Ritmus és hang

be local, think global

Sámán vagy?
Sámán vagy?

  sainkho-namtchylak_1.jpg

A rendszerváltás idejére datál az orosz világzene születése - erről írtunk az előző cikkünkben. Hatványozottan igaz ez Oroszország más népeinek a zenéjére. A cári elnyomást követő bolsevik ölelésből szabadult népek lassan ocsúdnak fel a sok évszázados álomból. Sok ősi nép eltűnt a térképről, más elvesztette a nyelvét és az emlékezetét. Kevesen vannak, akik kilépnek az eloroszosódott komfortzónából és erőfeszítéseket tesznek, hogy ...

„Jár a halott az erdőben”
„Jár a halott az erdőben”

vasnetsov_4.jpg

A kétrészes írás első cikkében szubjektív koktélt és objektív elemzést kínálunk az orosz világzenéről. Lesz szó kirúzsozott nénikről, megvilágosodott punkokról, tiszta lelkű sztaroverekről és viszonzatlan hazaszeretetről. A komolyság-látszat fenntartása végett neves szakértőket is bevontunk.

 

A váltás 

  1. Leningrádban pörögtem a „Grazhdanszkaja Oborona” (Polgári Védelem) basszusgitárosával, Kuzya Uo-val. Miközben másoltam rá a ...
Jól kijönnek egymással
Jól kijönnek egymással

img_7970_1.JPG

Kezdődhetne a cikk azzal, hogy megjelent Kubinyi Júlia második szólólemeze, de ez nem lenne igaz. Három éve ez az állítás megállt, hisz akkori debütáló album teljes egészében róla szólt.

...

Sokféle zenei világot összeköt
Sokféle zenei világot összeköt

Csenki Zalán ebben az évben több nagy életeseményt élhetett át, köztük első lemezének megjelenését, mely az autentikus kobozzenét mutatja be, ami nem csupán a magyar népzene világát idézi fel, hiszen a hangszertípus és a hangszeren való játéktechnika többek között a Balkánon és a Közel-Keleten is megtalálható hasonló formában.
Zalán kezében a koboz szabadságra lel: a hangszer köré épülő népzenének minden árnyalatát bemutatja. Kobozjátékával ...

Elvégeztük az aratást
Elvégeztük az aratást

cropped.jpg

Cinkota, Rákoskeresztúr, Mátyásföld akkor került fel nálam a térképre, mikor az Ikarusz mátyásföldi művelődési házába jártam A.E. Bizottság és Kontroll Csoport koncertekre. Azok a koncertek mára a rock történet részévé váltak, jók is voltak, érdemes volt miattuk kimenni a "külvárosba".

...

Szerepelj te is a WOMEX-re készülő lemezen
Szerepelj te is a WOMEX-re készülő lemezen

Pályázati felhívás!

A legnagyobb világzenei esemény, a 2018-as WOMEX (The World Music Expo) idén október 24-28. között kerül megrendezésre a Kanári-szigeteken. Ezen a nemzetközi vásáron a világ minden tájáról képviseltetik magukat zenészek, így köztük természetesen Magyarország is.
A Halmos Béla Program kitüntetett figyelmet fordít erre az eseményre, így most nyílt pályázatot hirdet a WOMEX-re készülő promóciós CD-n való megjelenésért.

A ...

A zene képes arra, hogy kimondhatatlan dolgokat, kimondhatóvá tegyen.
A zene képes arra, hogy kimondhatatlan dolgokat, kimondhatóvá tegyen.

img_8042.JPG

Lajkó Félix ha nem koncertezik, akkor leginkább a tanyáján tartózkodik családja és lovai körében. Nem szereti a városi pörgést, ritkán mozdul ki, keveset beszél, annál többet hegedül, olvas. és gondolkozik a világról. Mi egy jót beszélgettünk az abszurdról, a költészetről, gyerekkori impressziókról, filmekről és a lovakról. 

...

Kubai jazzvilágzenész
Kubai jazzvilágzenész

roberto_fonseca_trio_180508-043.jpgAmikor Roberto Fonseca 11 éve saját nevén először Magyarországra érkezett (korábban Rubén González segítő zongoristájaként már járt Budapesten), még a Buena Vista Social Clubra (BVSC) lehetett fogni a teltházat. Teltház most is volt és persze a BVSC ma is olyan brand, aminek hallatán minden jó ízlésű zenebarát minimum felkapja a fejét.

...

A múlt nyomait a jelenünkben is megleljük
A múlt nyomait a jelenünkben is megleljük

photo_by_sevil_kotan_womad_2013.jpg

Rátalálni a világunk tudatos, nyitott gondolkodású empatikus, természetes és szabad embereire igazán erőt és reményt adó élmény. Çiğdem Aslan Isztambulban nőtt fel, ahol percről percre érzékelhető a világ kettőssége és végletessége, amely azonban sokat tanít a valós humanisztikus világszemléletről és a tettekben megnyilvánuló akaratról. Ahogy Çiğdem Aslan gondolkodását a különböző kulturális értékekbe vetett hit, azok tisztelete és a velük ...

About the importance of our traditions
About the importance of our traditions

dsc00767_ki.jpg

Finding the conscious, open minded, empathetic, natural and free spirit people of our world is a really powerful, energizing and encouraging experience. Cigdem Aslan grew up in Istanbul, where the extremities and the duality of the world is perceivable minute by minute, which, however teaches a lot about the real humanism and how to express the volition by acts, if we allow our mind to be able to see reality from a wide range of perspectives. As Cigdem Aslan's thinking is determined by the ...

Sergent Garcia, az újnomád zenei felfedező
Sergent Garcia, az újnomád zenei felfedező

sergent6.jpg

A korábban kölykös lazaságáról híres, zenéje minden ízében életörömöt sugárzó Sergent Garcia mára a természet közelségét kereső, szakállas bölcs lett, de ez a lényegen nem változtat: most is a zene és az emberek iránti elkötelezett kíváncsiság jellemzi. 20. jubileumi koncertturnéja keretében május 25-én érkezik a Budapest Folk Festre, még mielőtt új zenei találkozások reményében útra kel saját építésű vitorláshajóján. 

...

Facebook oldaldoboz

Naptár

június 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Hirdetés

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com