carmona, Vieux Farka Toure és az Orchestra Baobab is felléptek.

09_mera.jpg
# Méra World Music 

Időpont: augusztus 2-5.

Helyszín: Méra, Románia

Jegyár: 15 euro a bérlet

Az egyik legfiatalabb, legbarátságosabb és legolcsóbb fesztivál a Kolozsvártól csak 14 km-re lévő Mérán, szorosan véve néhány csűrben, tágabban a falu teljes területén zajlik. Bethlendi András és Varga Zoltán csak két éve kezdték, az idei a harmadik kiadás. Az idei programot még nem ismerjük, részben népzeneire, részben világzeneire érdemes számítani, és általában a magyar, illetve román fellépők mellett bőven vannak máshonnan is.


10_pannonica.jpg# Pannonica Folk Fest

Időpont: augusztus 30-szeptember 2.

Helyszín: Barcice, Lengyelország

Jegyár: a jelenleg kapható early bird bérlet 22 euro (sátorhely nélkül)

Neve ellenére Lengyelországban, igaz annak még legdélebbi, etnográfiailag inkább még Kárpát-medencei részén van Barcice, ahol a Pannonica Folk Fest öt éve elindult. A nevéből is következtethetően a Kárpát-medence és a Balkán zenéjére koncentrálnak kitartóan, sok magyar zenekarral (idén a Babra játszik majd ott).

A Pannonica a kategóriájában egyáltalán nem kicsi fesztivál a maga nagyjából napi ötezer látogatójával. A természetvédelmi területen, abszolút természetes körülmények között zajló fesztiválon idén a Fanfara Transilvania, a Bojan Krstic Orkestar, a Marko Markovic Brass Band, a Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, a bosnyák Divanhana, a Nadara, a Kroke és a brit She’Koyokh lép többek között fel.

11_plai.jpg

# Plai

Időpont: szeptember 14-16.

Helyszín: Temesvár, Románia

Jegyár: 15 euro a bérlet

A Plai Temesváron, egy skanzenhez hasonló helyen van és lenyűgöző energiával tolja egy néhány fiatal alapította egyesület és még vagy kétszáz önkéntes nyolc-tíz éve. Maximum ötezren férnek be a bánáti fesztiválra és ennyi jegy mindig el is kél. Többnyire a műfaj nagy nevei és feltörekvői közül válogatnak, elég jó egyensúllyal és nagyon jó ízléssel. A világzene mellett színházi projektek, film, közösségi programok és játékok is bőven vannak. Az idei program még nem alakult ki, de az egyik fő büszkeségük, hogy mára szereztek annyi bizalmat, hogy már nem is kell programot hirdetniük, a jegyek anélkül is elkelnek előre. Volt egy év, amikor az egész line-up zsákbamacska volt, semmit nem közöltek előre.

 

world-music-festival-bratislava-vizual.jpg

# Bratislava World Music Festival

Időpont: szeptember 13-16 

Helyszín: Pozsony, Szlovákia

Jegyár: még nem ismert

A pozsonyi esemény kisebb, mint a Plai, viszont szinte minden koncert ingyenes és a város szép óvárosi terein vannak (az estiek pedig egy klubban). Az esemény részben szlovák showcase, részben pedig nemzetközi fesztivál. Nem feltétlenül nagy nevekkel, de jó válogatással. Az idei program még alakulóban.

 

Weyer Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr513908026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása