Ritmus és hang

be local think global

A törökök a várban vannak
Programajánló #5

babazulaxx-3.jpg
Percenként több mint 500 órányi tartalmat töltenek fel csak a YouTube-ra, jó részük zene és többségét soha nem ismerjük meg. A feldolgozhatatlan mennyiségű tartalom töredéke egy időre kiköt a playlistjeinken, aztán újabbakra vadászunk a végtelenségig. Zenét legjobb élőben hallgatni. Klubok, kávéházak, romkocsmák és fesztiválok teszik lehetővé, hogy a digitális platformok helyett szétnézzünk az élő zene világában. 

A fővárosban rengeteg jó hely található, ahol élő zenét hallgathatsz. Egyike ezeknek a Fonó Budai Zeneház, amely már nyolcadik éve szervezője a Budapest Folk Festnek. Az idén a Fonóba és a Várkert Bazár, Öntőház Udvarába várják a nép- és a világzene rajongóit. A fesztivál üzenete sokszínűség és a nyitottság. Ennek szellemében az öt napos rendezvényre hét országból érkeznek zenészek, számtalan műfajt, stílust és hagyományt képviselve. Fellépnek, akik az autentikus megszólalást képviselik, és azok is, akik bátran tágítják a népzene határait. A rendezvény, történetének legerősebb felhozatalát kínálja. 


Erdély középső részében, a Felső-Maros mentén található Vajdaszentivány autentikus zenéjével és táncaival indul a fesztivál május 24-én a Fonóban. A gálaműsoron többek között itt lesz Horváth Elek szentiványi prímás, a Fitos Társulat, a táncházban a Tükrös Zenekar muzsikál.  

A Várkert Bazár programjait 25-én a kárpát-medencei népzene, a klasszikus zene és a jazz határterületein mozgó Esszencia nyitja. Majd a szászcsávási Nadara lép színpadra. A falusi mulatságokon és a fesztiválokon egyaránt edződött együttes mesterien és elsöprő lendülettel keveri a falu évszázados zenei tradícióit a román muzsikával és balkáni roma hagyományokkal. A látszólag fokozhatatlan hangulatot a világ egyik legjobb rezesbandája, a bukaresti roma gettóból induló Mahala Rai Banda tekeri maximumra. Mindkét együttes pályafutásában fontos szerepet játszott a mozi és 2006. Ebben az évben mutatták be Tony Gatlif Transylvania című filmjét, illetve Sacha Baron Cohen, Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című alkotását is. Gatlif filmjében a Nadara szerepelt és muzsikált is, a Mahala Rai Banda pedig a Esma Redzepova és Goran Bregovic mellett egy betétdallal járult hozzá Cohen filmjéhez. 

Az ismert macedón etno-jazz gitáros, Vlatko Stefanovski és világ legjobb kaval játékosa, Theodosii Spassov első alkalommal ad közös koncertet Budapesten A balkáni kamara duó programját két magyar zenekar fogja közre.
A 26-án, pénteken a Barabás Lőrinc Quartet kezd, akik Kézdy Lucát hívták meg vendégnek. Barabás Lőrinc az elmúlt években hosszabb időt töltött az USA-ban, ahol az indián népzenéből is merített inspirációt Beardance című új lemezéhez, amely a jazz, a világ - és a popzene határán mozog.
Az estét Sena és zenekara zárja, akik szintén, kizárólag vinylen megjelent új albumukat, a Featherst mutatják be.

A szombat este a magyar Gypo Circus, és a Barcelonában élő görög és török zenészekből alakult Trio Feta Orchestra koncertjeivel kezdődik. A nap leginkább várt fellépője a török BaBa ZuLa. A húsz éve alakult isztambuli zenekar életében is meghatározó volt a mozi, hisz első albumuk Dervis Zaim Szaltó egy koporsóban című filmjének zenéje volt. Fatih Akin 2005-ös dokumentumfilmje, a Crossing The Bridge: The Sound Of Istanbul - amely Isztambul zenei szubkultúráját mutatta be - tette a BaBa ZuLát világszerte ismerté. Az idén megjelent XX című albumot bemutató világkörüli turnéjuk keretében érkeznek Budapestre. Az anatóliai hagyományokból, a pszichedelikus rockból és a dubból építkező improvizatív zenéjüket lehetetlen kategorizálni, ők azt mondják, hogy Isztambul pszichedelikus rock'n’roll-ját játsszák. A zenekarral készült interjú itt olvasható. 

Az utolsó napot a sokoldalú izraeli fúvós, Amir Gwirtzman projektje nyitja. Majd a Buda Folk Band „világi” népzenei produkciójára lesz érdemes odafigyelni. A fesztiválzáró szczecini Dikanda koncertjei energiával, szenvedéllyel, spontaneitással és érzelemmel teli egyedülálló zenei utazások, ahol a hangsúlyok a kelet-közép-európai népzenei feldolgozásokon és a térség roma hagyományain vannak.

Az autentikus népzene híveit a koncertek után a Tokos Zenekar, a Fanfara Complexa, a PásztorHóra és a Fokos várja az ingyenes folk kocsmában, a Várkert Bazár teraszán.

A részletes program itt böngészhető.




nka_csak_logo_cmyk_1.jpg




A cikk megjelenését az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8712526475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása