Ritmus és hang

be local think global

Az élő népzenével való közvetlen találkozás élménye
Tímár Sára népdalénekes első lemeze: Minek nevezzelek…

tmrsr.jpg

Tímár Sára, első, Minek nevezzelek… című lemezén a magyar népi éneklés karakteres hangján szólal meg, melyben a hagyománytisztelet és az egyéniség bontogatása találkoznak egymással.

A lemez egészét áthatja az élményszerű és sokrétű, szilárd alapokon nyugvó tudás, melyet az énekesnő a műfajban magas színvonalon prezentál “korazonosan” és egyben “klasszikus” módon. A visszafogott, de mégis dinamikus előadású autentikus dallamok mögött erős hangszeres apparátus áll, amely a népzenei stílus- és műfajgazdagságot zeneileg, esztétikailag magas minőségben tudja újraalkotni és megformálni.

A hagyományokra való támaszkodás nem béklyó, hanem kreativitásra inspiráló erő, mely új utakra serkent.

Első lemez, első "hivatalos" ars poetica, ami gondolatilag erősen körvonalazott, nagy hangsúly kerül a személyes indíttatás bemutatására - a megszokottnál formálisabb, szabatosabb stílusban -, ezáltal nem csak mint énekes előadó tűnik fel Tímár Sára: pedagógusi és tudatos művészi attitűdből is definiálódik a munkája. Sebő Ferenc mint ennek a gondolkodó, szellemi bázisnak leghitelesebben képviselője mutatja be Tímár Sárát és a lemezét:

Tímár Sára egyedi hangú, kísérletező kedvű énekes. Számára evidencia, hogy a népdalhagyomány magasrendű költészetében válogatva nem csupán régi emberek érzelmeinek tökéletes artikulációját találjuk meg, hanem olyan sorok, versszakok tömegét, amelyek szíven találják a 21. század emberét is. Mindehhez persze arra az erős előadói vénára is szükség van, amely Tímár Sárát egyenesen a színpadra teremtette. A technikai tudás és az elméleti tudnivalók megszerzése folyamán talán még ő maga sem volt tisztában ezzel, de a színpadi gyakorlat szédületes gyorsasággal hántotta le róla a bizonytalanságot, a kezdeti szorongást és vált igazi színpadi egyéniséggé, aki jelenlétével és művészetével már képes betölteni a színpadot, s elvarázsolni a közönségét.

 

Személyes kedvenc “táncházapám”, Sebő Ferenc is nótára gyújt a lemezen, akinek megszólalása, akár egy adatközlőé, személyesebbé és közelibbé, élőbbé teszi a gömbölyű, csiszolt muzsikát. 

Tematikusságában, sokféleségre való törekvésében, jólfésültségében és konzervatív megszólalásában a lemez anyaga számomra felismerhetően tükrözi az intézményesített törekvéseket. Ezt Tímár Sára pozitív hozadékként építette bele a lemez anyagába, közben pedig azon kevesek közé tartozik, akik egy személyes hang, az egyediség felé közelítenek. Mindazonáltal a lemez beleilleszkedik a népzenei előadói attitűd középértékbe is, erősíti a normát és arany középutas koncepciót.

 

Tímár Sára lelkesedésének és művészetének forrását – ahogy 45 éve már az egész táncházas generációét is – az élő népzenével való közvetlen találkozás élménye jelenti.

 

 Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot itt és oszd meg ismerőseiddel is. Kösz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr8413597181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása