Ritmus és hang

be local think global

Megint későn érsz haza
Programajánló #3

crazy_rhythm_by_alsature.jpg

Mert erős lesz az áprilisi fesztivál program.

Április 1-2. - Várkert Bazár

Pont Fesztivál

A most induló fesztiválsorozatban a szervezők tervei szerint az UNESCO szellemi örökségeit fogják évről-évre bemutatni. Első alkalommal a türk- és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincseire fókuszálnak. 

Fellép a Huun-Huur-Tu a hagyományos torokéneklés legismertebb együttese. A Huun-Huur-Tu a felkelő nap első és a lemenő nap utolsó sugarainak fényét jelenti a tuvaiak nyelvén. A hangszerek – a morin khör (lófejes hegedű) és sámándob (dungur) – is a természeti környezet hangjait utánozzák, és az előadásmódban láthatatlanul mindig jelen vannak az ősök szellemei is. Az egyedülálló énektechnika segítségével egy énekes akár 2-3 hangot is megszólaltathat egyszerre.

Itt lesz a világhírű azeri lant-mester Malik Mansurov kvartettje. Hangszere az azeri tar lant a szellemi örökségként jegyzett mugam zene alapja.  Az azerbajdzsáni hagyományos és a komponált udvari zenéből fejlődött műfajban egyszerre vannak jelen a kötött zenei keretek és az improvizációs szabadság. Minden előadás egyszeri és egyedi. 

Navratil Andrea és Vizeli Balázs és zenekara Demeter László közreműködésével fellépő zenekar Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort. A koncert alapját a magyar népzene régi stílusa és a bolgár-csuvas, illetve a finnugor nyelvcsaládba tartozó mari népzene közötti kapcsolatok, dallam párhuzamok adják. Kodály szellemiségének segítségével (amelyet az Unesco is kitüntetett) izgalmas zenei utazás vár mindenkire.

A Mesi Trió előadásában szólal meg a magyar és török hagyomány. Guessous Majda Mária "Mesi" bátran kalandozik kultúrák között, így megmutatkozik a dallamok közös gyökere és sajátos szépsége. Átélt és kifinomult előadás, a kodályi gondolat hiteles kortárs értelmezése. Vendégművész: Berta Alexandra citerás, népdalénekes előadóművész.

Akik ott lesznek Ponton, megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, kipróbálhatják a türk szőnyegcsomózást, valamint megnézhetik a sólymok repülését. Részletes program és minden más a fesztivál oldalán elérhető.

Április 6. - Petőfi Irodalmi Múzeum

Népdalok a kornak - Arany János és a népzene 


Arany János nevéhez kapcsolódik az egyik első népdalgyűjtemény összeállítása és költészete több szálon kapcsolódik a népköltészettel, valamint sokat merített a népdalokból is. A Hungarian FolkEmbassy produkciója Arany János verseit és a lírájával kölcsönhatásban lévő népköltészeti rétegünket széki, kalotaszegi és dávodi dallamok segítségével mutatja be.

Április 15 - A38

Yasmine Hamdan


Az arab zene modern hangjának, az arab világ underground ikonjának is nevezik a Soap Kills egykori énekesnőjét a libanoni Yasmin Hamdant. A közel-keleti hagyományból táplálkozó intim hangzás, műfaji és stílus határokon átlépő megszólalás.  

Április 19 - Uránia Nemzeti Filmszínház

Ködellik a Mátra
Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs koncertje Kodály Zoltán tiszteletére


"Kár, hogy szerzőink nem írnak gyakrabban átiratokat népdalokra - írta Kodály. - Ezzel mindennél hathatósabban munkálnák a népi és a műzene egymáshoz közeledését."

Különös együttműködés az a zenei műhelymunka, ami Szokolay Balázs zongoraművész, illetve az autodidakta zenei őstehetség és ösztönzenész Szokolay Dongó Balázs között az elmúlt évtizedek során kialakult. 
Közös törekvésük, hogy minél hívebben közelítsenek Bartók és Kodály munkásságához. Koncertjeik éles fénnyel világítanak rá arra, hogy nem is olyan élesek azok a bizonyos műfaji határok.

április 23.- Budapest Music Center

The Gurdjieff Ensemble

A misztikus tanairól ismert Georges Ivanovich Gurdjieff nevét viselő együttest Levon Eskenian azért hozta létre, hogy a legendás spirituális vezető és Thomas de Hartmann zongoraváltozatban hátrahagyott zenéjét tradicionális örmény és közép-ázsiai hangszerekre készített átiratokban adhassák elő. Az ebből készült lemezük 2012-ben Edison-díjat nyert. Az együttes 2015-ben állította össze és vette lemezre azt a műsorát, melyen a nagy hatású örmény pap, énekes, népzenekutató és zeneszerző, Komitas Vardapet (1869–1935) műveiből válogatnak. 

április 6-13. Toldi mozi, Ódry Színpad, SZFE

24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál  


Ismét erős lesz a felhozatal, amelyben zenei tárgyú filmek is szerepelnek.

Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on a Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak rozsdás dobozokban egy hollywoodi raktárban. A bemutatóra Tony Palmer is eljön.

Catherine Bainbridge és Alfonso Majorana filmje, a Rumble The Indians Who Rocked the World azt vizsgálja - olyan részben vagy egészen indián származású zenészek pályáján keresztül, mint pl. Charley Patton, Link Wray, Jimi Hendrix, Jesse Ed Davis, Robbie Robertson vagy Randy Castillo - hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához.

Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock'n'roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be zenei, kulturális, politikai és történelmi kontextus felrajzolásával. 
A fesztivál teljes programja itt böngészhető.


 

 


nka_csak_logo_cmyk.jpg





A cikk megjelenését az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr3812374503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása