Ritmus és hang

be local, think global

Mindenkihez van egy daluk
Mindenkihez van egy daluk

dalinda_kep005_1.jpg

2001-ben jártam Korzikán, ahol volt szerencsém megismerni a jellegzetes korzikai polifonikus éneket. Hallottam archaikus formáját kávéházban üldögélő helyiektől és később a modern feldolgozásait felvételekről. Mindaddig a tuvai torokénekesek, a bolgár Angelita női kórus és Janis Joplin Mercedes Benz című dala kapcsán volt némi elképzelésem arról, hogy zenei kíséret nélküli énekben milyen erő és mélység rejlik.  („Janis Joplinba mindig ...

Most erre tart
Most erre tart

enyedi_agnes.jpeg

Az embert az alkotásra rengeteg hatás - véletlen, a környezet, az önkifejezés vágya, a tehetség, a kreativitás és még ezer ok - inspirálhatja. Nincsenek erre kész válaszok. Az viszont biztosnak látszik, hogy Enyedi Ági esetében nem lehet véletlenről beszélni, pályája determinált.

...

A'capella a tengerből
A'capella a tengerből

Március 31-én a Pont Fesztivál on lép fel a Szardíniáról érkező Cuncordu e Tenore de Orosei . Orosei a szárd tenor éneklés ősi központja, ahol a mai napig eredeti formájában él a Cuncordu és a Tenore egyedülálló stílusa. Sabino Martiradonnát, az énekegyüttes menedzserét kértük, hogy világítsa meg az eddig nálunk ismeretlen zenei hagyományt.

acdsee_photo_studio_ultimate_2018_what_s_new_lnk_resize.JPG
Honnan ered a Cuncordu e Tenore de Orosei által képviselt különleges énekstílus?

A „tenor” éneklés eredete nem ...

MÜPA teltház és sivatagi derbi – Chalaban interjú
MÜPA teltház és sivatagi derbi – Chalaban interjú

gleimim_masolata.jpg
Legújabb albumuk címe „Gleimim”. Így becézik Said Tichiti (a zenekarvezető) szülővárosát, amely a sivatag „kapujában” fekszik, ott találkozik a berber kultúra az arabbal és a fekete afrikaival. Beszélgettünk vele a zenekar közel 20 éves történetéről, Marokkóról, távoli kultúrákról és zenei stílusokról, valamint arról, milyen itt külföldiként élni.

Tavaly ősszel elővételben elfogytak a jegyek a lemezbemutató koncertetekre a MÜPÁ-ban. Hogy ...

Útkeresés közben
Útkeresés közben

esszencia_870x450.jpg

Szép lemez, míves lemez, de hogy tényleg esszenciális volna, abban nem vagyok biztos. Egy ideje hallgatom, egy kis időre félre is tettem és miután újra elővettem, mintha lettek volna hangsúlybeli változások. Azt hiszem, ilyen a jó és élő zene: időről-időre változik, pontosabban hagyja, hogy a hallgató viszonya megváltozzon, itt-ott mást kezdjen el hallani, mint korábban.

...

HBP
HBP

hbp_logo_fent.jpg

Majdnem napra pontosan két évre, hogy a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma megkezdte működését, megalakult a Halmos Béla Programiroda és elstartolt az önálló honlap is . A programiroda vezetője Zeke Angéla , akit többek között a Kuplung gyakornokaként, a Művészetek Völgyében az Elevenkert udvar munkatársaként a budapesti WOMEX-en dolgozó csapat, valamint az Európa Kiadó és a A Kutya Vacsorája zenekarok menedzsmentjének tagjaként ismerhet a ...

Gambiától kamulandig
Gambiától kamulandig

sona2.jpg

Vannak koncertek, amelyek után - némi ülepedést követően - el kell gondolkodnunk, hogy hol is tartunk. Sona Jobarteh koncertje alap zenei értékeit tekintve hibátlan volt, mégis, Jobarteh, mint jelenség és a körítés, ami a világzenét valamiféle furcsa attrakcióvá silányítja, fejen kólintja az embert. És megint eljutunk a világzene, mint fogalom vizsgálatáig, pontosabban az olykor-olykor kiüresedő jelentésével való szembenézésig.

...

„A mi zenénkkel remekül lehet jengázni”
„A mi zenénkkel remekül lehet jengázni”

batai_2.JPGA Vodku egy igazi rumlis világzenei bazár: hangos, tűzrőlpattant, mezítlábas és profi, bővérű zene. Szilaj lesz tőle az ember. Vagyis szilaj lenne. Továbbra is örömmel veszítené el a fejét bárki az orosz-zsidó kocsmadalok és balkanizált hepajkuplék forgatagában, a Vodku azonban most behúzta a kéziféket – pedig nem akárhogy muzsikált az elmúlt 25 évben. A miértekről, a hogy is volt?-okról, színészet és zenészlét kölcsönösen termékeny románcáról, ...

Titanic a sivatagban - a Sahel Sounds kiadó
Titanic a sivatagban - a Sahel Sounds kiadó

sahel_sounds_purple.jpg

Sivatagi blues és AutoTune-rapperek, bollywoodi filmzenéket másoló érzelmes nigériai robotdalnokok, tuareg női gitárosok, sosem volt afro-new age - a Sahel Sounds az egyik legizgalmasabb kiadó, a világzenében és azon kívül. Áttekintésünkből még az is kiderül, hogyan lehet megcsinálni a Purple Rain t azon a nyelven, amiben nincs szó a purple -re.

...

Keresztöltések
Keresztöltések

tariqa-original-88458.jpg

Valahogy mintha elszoktunk volna az ilyen rövid lemezektől: 37 perc. Még csak túl kompaktnak sem mondanám, lehetett volna vele még dolgozni, csiszolgatni a koncepciót: azért ebben sokkal több van. Hiába emblematikus alakja a budapesti éjszakának Said Tichiti, hiába hallhattuk már tőle a Chalaban és a Tariqa sok-sok koncertjén azt az egyedülállóan képviselt magyar-marokkói szimbiózist, amitől az embernek még a szava is eláll.

...

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Hirdetés

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com