Ritmus és hang

be local, think global

Igenis van jazz policáj!
Igenis van jazz policáj!

nyito_jm-9429_kicsi_vizjel.JPG

Lehet-e a koncertteremben inni vagy a tételek között tapsolni? Mert Beethoven műveit elő lehet adni jazz stílusban. Sárik Péter jazz-zongoraművész ezúttal Bartók-műveket dolgozott fel: a lemezbemutató koncert szeptember 21-én lesz a Zeneakadémián. 

...

Konfliktusos multikulti utópia, ami nincs, mégis van
Konfliktusos multikulti utópia, ami nincs, mégis van

yonatan_gat.jpg

Sokféle műfajt szintetizáló zene rengeteg van, még olyan is, ami a világ legkülönfélébb hagyományaiból merít inspirációt és kerít hangmintákat. Az izraeli származású, New Yorkban élő Yonatan Gat triója nem elsősorban ezért különleges, hanem mert a multikulti utópia új, a konfliktust is vállaló formáját valósítja meg zenében.

...

„Amilyen sokszínű a magyar népzene, olyan sokszínűek a mi dalaink is”
„Amilyen sokszínű a magyar népzene, olyan sokszínűek a mi dalaink is”

vizelimatemandiner.jpg

Vizeli Máté nevével a klasszikus zene iránt érdeklődők éppúgy találkozhatnak, mint a népzenei és világzenei koncertekre járók. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete zeneszerzés versenyének első díjasa egyben a Góbé zenekar tagja is, így nemcsak a versenyről, hanem többek között a Góbé új lemezéről is kérdeztük őt. 

...

A jazz új sztárja: Bartók Béla
A jazz új sztárja: Bartók Béla

1920.jpg

Tapasztalat, hogy nem lehet úgy két tetszőleges magyar népzenei, világzenei albumot a kezünkbe venni, hogy azok között ne lenne jelen valahol összekötőkapocsként Bartók és zenéje. De hogy van ez a jazzel? Ugyanígy! Az alább tárgyalt két lemez persze szándékoltan, koncepciójában és a zenészek teljes életútját tekintve is elválaszthatatlan a bartóki hagyatéktól. Kívülről nézve különös lehet azt látni, hogy nemzeti-kulturális identitásunkat egy ...

Sámán vagy?
Sámán vagy?

  sainkho-namtchylak_1.jpg

A rendszerváltás idejére datál az orosz világzene születése - erről írtunk az előző cikkünkben. Hatványozottan igaz ez Oroszország más népeinek a zenéjére. A cári elnyomást követő bolsevik ölelésből szabadult népek lassan ocsúdnak fel a sok évszázados álomból. Sok ősi nép eltűnt a térképről, más elvesztette a nyelvét és az emlékezetét. Kevesen vannak, akik kilépnek az eloroszosódott komfortzónából és erőfeszítéseket tesznek, hogy ...

„Jár a halott az erdőben”
„Jár a halott az erdőben”

vasnetsov_4.jpg

A kétrészes írás első cikkében szubjektív koktélt és objektív elemzést kínálunk az orosz világzenéről. Lesz szó kirúzsozott nénikről, megvilágosodott punkokról, tiszta lelkű sztaroverekről és viszonzatlan hazaszeretetről. A komolyság-látszat fenntartása végett neves szakértőket is bevontunk.

 

A váltás 

  1. Leningrádban pörögtem a „Grazhdanszkaja Oborona” (Polgári Védelem) basszusgitárosával, Kuzya Uo-val. Miközben másoltam rá a ...
Sokféle zenei világot összeköt
Sokféle zenei világot összeköt

Csenki Zalán ebben az évben több nagy életeseményt élhetett át, köztük első lemezének megjelenését, mely az autentikus kobozzenét mutatja be, ami nem csupán a magyar népzene világát idézi fel, hiszen a hangszertípus és a hangszeren való játéktechnika többek között a Balkánon és a Közel-Keleten is megtalálható hasonló formában.
Zalán kezében a koboz szabadságra lel: a hangszer köré épülő népzenének minden árnyalatát bemutatja. Kobozjátékával ...

Szerepelj te is a WOMEX-re készülő lemezen
Szerepelj te is a WOMEX-re készülő lemezen

Pályázati felhívás!

A legnagyobb világzenei esemény, a 2018-as WOMEX (The World Music Expo) idén október 24-28. között kerül megrendezésre a Kanári-szigeteken. Ezen a nemzetközi vásáron a világ minden tájáról képviseltetik magukat zenészek, így köztük természetesen Magyarország is.
A Halmos Béla Program kitüntetett figyelmet fordít erre az eseményre, így most nyílt pályázatot hirdet a WOMEX-re készülő promóciós CD-n való megjelenésért.

A ...

A zene képes arra, hogy kimondhatatlan dolgokat, kimondhatóvá tegyen.
A zene képes arra, hogy kimondhatatlan dolgokat, kimondhatóvá tegyen.

img_8042.JPG

Lajkó Félix ha nem koncertezik, akkor leginkább a tanyáján tartózkodik családja és lovai körében. Nem szereti a városi pörgést, ritkán mozdul ki, keveset beszél, annál többet hegedül, olvas. és gondolkozik a világról. Mi egy jót beszélgettünk az abszurdról, a költészetről, gyerekkori impressziókról, filmekről és a lovakról. 

...

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Naptár

szeptember 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék