Ritmus és hang

be local think global

Falakon innen, falakon túl
Tímár Sára klippremier

timar_sara2_focuspoint_825x450.jpg

Tavaly karácsonykor mutatta be Tímár Sára a Zeneakadémián a Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezét. Az album különlegessége, hogy egyházi énekeket - az eredeti dallamokat meghagyva - dolgoztak át népzenei kísérettel, továbbá szakrális témájú népdal feldolgozásokat is tartalmaz. A zenei átdolgozásokat és zeneszerzéseket Bolya Mátyás és Szabó Dániel készítette, az énekeket Tímár Sára válogatta és szerkesztette.

A Krisztus feltámadott című felvételhez készült a Húsvét vasárnap bemutatott videóklip. 

"Református családban nőttem fel, számos felmenőm és rokonom lelkipásztor. Az egyházi dalok kisgyermekkorom óta az életem fontos részét képezik, hiszen születésem óta hallom és éneklem a zsoltárokat és dicséreteket. Ezek a dallamok nálunk az ünnepek és hétköznapok elengedhetetlen kellékei. Nyolc évig református gimnáziumba jártam, ahol szintén nagy hangsúlyt fektettek az egyházi dallamok közösségi megszólaltatására, a közös énekben elmondott imádságra. Különös érzés volt, amikor egy kalotaszegi gyülekezetben először hallottam idős embereket egyházi dalokat énekelni. Eltérően a másutt megszokott általános gyülekezeti gyakorlattól, a saját tájegységük népzenéjének előadásmódját emelték be a liturgikus gyakorlatba. A számomra oly jól ismert dallamokat a néphagyományból ismert díszítésekkel szólaltatták meg. Alig hittem el, amit hallok! Ezen az élményen felbuzdulva kezdtem el foglalkozni a lejegyzett és egységes, valamint a nép ajkán variálódott anyag összehasonlításával. Ezeket a zsoltárokat és dicséreteket a régi falusi közösségekben otthon és munka közben, az élet bármely időszakában énekelték. Korunk embere azonban az egyházi énekeket nem használja a templom falain kívül. Számomra e dallamok egyenértékűek a magyar népdalkinccsel! Minden vágyam, hogy ezek ismét részesei legyenek mindennapi életünknek. Remélem, hogy ez a néphagyományból merített új hangzás meghozza a kedvet minden hívő számára a szívből jövő énekes imádsághoz." 

„A Krisztus feltámadott… kezdetű éneket az egyik legkorábbi magyar nyelvű feljegyzésből ismerjük. Ez a liturgikus ének a néphagyományban tovább élt. A Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezünkön hallható ennek az éneknek is a feldolgozása. A középkorban a népnek nem volt alkalma anyanyelven énekelni a templomban, ám a templomon kívül, körmenetekben nyílt rá lehetőség, ahogy ezzel az énekkel is tették. A későbbi paraszti társadalmakban is általános volt az egyházi énekek szakrális téren kívüli megszólaltatása. A mai társadalmunkban azonban kikopott ez a szokás, így nem titkolt szándékom, hogy a templomok falain kívülre emeljem a gyönyörű egyházi énekeket, és a templomok falain belülre pedig a népzenét, ezért született meg ez a fúziós lemez. Vizuálisan ezt a legjobban a szentendrei templomdombon tudtuk ábrázolni, ahol a templom előtti téren muzsikáljuk el a zenekarral a húsvéti ének feldolgozását. Többek között azért is választottuk forgatási helyszínül, mert központi hely a városban: innen látni az összes szentendrei templomot. A videóban szándékosan nem használtunk templombelsőket, mert szeretnénk az énekben is jelen lévő ökumenikusságot hangsúlyozni, pusztán az ének húsvéti örömüzenetét továbbadni." Tímár Sára

A videót rendezte és vágta: Timár Benjámin.
Operatőrök: Liptai Gábor, Timár Benjámin
Drón: László Péter

Közreműködők:
Tímár Sára – ének
Szabó Dániel – cimbalom
Fekete Márton – brácsa
Lelkes András – bőgő
Bacsó Lilla és Darabos Péter – tánc

A videó létrejöttét Szentendre Város Önkormányzata támogatta.
Smink: Nagy Berni


Kapcsolódó cikk: Mindenkihez van egy daluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr7314779504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása