Ritmus és hang

be local think global

„Ha zsíroskenyeret kell ennem, akkor is ezt akarom csinálni.”
Megjelent Balogh Melinda első lemeze, a Napkerék.

dsc_9763-1-1024x575.jpg

Első lemezt kiadni nem könnyű. Kell hozzá némi fejtörés. Az első lemez ugyanis meghatározhatja az összes továbbít, sőt véleményt is formálhat az alkotóról. Balogh Melinda belevágott. Napkerék című CD-jét ajánlom mindenkinek.

A címben szereplő Napkerék életszimbólum, a megérzés, az életerő, az ösztönző bizonyosság jelképe különféle keleti misztikákban, de magának a cigányságnak is a fő szimbóluma. Találó az elnevezés, ez a lemez szintén erről szól, bizonyosságot ad arról, hogy bár sokfélék vagyunk gondolkodásmódunkban, bőrünk színében, tehetségünkben és sokminden másban, de ami szép, az szép.

Olyan hallgatnivalót kínál Balogh Melinda, táncos-énekes, a Bahorka Társulat (interaktív improvizációs folklórszínház) tagja, amely a szórakozás és az elgondolkodás szoros egységét mutatja meg hallgatójának. Mindezt hihetetlen profizmussal teszi. Jól összeválogatott hangszeres együttes és két énekes társul hozzá (ők csak egy szám erejéig), Kaszai Lili és Horváth Sára, egykori táncos társak.

Balogh Melinda gyermekkora óta táncol, különféle néptáncegyüttesekben, a legjelentősebb ezek közül a Jászság, amelynek produkcióiban ma is részt vesz alkalmanként, táncosként vagy énekesként. Erdélyi gyökerű apai nagyanyja igazi cigányasszony, akinek személyisége nagy hatással volt rá. Édesanyja révén pedig szláv vér is folyik ereiben. Érdekes módon, nem a nagymamától kapta közvetlenül az első zenei indíttatást, tehát lehet valami abban, hogy valakinek a vérében van a tehetség. A kecskeméti Tanítóképzőn végezte tanulmányait, mert szeretett a gyermekekhez szólni. Ezt teszi most a Bahorkával. Közben jazz éneket is tanult, amely biztos alapot ad énekének, ám ez egyáltalán nem hallatszik, amikor népdalt énekel. Pedig ma is jelen van repertoárjában több műfaj is. Egy ideig a Fonó Budai Zeneház programszervezője volt. Itt találkozott az Utolsó óra gyűjtés kapcsán Kelemen Lászlóval, aki átcsábította a Hagyományok Házába. Most a saját útját járja mint énekes, táncos és meseszínházas. A CD-t több helyen is bemutatta, hívják sokfelé. Az előadó komolyan gondolja karrierjét, mindent az éneklésre tett, és a címben említett „zsíroskenyér” sem lenne ellenére, ahogyan találkozásunkkor mondta.

A CD erdélyi énekes cigány népzenét tartalmaz. Ezzel jószerivel senki nem foglalkozik ma Balogh Melindán kívül. Ráadásul az anyag egy része jól ismert, bátran lehet vele énekelni. Érdekes megfigyelni a magyar ún. táncházas anyag megjelenítését a cigány folklórban. A zenék emléket állítanak jónéhány keveset hallgatott, vagy még fel nem fedezett adatközlőnek, szegény, cigány embereknek, akik lehet, hogy többet tudtak az életről mint ma sok megmondóember.

Melinda hangja olyan természetesen cseng, olyan egyszerűen hömpölyög, mint a forrásvíz a medrében. Erőlködésnek, kényelmetlenségnek nyoma sincs, ellenben minden pillanatából a jóérzés sugárzik. Hangterjedelme határtalan. Minden lágéban és minden magasságban remekül szól. Jól használja a cigány előadásmódban gyakori, hátul lefojtott előadásmódot is, de jó helyen képzett, gyönyörű a hangja máshol is.

Melinda szeret – és tud is – énekelni. Senki nem rontotta el eddig, reméljük nem is fogja. Jól megfigyelhetjük ezt a Bánatmalom c. alkotásban. Vajdaszentiványi dalokat hallunk, itt-ott cimbalom és hegedű kísérettel. (Szabó Dániel a cimbalmos, akinek játéka szintén figyelemreméltó. Hegedűs Máté hegedül.)

Gyökeres zenei ellentéte e számnak az utána következő szilágysági összeállítás (Az urát megcsalja). Jól megy az énekesnek a „pergetés” – a szöveg nélküli éneklés, rappelőket megszégyenítően pereg a nyelve. Kevesen tudják utánozni. Változatos és virtuóz a zenei kíséret is, köszönhető ez a remekül válogatott zenészeknek.

Az utolsó track, a Holdszekér mérai muzsika, főként odavaló zenészek közreműködésével. Látjuk a kalotaszegi dombokat, értjük, miről is van itt szó.  Itt kap helyet egy a táncházasok körében mindenki által ismert és mindenki által meglehetősen „cikinek”, „gáznak” tartott csárdásdallam, a Szép holdvilág. Számos verssel él ez, a mulatságok egyik kedvenc dala annak ellenére, hogy sem szövege sem dallama nem népi eredetű. Ám minden táncoló ember torka szakadtából énekli, ha meghallja. Jó kis nóta ez, és itt végre megtalálta a helyét a – valljuk be – mindannyiunknak tetsző izgalmas és jó kis dal, hiszen ide tartozik.

A lemezen hallható számok hosszúak. Ebben a kultúrában van idő. Sok idő van. És amit el kell mondani, azt el kell. Nem lehet lerövidíteni, nem lehet összefoglalni. A megértéshez is idő kell. Meg kell adni a módját. Kár másként hozzáfogni.

Az albumot Kelemen László szerkesztette. Kelemen nem egyszer bizonyította már, hogy tudja és érti a népzenét. Kodály írja, hogy a dalok puszta egymás mellé helyezése szinte zeneszerzői feladat. Kelemen olyan finomságokra figyel (nyilván zeneszerzőként is), amiket így, lemezen hallgatva természetesnek veszünk, hiszen ez így jó, másként talán nem is lehetne. Fontos tudni, hogy ennek a jó érzésnek oka van: a zenék egyeztetése, helyes sorrendjük megtalálása, és nem utolsó sorban az egész dolog mély ismerete és szeretete.

A borítót nézve azonnal megszeretjük Balogh Melindát. Színes, tarka-barka képeken meglepő pozíciókban látjuk őt Gorácz József és Papp Kornél fotóin.

_770w_29526.jpg

Profizmus és szabadság van ezekben a zenékben. A profizmus nemcsak kiváló előadást, hanem jól válogatott és alapvetően remekül kitalált dallamokat jelent. A szabadság pedig a hallgatásukban rejlik. Nem kötelező, mégis ott marasztal. A választás szabad. Én magam szomorúan és gondokkal telten ültem le ehhez a muzsikához. Megadtam a lehetőséget a zenének, hogy tegyen velem, amit akar. Megvígasztalt…

(Balogh Melinda: Napkerék, Erdélyi cigány népzene, Fonó Budai Zeneház, 2019)

rh_tamogatas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr5615019370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása