Ritmus és hang

be local think global

"A Monty Phyton után szabadon mi is elkészítettük a saját Artúr király legendánkat, a magyar múltból merítve."
Kerekes Band - Back to Følk (Music from Følkland).

folkland-terkep-web.jpg

Szeptember elején jelent meg a Kerekes Band hatodik albuma Back to Følk (Music from Følkland) címmel. Ennek kapcsán beszélgettem a zenekar két tagjával, Fehér Viktorral és Námor Csabával.

A 2013-ban jelent meg az utolsó stúdióalbumotok a Folkloreman. Közben készült egy EP Waszlavik „Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika” Lászlóval, majd egy másik a Middlemist Red gitáros-énekesével, Nóvé Somával. Az ARGO 2 filmzenéje is hozzátok fűződik, valamint megjelent egy koncertlemezetek is.

A közelmúltban egy-egy koncertetek Back to Folk címmel lett hirdetve. Ezeken a bulikon egy időre letekertétek a volumét, s előkerült az ütőgardon és az effektek nélküli furulya, népdalénekesnőkkel hagyományos népzenét játszottatok, esetenként táncházat is tartottatok. Ez már az új produkció tudatos előkészítése volt vagy csak útkeresés?

Fehér Viktor: Abszolút tudatos volt. Egyszerűen el kezdett hiányozni. Amikor áttértünk a hagyományos népzenéről a mostani Kerekes Band hangzásra, úgy érzetük, meg kell mutatnunk, hogy ez már nem a Kerekes együttes, amelyik moldvai csángó népzenét játszik, hanem a Kerekes Band, aminek saját hangja van. Ez a fajta disztingválás, aztán oda vezetett, hogy szinte teljesen kiszorult az eredeti népzene a koncertjeinkről. Lehet, hogy ez rossz döntés volt, lehet, hogy jó. Mindenesetre az utóbbi években úgy éreztük, hogy sokkal kerekebbé válnának a koncertjeink, ha megmutatnánk egy-egy eredeti dallamot is viszonylag tradicionálisan eljátszva.





A lemezhez egy kortárs mondát találtatok ki. Egy nem létező szigeten (Følkland) él egy kitalált nép (magyarik), kikre az a legjellemzőbb, hogy a X. sz. óta várják az őket megmentő hajót. Egymás mellé kerül Magna Hungária, Anonymus, a Fehér Ló, a Szent Veréb, az Aranycsődör, a Szabad Európa Rádió és még sorolhatnám. Utoljára ilyen mennyiségű nemzeti klisét a Bëlga hordott össze, csak más kontextusban. Olyan ez az egész, mint egy ironikus Gesta Hungarorum. Mi az üzenete ennek a fikciónak és mennyire veszitek komolyan az iróniát és hogy álltok az öniróniával?

Fehér Viktor: Évekkel ezelőtt elkészítették a Magyar Vándor című filmet, ami azon kívül, hogy sztereotip és közhelyes volt, még nem is volt vicces. Szerintem a magyar történelem tele van szerethető történetekkel, legendákkal, amiből lehet meríteni, és úgy újat alkotni, hogy az megmarad sajátosan magyarnak. Itt is ez volt a cél. A Monty Phyton után szabadon mi is elkészítettük a saját Artúr király legendánkat, a magyar múltból merítve. Így jött létre Følkland.

Námor Csabi: 21 éves már a zenekar, tehát az önirónia és egyáltalán az irónia fontos szempont a csapat és a munkásság szempontjából is. A történet azért, ez és azért ilyen, hogy a Kerekes Band zenéjét ismerő emberek újabb érdekességet és újabb képet kaphassanak a zenénkről. Könnyebb úgy értelmezni egy ének nélküli produkciót, ha ismerünk hozzá egy történetet. Ezáltal is lehet mondanivalót közvetíteni. A mondanivaló alapja lehet a megújulás, kitartás, összhang és barátság is. Ezek jellemzőek a történetre és ugyanúgy jellemző a zenekarra, mint egységre is.

A Folkloreman, és a What the folk?! albumok után a folk szó ezúttal is feltűnik a lemezcímben. Miért?

Fehér Viktor: A folkzene a Kerekesben a magyar népzenét jelenti. Minden, ami magyar népzene, abból merítünk. Elsősorban dallamokat. A ritmikában és a harmóniákban kevésbé törekszünk erre. Szerintem a nép és világzenében felfedezhető egy népi-urbánus vita. A népi oldal elsősorban a magyar népzenére koncentrál, míg az urbánus inkább a multikulti-fúziós zenékre. Ha minket kellene valahová sorolni, akkor eszmeiségben a világzene népi oldalán állunk, még akkor is, ha elég messzire rugaszkodtunk tőle zeneileg.

Változott a hangzás az eddigiekhez képest a Back to Følk-on?

Námor Csabi: A hangzás tulajdonképpen mindig változik. Nem általánosítható egyik lemezre sem a "hasonló" vagy az "ugyanolyan" hangzásvilág. Számunkra mindig minden album zenei világa és hangzása más-más. Szeretünk változtatni, szeretünk variálni és kísérletezni. Back to Følk nem feltétlenül az autentikus "népi" zenei motívumokat jelentheti. Az albumon - egyébként hallhatóan - a múlt- jelen-jövő formálódik meg és viszi is ezáltal utazásra a hallgatót. Ebben a Følkland történelemben és a hozzá kapcsolt zenében megelevenedik a kezdet, a múlt és napjaink képzelt világához tartozó stílus.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmuseshang.blog.hu/api/trackback/id/tr2811754059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat, hirdetés, mindenmás: apostrophe.prod@gmail.com

Címkék

cimkefelhő
süti beállítások módosítása