Ritmus és hang

be local think global

Népzene faltól falig

halmos_bela_j.jpg

Az utolsó három posztunkban három hazai nép-és világzenei helyszín, műhely képviselője (Fonó Budai Zeneház, Hangvető, Magyar Zene Háza) beszélt fontosabb projektjeikről. Nem maradhat ki a sorból a Halmos Béla Program és a MÜPA sem. 

Idén lesz tíz éve, hogy meghalt Halmos Béla a Sebő Együttes alapító tagja, népzene gyűjtő, tanár, kutató, a hagyományos népzenei szcéna megkerülhetetlen legendás alakja, akinek nagyon sokat köszönhet a fél évszázada működő táncházmozgalom is. Ő lett a névadója annak a programnak aminek a létrejöttét minden évben január 29-én ünneplik. Egész napos népzenei programmal várnak mindenkit a szervezők a Halmos Béla Program Napon. Hol máshol, mint a Hagyományok Házában.  

A nap folyamán három teremben párhuzamosan zajlanak majd koncertek, könyvbemutató (Jávorszky Béla: Táncház 50) kiadvány és filmvetítés, szakmai előadások, gyermekeknek szóló mesekoncertek és játékok, majd az esti zárótáncház! Ezt a különleges napot tehát minden szakmabeli és laikus érdeklődőnek is szánják, aki ismeri vagy szeretné megtapasztalni ennek a közösségnek az erejét, múltban gyökerező hagyományaival együtt. 

A szakmai programok egyik fontos pontja a Programiroda 2023-ban induló "Anyám, az álmok nem hazudnak” elnevezésű, a Petőfi Bicentenáriumhoz kapcsolódó Mentorprogramja is. Aztán - többek között - a zseniális "zeneközelítő" Ágoston Béla (Zuboly) is tart mini workshpot, valamint Dénes Zoltán operatőrrel, rendezővel, forgatókönyvíróval (Kopaszkutya kettő, Tinka, Mudruc, Sebő Ferenc 60 éves, stb.) lesz egy beszélgetés a táncház és a film kapcsolatáról.
A napot két erős koncerttel zárják. Zenél és mesél majd a Sebő Együttes, a táncházmozgalom kezdeti időszakának azóta emblematikussá vált zenekara. A vetítéssel egybekötött koncerten, a legnagyobb storyteller Sebő Ferenc avat majd be minden érdeklődőt az elmúlt fél évszázad alatt gyűjtőutakon, táncházakban, koncerteken, úttalannak tetsző utakon szerzett élményeibe. A napot a Magyar Banda és Balogh Kálmán közös koncertje és táncház zárja. A belépés ingyenes. Az eseményről részletesen itt olvashattok. 

Február 5-én a Müpa magyar népzenei gálája nem lesz ingyenes, de ez ne tántorítson el senkit, mert nagyon jó zenék lesznek. A népzene ünnepe - A táncháztól a világzenéig című koncert  a hazai folkzenét jellemző sokszínűség megannyi árnyalatát mutatja be immár 15 éve.
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán látható-hallható kétrészes műsorban a remek előadók sűrű rotációban váltják egymást, és hoznak mindig egy kicsit más árnyalatot, más megközelítést a hazai népzenei palettáról.

Az első részben Básits Branka, az új népi énekes generáció egyik nagy tehetsége nyitja a műsort, aki nemrég első szólólemezén Szigetcsép szerb népzenei örökségét dolgozta fel.
Őt Tímár Sára, a számos nagynevű formációból is ismert énekes követi, aki saját együttesével negyedik albumát, az Ének a határtalanról című anyagot mutatja be. Az első részt a magyar etnojazz egyik legnagyobb formátumú fúvósa, Borbély Mihály Polygonja zárja.

1920x850_27624_nepzene_unnepe_230205_02.jpg

Fotó: Kopcsik Márton

A másodikat egy szintén határokat feszegető együttes, a folkrockot a hetvenes-nyolcvanas évek hazai világzenei úttörőinek hangulatában, mégis frissen megidéző MORDÁI indítja. Majd a rögtönzésektől sem megriadó, a különböző tájegységek zenéinek különlegességeit hatásosan kiemelő Magyar Banda zenél, hogy aztán a Kanizsa Csillagai szokásos, és várhatóan ezúttal is fergeteges cigányzenei műsora zárja az estet. Részletek itt.

 

rh_tamogatas_1_1_1_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr2918035488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása